Bron: Maandblad van de Vlaamse Imkersbond
Jaargang: 97
Jaar: 2011
Maand: Maart
Auteurs: Roger De Vos & Katinka Van Nerum

 

HEIDEKRUID – ERICA

 Heidekruid is een plantje dat iedereen wel kent, maar de meesten weten niet dat er drie grote geslachten bestaan:

7_1

Erica, Calluna en DaboeciaErica tetralix (dopheide) en Calluna vulgaris (struikheide) komen van oorsprong ook bij ons voor, maar de meeste soorten komen van elders uit Europa en vooral ook uit Zuid- Afrika. In Zuid-Afrika groeien er wel een zevenhonderd inheemse soorten Erica. Wat is nu het verschil tussen Erica en Calluna? Heel simpel: Erica heeft naalden en Calluna heeft schubvormige blaadjes. De charme van heidesoorten is dat ze alle groen blijven en dat de tuin het hele jaar door kan bloeien met enkel heide.

Een heidetuintje gecombineerd met dwergconiferen of met Skimmia geeft prachtige resultaten. De meeste dopheidesoorten groeien uitsluitend goed in zure grond en worden dan ook vrijwel alleen in heidetuinen toegepast. Er is echter wel een uitzondering die met succes in gewone grond kan groeien:

Erica carnea. Deze Europese soort wordt zowel winter-, voorjaars- als sneeuwheide genoemd. Erica carnea bloeit, afhankelijk van de cultivar, in de periode van november tot april. Van vorst en sneeuw trekken de planten zich weinig aan. Erica wordt niet alleen in volle grond geplant, maar gedijt ook goed in bloembakken. Winterheide op de vensterbank fleurt zo de donkerste periode van het jaar op. Ook is het een mooie en geschikte bloeiende plant om met Allerzielen op de graven te zetten.

Vanaf mei bloeit dan weer de boomheide, die voornamelijk uit het Middellandse Zeegebied afkomstig is.7_2

Boomheide (Erica arborea) is dan wel de hoogste heidesoort, ze is niet zo winterhard en ook is ze voor de bijen iets minder interessant.
Daarna is het de beurt aan de zomerheide. Deze vormt qua bloei wel het hoogtepunt. Heel wat imkers trekken dan ook in augustus naar de heidegebieden, waar ze hun bijenvolken volop laten genieten van de rijke honing- en pollendracht die het heidekruid hun biedt. De meeste soorten scoren hoog, met waarden van 5/5.

Heidehoning is een zeer geurige en eerder geleiachtige honing die in september geoogst wordt. Door de schaarste van de heidevelden en het extra werk om de heidehoning te ontzegelen is deze dan ook wat duurder dan andere honingsoorten. De honing is moeilijk uit de raten te halen, meestal komt er een kolbtoestel aan te pas. Het onderhoud van heideplanten is eenvoudig. Na de bloei wordt de plant stevig teruggeknipt en korte tijd nadien heeft u opnieuw een mooi, groen, bossig struikje.

De tuin heeft door de keuze van heide een constante sierwaarde. Let er wel op dat de planten bij aankoop mooi groen zijn, een teken van gezondheid.En dan maar uitkijken of de bijtjes met heidepollen komen aanvliegen…

‘t Zijn pereltrosjes van rozig satijn;
‘t Zijn Japanse vaasjes van broos porselein;
Licht trillend bij zoentjes van vlinder of bij,
De perelkens van de hei.
(uit het gedicht Erica tetralix van Alice Nahon)

Foto’s: Roger De Vos