Logo konvib-312

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Phacelia en bijen

Phacelia van belang in het najaar

Verzonden: dinsdag 27 oktober 2009 10:41
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] verdwijn ziekte?

Sterke vitale volken inwinteren blijft het voornaamste. Ze kunnen tegen veel meer dan minder sterke volken, ook tegen varroa, en zijn in het voorjaar onmiddellijk inzetbaar op de vroegdracht.
Je kan altijd met minder sterke volken overwinteren en in het voorjaar verenigen, maar het netto resultaat is altijd slechter. Bovendien moet je dan meer volken inwinteren, meer materiaal hebben en verenigen in het voorjaar, bij lang aanslepende winters, zoals de vorige is ook niet alles. Heel wat fruittelers hebben dit jaar geklaagd over volken die niet sterk genoeg stonden.
Van een sterk ingewinterd volk sterven er van de 20-30000 bijen ongeveer 5000 maar dat deert het volk niet. Kleinere volken met 10000-15000 bijen verliezen in de winter in verhouding veel meer bijen wat veel erger is voor hen, dan spreken we nog niet van de warmtehuishouding, beweging van de wintertros  en het voedselverbruik van kleinere volken.
De levensduurte van een winterbij is gekoppeld aan haar stuifmeelvoorziening tijdens haar ontwikkeling en de aantastingen (mijten, ziektes, vocht, tocht...) die ze meemaakt. Aan een sterk vitaal wintervolk hoef je geen eisen te stellen van bv. mijtenval lager dan 1/dag en toch zie ik op vragen van beginnelingen die nu meer dan 5 mijten/dag tellen, antwoorden komen van nog snel behandelen met mierenzuur en op het eind van het jaar met oxaalzuur (Nederlands forum). Het enige wat je daar mee onderuit haalt, buiten wat mijten, is vooral de vitaliteit van het volk want bij de factoren die de levensduur van de winterbij verkorten mag je gerust ook de behandelingen vernoemen.
Een wintervolk dat in maart het wilgenstuifmeel kan halen, is een gered volk. Als dat gebeurt met winterbijen van augustus dan hebben ze daarvoor een min. levensduur van 7 maanden nodig gehad, de winterbijen van sept-okt  komen toe met een levensduur van 5.5 maanden of meer dan 20% minder ! Het voordeel van die late winterbijen gaat maar alleen op als ze op dat ogenblik ook nog genoeg stuifmeel ter beschikking hebben (de bronnen dan zijn vooral late tuinplanten, klimop en zaaivelden van groenbemesters als mosterd en phacelia) anders krijg je zwakke, ondervoede winterbijen die het even moeilijk krijgen om te overwinteren. Het voordeel gaat evenzeer verloren wanneer we al in augustus het broednest 'verstikken' met wintersiroop, waardoor broedstops optreden en we het volk zelf beletten om nog voldoende goede late winterbijen te kunnen opbouwen. Wie denkt dat dit verhaal enkel opgaat voor laat doorbroedende buckfast bijen is mis. Herinner je het familiekiekje van David (Van Delm) onlangs met een carnica broedraam in de hand. Alle insecten gaan gewoon mee met de warmere najaren, alleen het stuifmeel doet dat niet overal !
Doe daar wat aan !!! doe mee aan de actie www.bieenkorf.be/phacelia.htm.
Je kan de broedevolutie van de laatste decennia niet opvangen met steeds meer behandelen, we moeten allemaal dezelfde richting uit.

Bij zonnig weer kan je de bijen zelfs met blauwe pollen zien aanvliegen van een veld dat op 1.4 km van de stand staat.
Andere velden staan aanzienlijk korter bij, maar dat heeft ook met de windrichting van de dag te maken, heb ik de indruk.
Gelijktijdig bloeit hier ook overal mosterd als groenbemester (de boeren doen mee dit jaar, ze lusten ook honing J). De verhouding binnenkomend stuifmeel is ongeveer 3/10 in het voordeel van phacelia. Hun voorkeur gaat dus duidelijk uit naar phacelia.
Bij huidig weertje (licht bewolkt-geen zon, 15°C), vliegen ze er gemiddeld 4 uur/dag op. De kasten blijven hier nu dicht tot in het voorjaar maar als ik de bijen volop zie vliegen op stuifmeel en water, weet ik wel wat erin zit.
Groeten, marc

Van: David Van Delm - ARDELIS [mailto:david.van.delm bij ardelis.be]
Verzonden: dinsdag 27 oktober 2009 12:00
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: FW: [bijen] verdwijn ziekte?

