Bron: Maandblad van de Vlaamse Imkersbond
Jaargang: 91

Jaar: 2005

Maand: maart

Auteurs: Andrea Nagl – Vertaling en bewerking Aloïs Schotanus – Foto’s Xandia (*)

ZO MOOI ALS CLEOPATRA

De Egyptische koningin Cleopatra, beroemd om haar exotische schoonheid, baadde zich in ezelinnenmelk met honing. Ze had daarmee groot succes, want zij wist de machtigste mannen van haar tijd, Caesar en Antonius, in haar netten te strikken.

f1

Maar schuilt er enige waarheid in de beweringen dat honing mooi maakt?

Zeer zeker! Want honing voorkomt bij uitwendig gebruik, huidontstekingen en helpt om vocht op te slaan en te bewaren.

Ook het eten van honing maakt mooier! Omdat honing de doorbloeding van de huid en de desintoxicatie van het lichaam stimuleert, voelt de honingconsument zich goed in zijn vel en ziet hij of zij er ook stukken beter uit.

En mooi wil toch wel iedereen wezen! Probeert u daarom de hiernavolgende recepten eens bij uzelf. Dan kunt u op grond van uw persoonlijke ervaring aan uw honingklanten beproefde tips doorgeven voor de verzorging van hun lichaam in het algemeen en de huid in het bijzonder.

Het gaat daarbij niet alleen om honing. Ook pollen vernieuwt het huidweefsel door zijn hoog gehalte aan vitamine A. Met een pollenkuur gunt u zichzelf een zowel inwendige als een uitwendige cosmeticabehandeling; de huid verstrakt en wordt er gladder door. Zo voorkomt u het uitzicht van voortijdig verouderen.

Pollenkuur

Gedurende vier tot zes weken dagelijks 30 gram pollen — over de hele dag verspreid — innemen. Dat komt zowat overeen met zes afgestreken koffielepeltjes. Ook koninginnenbrij is best geschikt: vermoeide huid doet ons er oud uitzien. Belangrijk voor een fris uitziende huid is haar vermogen om zich bestendig te vernieuwen. In dit proces heeft de vitamine B5 (pantotheenzuur) een belangrijk aandeel. Geen enkel natuurlijk product bevat zoveel pantotheen als koninginnenbrij. Geef uw klanten dan ook het advies om crèmes met koninginnenbrij te gebruiken: het is echt wel een ‘vorstelijke luxe’.

Reiniginglotions

Malvenwater

Deze lotion helpt bij geprikkelde, gevoelige huid.
Breng 200 ml water aan de kook en giet het over een eetlepel malven ofte gedroogde bloemen van kaasjeskruid. Een uurtje laten trekken en vervolgens zeven. Een theelepel honing daarin oplossen. Met een daarin gedrenkt wattenpropje, het aangezicht reinigen.

Yoghurtreiniging

f2

Is geschikt voor een vermoeide huid. 150 g yoghurt ‘au bain marie’ goed mengen met 50 g honing. Afvullen in een glas en gedurende twee uur laten trekken in de koelkast. Met watten op het gezicht aanbrengen en een uurtje laten inwerken. Dan overvloedig afwassen met lauw water.

Lotion van honing en amandelolie

Reinigt en verzorgt droge huid. Twee eetlepels honing met een eetlepel zachte amandelolie goed door elkaar roeren. Deze emulsie op de gereinigde huid aanbrengen en met de vingertoppen lichtjes inwrijven. Na veertig minuten ontspannen rust, met lauwwarm water en een zacht doekje of watten, de lotion verwijderen.

Bijenbalsem

Een luxerecept voor zeer droge huid met al het goede van wat een bijenvolk te bieden heeft.
200 g pollenhoning (= 150 g honing waarin 50 g pollen worden geroerd) lichtjes opwarmen in ‘bain marie’; 5 g koninginnenbrij en 10 ml propolistinctuur toevoegen, zes druppels etherische lavendelolie en telkens een theelepel tarwekiemen – avocado- en hazelnootolie onder voortdurend roeren, bijmengen. In een goed sluitend glas in de koelkast bewaren. Te gebruiken zoals in de voorgaande recepten is aangegeven.

Schoonheidmaskers

Zweeds schoonheidmasker

Een wonderbaarlijk eenvoudig recept tegen droge huid, dat bovendien de huid reinigt en verstrakt.

Drie eetlepels magere kwark met een eetlepel honing omroeren. Op  het aangezicht uitsmeren, na een half uurtje met lauw water afwassen.

f3

Tarwemeelmasker

Een eetlepel licht handwarme volle melk en een eetlepel honing met een flinke eetlepel volkerentarwemeel tot een dikke brij oproeren. Op het aangezicht strijken en minstens een uurtje bij volledige rust en met ontspannen gelaatspieren laten inwerken. Met lauw water afwassen.

In de plaats van melk is ook afgekoelde linden- of kamillethee geschikt. Het meelmasker is meer geschikt voor een droge of schilferige huid. Het masker op basis van thee is beter bij een vette huid.

Cleopatrabad (C-bad)

Hebt u het voorbeeld van Cleopatra al eens nagevolgd en een honingbad genomen? Als u eraan zou twijfelen om het aan uw honingklanten aan te bevelen, probeer het dan eens op uzelf. En geloof me vrij, Cleopatra zou zich zeker niet in een plakkerig bad begeven hebben. Honing lost helemaal op in (handwarm) water. Honing reinigt en ontspant de huid, hij verzacht de ontstekingen en brengt vocht in het weefsel.

Voor een ontspannend C-bad:

Een liter volle melk en 150 g honing of vier eetlepels volle room (40 %) en twee eetlepels honing bij elkaar roeren en in het warmwaterbad gieten. Dat voedt de huid en vooral het roombad laat een fijn zacht cremig gevoel achter op de huid. Door nog twee eetlepels pollen toe te voegen aan het roomhoningmengsel, wordt vooral de verouderende huid sterk gestimuleerd. De doorbloeding van de huid wordt nog extra versterkt door 200 g zeezout aan het water toe te voegen.

Voor een extra geurig C-bad:

150 g honing in het warme badwater gieten. De honinggeur beroert zachtjes de reukcellen in uw neus; zintuigen en zenuwen ontspannen zich. Indien u zichzelf nog meer geraffineerde reuksensaties wilt gunnen, voeg aan het badwater nog enkele etherische oliën toe. De honing ontwikkelt een licht emulgerende werking waardoor het water zich met de toegevoegde olie kan verbinden. Op die manier kunnen de etherische essences zich gelijkmatig in het badwater verdelen. De weldoende inwerking van honing op de huid kan u ondersteunen met een twintigtal druppels van, naar keuze, jasmijn, kamille, lavendel, myrte, oranjebloesem (neroli), sandelhout, wierook of cederhout.

Meer recepten

 

f4

Nog veel meer recepten kunt u vinden in het boek van Andrea Nagl: Honig, Power aus dem Bienenstock, uitgegeven bij Seehamer Verlag, Seestrasse 2, D-83629 Weyarn.

(*) Tekst: Deutsches Bienen Joumal — 02/2004.