Bron: Maandblad van de Vlaamse Imkersbond
Jaargang: 103
Jaar: 2017
Maand: september
Auteur : Charlie Eylenbosch

WAT MET OUDE STUIFMEELRAMEN

Elk jaar krijgt iedere imker te maken met ramen die te zwart of te bruin zijn om nog te gebruiken. Deze moeten ofwel in de stoomwassmelter ofwel in de zonnewassmelter. Maar een deel van die ramen bevat vaak nog opgeslagen stuifmeel. Persoonlijk vind ik het zonde dat zo’n voedzaam product niet gebruikt wordt. Ja, in de eerste plaats natuurlijk door de bijen, maar er zijn ook mensen die stuifmeel dagelijks gebruiken om allerlei redenen.

 
Pollen of stuifmeel
Pollen worden geoogst door de imker via stuifmeelvallen. De klompjes of bolletjes worden opgevangen en nadien gedroogd om te kunnen bewaren.
Maar er is ook het stuifmeel dat door de bijen wordt opgeslagen in de raten van de ramen en vermengd wordt en/of bedekt met een laagje honing.
Stuifmeel bevat alles wat een bij, maar ook een mens nodig heeft om te leven: water, suikers, koolhydraten, eiwitten, enzymen, onverzadigde vetzuren, vitaminen, sporenelementen, aminozuren (bouwstenen van eiwitten). Deze laatsten zorgen ook voor een goede stofwisseling in de hersenen.

Compleet voedsel
Stuifmeel mag een compleet aanvullend voedingsmiddel genoemd worden. Sinds jaar en dag ben ik dan ook een voorstander en gebruiker van een dagelijkse koffielepel stuifmeelpollen. Ik begin er mijn dag mee op mijn nuchtere maag. Het is mij nog nooit tegengevallen, integendeel. Ik noem het mijn dagelijks en ook enig medicament. Met dank aan de bijen!
In de literatuur wordt stuifmeel aanbevolen en gebruikt voor het oplossen of reguleren van de darmfunctie, zowel obstipatie als diarree, winderigheid, verbeterde doorbloeding van de hersenen, prostaatklachten, gebrek aan eetlust, ondergewicht, longtuberculose, bestralingsverschijnselen, leverbeschadiging …

Praktijk
Toen ik jaren geleden oude stuifmeelramen moest opruimen, dacht ik: ik proef eens van het stuifmeel in de cellen opgeslagen. Het smaakte nog lekkerder dan de gedroogde pollen. Logisch ook, want het is vermengd met een beetje honing en bepaalde afscheiding uit de bovenkaakklieren van de bijen. Ik kauw erop zoals op een chick, en de was of celmateriaal spuw ik uit.
Zo ben ik begonnen met het recupereren door de stuifmeelgedeelten uit de raten te duwen en in stukken te bewaren in een afgesloten emmer. Waarom? Omdat de gevreesde  wasmot er ook op verzot is en zich razendsnel vermenigvuldigt erin. Ik schud op tijd de bewaarde stukken in de emmer eens op om te zien of er toch geen rups of mot is meegelift.
De rest van de (lege) oude ramen gaat naar de zonnewassmelter.
Smakelijk en …gezondheid!

2017 40 1