Bron: Maandblad van de Vlaamse Imkersbond
Jaargang: 101
Jaar: 2015
Maand: Mei
Auteur : Albert Vandijck

BREM HEEFT HET VOOR HOMMELS

De gewone brem heeft als wetenschappelijke naam: Cytisus scoparius. Als een kluis houdt de plant zijn stralende bloemen dicht. Alleen zwaardere insecten als hommels zijn sterk genoeg om de gele bloemen te openen. Maar veel nectar is er niet te vinden. Stuifmeel is er echter in overvloed. De vlinderbloemige plant geeft die pollen echter niet zomaar prijs. Het ‘honingmerk’ geurt vrijwel niet en bevat weinig of geen honing.

En toch26 1

komen de hommels gehaaid de gesloten bloemen kraken. Het bestuivingmechanisme wordt in werking gesteld. Honingbijen zijn in deze te licht en krijgen geen toegang geforceerd.

Eerst een klap voor het hoofd en dan veel stuifmeel

De lange stijl ligt over de gehele lengte van de gesloten kiel gespannen en drukt met het uiteinde tegen de punt. Als een hommel zich op de zwaarden neerzet, drukt ze tegelijkertijd op de vouw van de kiel, waardoor deze opensplijt.

Zodra dit gebeurt, springen halverwege de vijf kortere meeldraden omhoog en slingeren hun stuifmeel tegen de buik van de hommel.

Als de kiel tot op de punt, dus geheel gespleten is, volgt een tweede nog heftiger explosie, want dan springt de stijl omhoog en die slaat de hommel op de rug, terwijl op hetzelfde moment de langere meeldraden loskomen.

Eenmaal op deze wijze de ‘kluis’ geopend, zal de hiel zich niet meer sluiten en wordt dan in de regel alleen nog door honingbijen en solitaire insecten bezocht, die ijverig stuifmeel verzamelen (pollenwaarde 5).

Kleurrijk en geneeskrachtig

De wilde bremstruik kleurt doorgaans goudgeel. Onafhankelijk van de standplaats kan men bloemen vinden die een nog diepere gele kleur hebben. Ook citroengele brem is geen uitzondering. Cultuurbrem kleurt van wit tot donkerrood.

De brem zou een goede invloed kunnen hebben op de nieren, de nier-uitscheiding zou liefst driemaal hoger liggen! Gedroogde brembloemblaadjes zouden kunnen gebruikt worden om thee te zetten en zou goed zijn voor hart, lever, en de blaas.

Het mag allemaal goed zijn, maar de positieve indruk die je ervaart bij het zien van een goudbloeiende brem – al dan niet met zoemende insecten – is op zich al geneeskrachtig genoeg!