SAUSEN

Tomatenketchup

Honingmosterd

Honingvinaigrette


TOMATENKETCHUP

INGREDIËNTEN

1 kg tomaten,
½ kg rode paprika,
10 rode sjalotjes,
1 teentje knoflook,
2 soeplepels honing,
2 dl wijnazijn,
2 koffielepels zoet paprikapoeder,
peper en zout.

BEREIDING

Pel de tomaten en de paprika, ontdoe van de zaadjes.
Reinig de sjalotjes en de look.
Snij deze ingrediënten tot kleine stukjes.
Breng de azijn met de honing aan de kook.
Doe de ingrediënten in het kookvocht en laat ± 1 uur zacht koken.
Doe alles door een zeef.
Kruid met peper en paprikapoeder en laat nog even zacht koken.
Vul schone flessen met grote hals met de ketchup en sluit luchtdicht af.
Bewaar op een koele plaats.


HONINGMOSTERD

INGREDIËNTEN

250 gr. mosterdzaadjes,
1 koffielepel mierikswortelpoeder,
½ koffielepel zwarte peperbolletjes,
5 soeplepels vloeiende honing,
wijnazijn.

BEREIDING

Verbrijzel de mosterdzaadjes in een vijzel (of elektrische koffiemolen).
Doe het zaadmeel in een glazen kom en overgiet met wijnazijn tot het juist onder staat.
Laat een nachtje trekken.
Voeg de mierikswortel toe.
Meng de honing doorheen de brij.
Breng op dikte door toevoeging, onder voortdurend roeren, van wijnazijn.
Doe in goed sluitende pot en bewaar in de koelkast.


HONINGVINAIGRETTE

INGREDIËNTEN

2 soeplepels vloeiende honing,
1 soeplepel mosterd,
1 dl wijnazijn,
3 dl olijfolie,
peper en zout.

BEREIDING

Meng de honing en de mosterd doorheen de wijnazijn.
Breng op gewenste dikte met de olie.
Kruiden met peper en zout.