Bron: Maandblad van de Vlaamse Imkersbond
Jaargang: 98
Jaar: 2012
Maand: September
Auteurs: Charlie Eylenbosch

HONING ROEREN

Reclame

Begin mei 2011. Een reclameblaadje van een of andere winkelketen valt in de bus. Mijn oog valt op een promotie voor een ‘cement- en verfmenger’. Voor 44,99 euro. Ik vraag me af of

dat een waardig alternatief zou zijn voor mijn huidige spiraalmenger, gemonteerd op een boormachine van 1000 W(att). Want dat ding begint momenteel al na enkele minuten bij het honingroeren warm te lopen en lichtelijk te ‘roken’. Met enige reserves en vragen waag ik het toch naar de dichtstbijgelegen filiaal te gaan. Er blijkt maar één exemplaar meer te zijn en de actie is slechts deze morgen gestart. Misleidende reclame? Ik heb twee vragen voor de verkoper, die wel vriendelijk is, maar nog minder weet dan ikzelf: Of het toestel ook voor voedingsmiddelen toepasselijk is m.a.w. of de staafmixer in roestvrij staal of inox is? En de bevestigingsmethode voor mijn spiraalmixer aan hun toestel?

We maken de doos open en zien dat de staaf uit twee delen bestaat, die met schroefdraad aan elkaar gezet worden en ook met schroefdraad in het toestel gedraaid wordt. Daarmee is mijn tweede vraag ook meteen beantwoord: als ik mijn spiraal er wil in zetten, zal ik een aanpassing moeten doen. Wat zijn de verdere technische kenmerken: Vermogen: 1400 W – Onbelast toerental: 0-700 t/min. – Gewicht: 3,6 kg.

27 1Verleiding

De verleiding om te kopen won het van mijn scepticisme. En wat blijkt! De handgrepen liggen goed in de hand en zijn heel wat praktischer dan de boormachine met spiraal. De spiraal is wel in twee richtingen draaibaar, de verfmenger is enkel rechtsdraaiend, maar dat is geen hindernis om de honing te roeren. Nog opvallend: de diameter van de spiraal is slechts 7 cm, die van de menger 13 cm. Veel meer mengvermogen dus! De lengte van de mengstaaf is 58 cm (zonder machine) m.a.w. als je honingvat op de grond staat, kan je zonder bukken en rechtstaand (in normale lichaamshouding) roeren. Het handvat is erg ergonomisch. Het vat moet wel stabiel staan, want kan anders meedraaien, zo krachtig is dat toestel !

Eerste ervaring(en)

.De spiraal aanpassen vond ik gaandeweg al niet meer nodig. Ik heb die intussen overgelaten aan mijn medeleerling met één kast. Bij mij heeft ze haar dienst gedaan gedurende meer dan vijftien jaar. De mengcapaciteit met de mengstaaf is meer dan verdubbeld en veel krachtiger, ook al omdat de diameter van menger tegenover de spiraal bijna het dubbele is.

Tijdens het mengen kan je met de linkerduim de snelheid (toerental) opdrijven of verminderen, wat ik zeer handig en praktisch vind.

Om de menger niet altijd van de mengmotor te moeten losdraaien, laat ik hem zo in de honingrijper (van 50 kg en met kraan) staan en leg er een handdoek rond tegen zoekende insecten. De eerste ervaringen geven mijn aankoop een onderscheiding tot grote voldoening, zeker als men de prijs van die machines beziet. Op internet bedraagt de prijs het dubbele. De garantie is tevens bepaald op drie jaar. Dit jaar (2012) heb ik de menger ook al gebruikt: om harde honing die in emmers bewaard is, eerst in een bain-marie te laten smelten tot 40° en ondertussen regelmatig te roeren.

Besluit

Al wie meer dan 100 kg honing moet roeren, doet er een goeie zaak aan om dat mechanisch te doen i.p.v. manueel. Ik ben opgetogen over mijn koopje, het is een verbetering, maar sluit niet uit dat er nog andere waardige alternatieven in gebruik zijn. Laat die dan ook maar eens horen!