Bron: Maandblad van de Vlaamse Imkersbond
Jaargang: 100
Jaar: 2014
Maand: December
Auteurs: Albert Vandijck

DENNENREGEN

Veel bomen en struiken houden hun voortplanting angstvallig geheim. Het bloeien, bestuiven en bevruchten valt nauwelijks op. Slechts enkelingen (foto) verraden wat er boven in de kruin allemaal gebeurt.

Fruitbomen bv. en hun bloemenpracht mogen gezien worden. Van beukenbloei merk je dan weer niet veel, maar dennenbomen daarentegen gaan tamelijk opzichtig te werk. Als het stuifmeel een massale aanval heeft gedaan op de vrouwelijke bloemetjes (mei-juni), voortgestuwd door de wind, is dat vooral na een plensbui goed te zien.

57 1

Al het overbodige stuifmeel wordt door het water verzameld. Rond plassen slaat het als een gele cirkel neer. Miljoenen pollen verdwijnen alzo zonder nut gehad te hebben. Veel mensen, die allergisch zijn aan deze pollen, weten echter niet waar het onheil vandaan komt!

Eiwitrijk stuifmeel

Stuifmeel van dennen zou volgens wetenschappers 16,50% eiwit bevatten. De toekomstige bijen varen er wel bij. In één cel zouden om en bij de 18 ‘bijenladingen’ stuifmeel gaan. Het gewicht van één lading bedraagt plus minus 25 mg. Uiteraard zijn de twee laatste metingen afhankelijk van goed of minder goed vliegweer in die periode.