Bron: Maandblad van de Vlaamse Imkerbond
Jaargang: 91
Jaar: 2005
Maand: juli-augustus
Auteurs: Chris Simoens

BLOEMENFESTIJN, NECTARWOESTIJN…. EEN BIJENBLIJK OP DE FLORALIËN

Dit jaar gingen in Gent de Floraliën door. Altijd weer een esthetische belevenis. Azalea’s toveren de meest onaardse kleuren op het levende schilderij dat je te zien krijgt. Verrassende sculpturen, volledig uit planten opgebouwd, tronen langs het bezoekerpad: een reusachtige rups en vlinder, de torens van Gent, een totempaal, een pandabeer. Je kunt wegdromen bij meesterlijke bloemstukken, die de naam bloemsierkunst meer dan waard zijn …

Toch loop je met bijenogen wat verweesd rond in dit paradijs van azalea’s, begonia’s, orchideeën en andere sierplanten. Gelukkig ontdekte ik hier en daar een uitgebreid assortiment kruiden om de honger wat te stillen: salie, oregano, tijm, munt, … Buxus en taxus blijven geliefd bij tuinontwerpers. Maar krijgen de ingesnoeide vormen wel de gelegenheid om te bloeien?

Bovendien heb ik vernomen dat de haag buxus totaal niet bloeit. De heidesoorten (Erica en Calluna) blijven gelukkig populair en hier en daar pronken lavendel en cotoneaster. Helleborus blijkt sterk in trek. Vooral de groendienst van Gent maakte er de centrale plant van in zijn perkje. Klimop wordt in alle mogelijke vormen aangeboden. Zou de vlindertuin meer bloemennectar te bieden hebben? Helaas. Niet alleen zorgt de smalle vlindertuin voor een gigantische file, een bloemen(nectar)weelde bij de exotische vlinders vind ik niet. In plastic buisjes wordt een suikeroplossing aangeboden.

De dame van de stand van EROV (Economische Raad voor Oost-Vlaanderen) is niet direct gewonnen voor mijn idee van ‘zoemende bloembakken’. ‘Het is toch altijd een risico met die stekende bijen.’ vindt ze. Bijen die zich te goed doen aan heerlijke bloemen nectar zijn gevaarlijk? Ook als je ze rustig laat begaan? Er is duidelijk nog veel werk aan de winkel om dergelijke hardnekkige vooroordelen uit de wereld te helpen.

Toch ziet kruiden kweker Christian Claus een toekomst voor bijen(sier)planten. Natuurrijke tuinen komen immers meer in de belangstelling. ‘Is er geen sprake van een vicieuze cirkel?’ vraagt hij zich af, ‘mensen vinden geen bijenplanten, weten dus niet dat ze bestaan en zoeken er niet naar. En omdat de mensen er niet naar vragen, bieden kwekers geen bijenplanten aan.’

Tuinarchitect Jan Maenhout heeft bij zijn ontwerp voor de Floraliën bewust insectenplanten ingebouwd. ‘De Floraliën leveren wel een mooi plaatje,’ vindt hij, ‘maar we moeten op weg naar ‘duurzaam’ groen.’ Hij merkt bij zijn klanten een grotere interesse op in de ecologische tuin, en hij prijst hem ook zelf aan. ‘In mijn eigen tuin sproei ik al een aantal jaren niet meer. En nu heb ik een egel, er zijn veel lieveheerbeestjes enzovoort.’ Net zoals kruidenkweker Claus meent hij dat er vooral een gebrek is aan kennis bij de mensen. En een meer natuurlijke tuin kan best mooi ogen! Als eerste stap naar meer bekendheid zouden tuincentra en bloemenkwekers bijvoorbeeld expliciet kunnen vermelden of het al dan niet om een bijen- of insecten plant gaat.

f1