Bron: Maandblad van de Vlaamse Imkersbond
Jaargang: 95
Jaar: 2009
Maand: December
Auteurs: Roger De Vos & Katinka Van Nerum

FLUWEELBOOM, AZIJNBOOM – RHUS TYPHINA

De Rhus typhina — azijnboom of fluweelboom — is bij de meeste imkers goed bekend.flueelboom_1

Deze boom of meerstammige struik heeft een kegelvormige bloeiwijze en een hoge nectar- en pollenwaarde.
De Rhus bloeit in juni-juli met groene, kaarsachtige bloemen. De gedroogde vruchten worden door vele imkers na de winter verzameld om ze later te gebruiken in de beroker.
De Rhus typhina wordt in ons klimaat vier tot vijf meter hoog.
De brede kruin heeft betrekkelijk weinig takken.

Oudere struiken krijgen vaak een grillige, schilderachtige vorm. Ook de dikke, zachtbehaarde twijgen en vooral de grote gevederde bladeren die in de herfst schitterend naar rood verkleuren, hebben veel sierwaarde.
De naam fluweelboom verwijst naar de opvallende bruinrode vruchten die overdekt zijn met rode haartjes, waardoor ze van fluweel lijken.
De benaming azijnboom werd gegeven omdat de vruchten zuur smaken. Rhus is een gemakkelijke plant. Ze kan zeer goed tegen droogte, is winterhard en kent nauwelijks ziekten of plagen. Ze heeft alleen een hekel aan natte voeten.

Plant de Rhus bij voorkeur in volle zon.
Het enige nadeel aan de plant is dat ze een onverbeterlijke woekeraar is. Ze maakt vele worteluitlopers met nieuwe scheuten. Om dit tegen te gaan, kunt u rond de wortels een wortelbegrenzer van stevig plastic of rubber aanbrengen, zoals ook bij bamboe aangewezen is.
Dus wat houdt u nu nog tegen om deze prachtige boom — die nauwelijks onderhoud vraagt — aan te planten in het belang van de bijtjes.

flueelboom_2