Bron: Maandblad van de Vlaamse Imkersbond
Jaargang: 91

Jaar: 2005

Maand: april

Auteurs: Ghislain De Roeck

HONING VAN PAARDEBLOEMEN

Uitzicht

Helder geel, intens, lumineus.

Geur

Samengestelde geuren, vooral dierlijk van aard, doet denken aan ammoniak, ook kruidachtige geuren zoals valkruid of fijn gewreven paardebloem.

Smaak

Discreet. Eerst fruitachtig, fris in de mond met een evenwichtige zoet/zuurbalans; na enkele seconden verzurend met aan het einde, volgens sommigen, een toch wat ranzige nasmaak die aanhoudt.

Beschouwingen

De paardebloem behoort tot de composietenfamilie. De vele lintbloempjes produceren overvloedig nectar die de bijen meestal oogsten samen met die van andere lentebloeiers, zoals fruitbomen.

Als de paardebloem overvloedig aanwezig is, is het toch mogelijk om paardebloemhoning te oogsten. Wijlen Pater Reginald van de ‘Rucher-Ecole de la Berlière’ te Houtaing, die ook in Vlaanderen regelmatig voordrachten hield, was ervan overtuigd dat onze lentehoning eigenlijk paardebloemhoning is. De bekende Engelse auteur Eva Crane lijkt deze stelling bij te treden als ze schrijft dat de opbrengst van een hectare appelbloesem niet meer bedraagt dan 20 tot 30 kg terwijl de opbrengst per ha voor paardebloem op 200 kg per ha geschat wordt.

De nectar van paardebloemen bevat tot 50% suiker, 4/5 daarvan is druivensuiker, 1/5 ongeveer vruchtensuiker. Ook in de geslingerde honing overheerst druivensuiker. De natuurlijke kristallisatie verloopt dan ook vrij vlug en verleent aan monoflorale paardebloemhoning een fijne korrelstructuur.

De stuifmeeldracht is bij paardebloem een ochtendlijke aangelegenheid. Onderzoekers stelden vast dat de bijen 50%van de beschikbare voorraad al tussen 7 en 9 u. ‘s morgens oogsten. De kleur van de klompjes is hel geeloranje.

Paardebloemstuifmeel behoort met een stikstofgehalte van gemiddeld 2,6% en een eiwitgehalte van 11% tot de eerder stikstofarme stuifmeelsoorten. Verder toonden voedselproeven aan dat het paardebloemstuifmeel thuishoort in de groep van biologisch middelmatig werkzame stuifmeelsoorten. Toch speelt het een belangrijke rol in de voorjaarsontwikkeling van de volken.