BIJENGIF

1. WAT IS BIJENGIF

Bijengif wordt bij de bijen geproduceerd in de gifklier. Wanneer jonge bijen promoveren tot wachtbij, beschikken ze over een gevulde gifblaas met een inhoud van ongeveer 0,3 mg. Deze vulling is eenmalig.

Samenstelling
enzymen: fosfolipase A2, B, fosfatase,…
peptiden: melitine, apamine, secapine
histamine, dopamine, leukotriënen
Oogsten van bijengif
Om bijengif in te zamelen laat men de bijen bij de thuiskomst over een plastic vlies passeren. Boven dit plastic vlies zijn een paar draden gespannen, die beurtelings positief en negatief geladen zijn. Zodra de bijen daarmee in aanraking komen, steken ze als reactie hun angel in het vlies, waaronder een druppeltje gif achterblijft.

2. BIJENSTEKEN

 

Bijen gaan steken om zich te verdedigen tegen indringers en belagers. Voor soortgenoten en andere insecten is één bijensteek dodelijk. Voor kleine zoogdieren, zoals muizen, zijn enkele bijensteken eveneens fataal. Voor grote zoogdieren en de mens zijn enkele steken doorgaans ongevaarlijk.
Toch kan het bijengif dat in ons lichaam komt, complexe en zeer verschillende reacties teweeg brengen. Een bijensteek veroorzaakt pijn, een rode huid en opzwelling. Dit is een verweer van de eigen antistoffen tegen het ingespoten gif. Het afweermechanisme van ons lichaam zal trachten het bijengif te neutraliseren en onschadelijk te maken.

Hoe reageren op bijensteken
Bij een bijensteek blijft de angel en de daarmee verbonden gifblaas in de huid achter. Het verwijderen van de angel moet dan ook zo vlug mogelijk gebeuren om te voorkomen dat al het gif in de wonde terecht komt. De angel wordt uit de wonde gewreven zoals hiernaast aangeduid. Grijpt men de angel tussen duim en wijsvinger, dan drukt men op de gifblaas en brengt men nog meer gif in de wonde.

 

Om de pijn en de opzwelling te verminderen bij een bijensteek zijn er heel wat volksmiddelen zoals een halve ajuin of een gekneusd blad van prei over de pijnlijke plek wrijven…
Bij de apotheker zijn er ook verschillende zalven te koop die de brandende pijn kunnen verzachten.
Bijensteken in de mondholte of de keel kunnen ernstige gevolgen hebben. Zo kan de zwelling van de tong tengevolge van een bijensteek verstikking tot gevolg hebben. In dergelijke gevallen moet men onmiddellijk een arts ter hulp roepen.

Immuniteit en allergie voor bijensteken
Ons organisme heeft het vermogen om zich eenmaal binnengedrongen vreemde stoffen te herinneren. Bij elk volgend contact met deze vreemde stof kan het organisme zich efficiënt gaan verdedigen. Het lichaam heeft dan een immuniteit ontwikkeld. Immuniteit tegenover bijengif ontwikkelt zich slechts geleidelijk en na veelvuldig contact. Dit komt door de complexe samenstelling van bijengif.
In sommige gevallen kan ons lichaam abnormaal gaan reageren op het contact met één of andere vreemde stof. Het afweermechanisme van ons lichaam gaat dan hismatine produceren, een stof die in ons lichaam vrij heftige reacties kan veroorzaken, zoals hevige hoofdpijn, misselijkheid, braakneiging, ontlastingsdrang, koortsrillingen, versnelde hartslag, plotse bloeddrukval, kortademigheid, duizeligheid, bewustzijnsverlies… Men spreekt dan van allergische reacties. Eén op de 250 mensen is allergisch voor insectensteken. In dergelijke gevallen moet men onmiddellijk een arts ontbieden of de hulpdiensten oproepen.

3. GEBRUIK VAN BIJENGIF

Bijengif heeft een veelzijdige werking op het menselijk organisme en kan van nut zijn bij een brede waaier van medische situaties: reuma, artritis, multiple sclerose, tendinitis, herstel van littekenweefsel… De wetenschap is hier nog volop mee bezig.
Wie bijengifteherapie wil toepassen, doet er best aan om dit in samenwerking met zijn arts te doen.

Uittreksel uit “Bijenhouden in de 21ste eeuw” door Dirk Desmadryl