Etienne Bervoets

Newsflash: Nieuwe haarden van Amerikaans en Europees vuilbroed

18 juni 2020.  Zowel Amerikaans als Europees vuilbroed zijn beide aangifteplichtige bijenziekten. Als een verdacht bijenvolk besmet blijkt te zijn, wordt een beschermingsgebied met een straal van 3 km rond de uitbraak afgebakend. Binnen het beschermingsgebied is het verboden bijen te vervoeren en worden de andere volken onderzocht om eventuele besmettingen te kunnen opsporen. De bijen en het materiaal van de imker mogen het beschermingsgebied niet verlaten.

In de provincies Luxemburg en Namen werden 2 nieuwe haarden gevonden van Amerikaans vuilbroed. In de provincie Henegouwen en op de grens van de provincies Henegouwen en Namen werden 3 nieuwe haarden van Europees vuilbroed ontdekt. Op de foto is een overzicht van de haarden van Amerikaans en Europees vuilbroed (rode kringen) in België weergegeven. Voor meer informatie en de exacte locatie van de schutkringen kan u hier terecht op de website van het FAVV.

Opening expo De Bijenwoning, Bijen en Imkers, Vroeger en Nu

Eindelijk is het zover ! Onze expo “De Bijenwoning, Bijen en Imkers, Vroeger en Nu” mag openen voor het publiek van dinsdag 9 juni 2020 tot en met zondag 13 september. Jullie worden van harte uitgenodigd om deze boeiende expo te bezoeken op een tijdstip dat jullie past, telkens na afspraak.

Wegens corona maatregelen is het Stedelijk Museum Aarschot te bezoeken na afspraak, via telefoon (016/568451) of via mail (museum@aarschot.be). ‘t Bruine Café en Toerisme Aarschot zijn voorlopig nog gesloten tot verdere versoepelingen van de maatregelen.
Het stedelijk museum is gratis toegankelijk:

di tot vr 9u-12u & 13u-16u30
za en zo 14u-18u
gesloten op maan- en feestdagen

Op dit moment hebben we nog geen zicht op andere mogelijke activiteiten.
 


Expo De Bijenwoning

Van 9 juni 2020 tot en met zondag 13 september 2020 loopt in het Stedelijk Museum van Aarschot onze moderne tentoonstelling over De Bijenwoning van toen en nu. Wilde bijen, honingbijen en wespen hebben namelijk elk hun eigen manier van huisvesting (nesten, hangkorven, kasten). De evolutie van de bijenwoning zal uit de doeken worden gedaan met een interactieve tentoonstelling van materialen, foto’s en filmpjes van vroeger en nu. In het museum zullen verschillende types bijenwoningen te zien zijn, alsook een volledig bevolkte bijenkast met moderne monitoring.