Logo konvib-312

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

luchtvervuiling en Bijen

-----Oorspronkelijk bericht-----
Van: Roger De Vos [mailto:roger.devos3 bij telenet.be]
Verzonden: dinsdag 29 april 2008 13:14
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: [bijen] luchtvervuiling en......bijen

Luchtvervuiling remt verspreiding van bloemengeur    28/04/2008

De luchtvervuiling zorgt ervoor dat de geur van bloemen minder ver reikt dan vroeger. Daardoor vinden bijen steeds moeilijker hun weg naar de bloemen. De meest essentiële cyclus uit de natuur, die van de bloemen en de bijen, komt daardoor ernstig in gevaar, zo staat te lezen in De Morgen.

Het onderzoek, dat werd uitgevoerd door de universiteit van Virginia en gesteund werd door de Amerikaanse National Science Foundation, zegt dat onder andere uitlaatgassen ervoor zorgen dat bloemen geen bijen en andere insecten meer kunnen lokken. Dat zorgt ervoor dat het stuifmeel van de bloemen niet meer verspreid wordt, maar ook dat insecten moeilijker voedsel vinden.

De afstand die de bloemengeur aflegt, is drastisch afgenomen. 'De geurmoleculen die bloemen vrijgeven in een minder vervuilde omgeving kunnen tot een kilometer of zelfs 1,2 kilometer reizen', zegt professor Jose Fuentes van de universiteit in Amerikaanse media. 'Tegenwoordig kunnen ze nog een afstand afleggen van 200 tot 300 meter. Daardoor wordt het voor bijen en insecten ontzettend moeilijk om ze te lokaliseren. Hoe zwaarder de omgeving vervuild is, hoe minder de bloemen zullen geuren'.

Die geurmoleculen, zo ontdekten de onderzoekers, zijn zeer onstabiel en verbinden zich onmiddellijk met vervuilers als ozon en nitraten, die meestal veroorzaakt worden door uitlaatgassen. Daardoor veranderen de moleculen van de bloem, waardoor ze niet meer zoals een bloem gaan ruiken. Wat volgt, is een vicieuze cirkel, die de meest essentiële natuurlijke cyclus ondermijnt. De bijen hebben het alsmaar moeilijker om bloemen en dus nectar te vinden, en ze nemen geen stuifmeel meer mee, waardoor de bloemen zich niet kunnen voortplanten.

Het onderzoek zou mee kunnen verklaren waarom bijvoorbeeld de vlinder- of honingbijenpopulatie wereldwijd drastisch is gedaald of waarom sommige bijenkolonies plotseling verlaten worden. Op zijn minst een kwart van de Amerikaanse honingbijenpopulatie, die geschat wordt op 2,5 miljoen kolonies, is verdwenen door wat 'colony collapse disorder' wordt genoemd. Ook in Europa doet het fenomeen zich voor. Sinds 1980 zijn de bijenpopulaties in het Verenigd Koninkrijk en Nederland dramatisch achteruitgegaan.

In het Verenigd Koninkrijk zou zelfs als 80 procent verdwenen zijn, en volgens de Britse landbouwminister Jeff Lord Rooker zijn er binnen tien jaar geen honingbijen meer in Groot-Brittannië.Ook de diversiteit van wilde bloemen zou met 70 procent gedaald zijn. Wetenschappers wisten tot nu toe niet of het probleem bij de bijen of bij de bloemen lag. De Amerikaanse onderzoekers zeggen niet dat ze de oorzaak van CCD hebben gevonden, maar waarschuwen er wel voor dat het door de luchtverontreiniging voor bijen en bloemen een groot probleem geworden is om te overleven.(KS)
roger


Meer informatie: Flowers' Fragrance Diminished by Air Pollution

Eerdere berichtgeving over bijen:
25/2/08: Heeft Limburgse imker remedie tegen moordende mijt?
Bron site: http://www.vilt.be/nieuwsarchief/detail.phtml?id=17668

 

Van: de roeck ghislain [mailto:gderoeck bij euphonynet.be]
Verzonden: dinsdag 29 april 2008 19:01
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] luchtvervuiling en......bijen

"Sinds 1980 zijn de bijenpopulaties in het Verenigd Koninkrijk en Nederland dramatisch achteruitgegaan"

Verleden week raakte bekend dat de situatie in Wallonië niet minder erg is: 1/3 sterfte, 1/3 ronduit zwak en 1/3 ok (situatie einde maart 2008).
Iemand een idee over hoe het bij ons in Vlaanderen zit?
En wat de luchtvervuiling betreft, de situatie zal er echt niet op verbeteren: binnenkort nog wat meer vliegtuigen in de lucht!

Goed dat we ogen hebben om te wenen
Beste groetjes,

Ghislain.

From: Caesteker Patrick
To: bijen bij cari.be
Sent: Tuesday, April 29, 2008 9:24 PM
Subject: RE: [bijen] luchtvervuiling en......bijen

Dit jaar staan de bijen wel zwakker vergeleken met verleden jaar. Maar zou het slechte voorjaar daar voor niets tussen zitten?
Dit is een algemene bevinding voor de Westhoek en het Westland.
Patrick

-----Oorspronkelijk bericht-----
Van: Roger De Vos [mailto:roger.devos3 bij telenet.be]
Verzonden: dinsdag 29 april 2008 21:47
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] luchtvervuiling en......bijen

Patrick dit is geen probleem van de westhoek alleen,ook bij mij in Oost -Vl. was het dit jaar een probleem.
Vorige week was ik in Bissegem in Bijenhof.Daar was een nederlander waar ik een gesprek mee had,deze woonde op het eiland Walcheren en had 50 bijenvolken.
Zes daarvan hebben de winter niet overleefd.
Ook bij hem was het dit jaar een probleem dat de overlevende volken héél klein de winter uitgekomen zijn .
groetjes
roger