Marc,

Allereerst moeten we zeker zijn qua stuifmeel en voedsel voor de bijen, daar heb je gelijk in.
Combineer dit met een volksverjonging op verse raat, dan kan het volgens mij toch niet meer mislopen.
Behandelen zal wel nog moeten, maar met mate.
(bv tijdens het maken van kunstzwermen, een korte storing waarbij de bijen minder stress hebben ipv weken behandelen en dan nog eens in de winter en dan nog dit en dat en thymol...)
Verder selectie doen op varraoatolerantie-eigenschappen.

We zouden de plaatstelijke boeren moeten kunnen overtuigen maar hoe doe je dat?
Bij ons bloeit ook de mosterd en ze vliegen er goed op omdat de temperaturen er zijn, maar gaat dit elk jaar zo fantastisch zijn?

Nu wil ik bij mezelf beginnen.  Ik heb niet zozeer een grote tuin.
Of kan ik mijn gras vervangen door Phacelia?
Zoja, hoe ga ik dan best tewerk en wat zijn de grondvereisten en wat is de kostprijs per Ha?

Groeten,
David

Van: Bieenkorf [mailto:info bij bieenkorf.be]
Verzonden: dinsdag 27 oktober 2009 13:41
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] verdwijn ziekte?

Als je veel volken te voeden hebt, moet je de buren, de gemeente, de landbouwers, de imkervereniging bespelen om zoveel mogelijk gezaaid te krijgen. Maak een inventaris op van braakliggende gronden in de omgeving en zoek de eigenaars op, nodig gedurende het jaar de buurtverenigingen uit voor een bijenbabbel en proeverij op je stand. Je wint ze allemaal voor je idee, al is het maar als grondverbetering voor de tuinen, hoe klein de stukjes ook zijn.
Het eerste wat ze je vertellen als je ze ergens tegen komt is 'je moest eens zien wat er gisteren weer allemaal op zat' ! Bij verjaardagen staat de ganse familie ernaar te kijken en het jaar daarop vragen er weer meer naar zaad.
De overtuigingskracht van de imker is daarbij belangrijk, maar acties als open deur-dagen op de bijenstand, desnoods met gratis zaadverdeling voor de buurt zoals hier, lokken alleen maar meer mensen. Elke vereniging zou zo'n dag moeten opzetten, deel het zaad uit op die dag (niet willekeurig natuurlijk, laat ze vermelden op welk perceel het wordt ingezaaid), iedereen wil dan nog wat weten over de bijen, drinkt een tas koffie, eet een stuk vlaai en neemt een pot honing mee, misschien trek je zelfs nieuwe imkers aan.
Het vraagt natuurlijk heel wat werk om dat als imker alleen te beredderen, het kan allemaal zoveel beter geregeld worden per vereniging of met enkele samen, per provincie, of waarom niet door de bonden gezamenlijk over gans Vlaanderen.
Waarom daarvoor ook geen subsidie voorzien heren Jacobs en Van Laere, misschien een tip naar de volgende 3 jaar toe.
Ik heb nu al 2 jaar op rij een 15-tal landbouwers die gronden in de omgeving hebben, uitgenodigd op de eigen standen. Die mannen kijken hun ogen uit en als je het groot belang voor het fruit uitlegt (het zijn bijna allemaal ook fruittelers) heb je ze natuurlijk mee.
Voor de nieuwe bijenhal werd een vaste standplaats gekozen midden in een fruitstreek. De dichtstbijzijnde grote fruitteler met 5.5 ha zoete kers, moest in 2007 nog 18 bijenkasten laten plaatsen aan 35€/kast. Dat geld steekt hij nu gedeeltelijk in groenbemesters.

In de eerste plaats zorg je als imker dat je bijen alles binden binnen de 500 m rond je stand. Als het weer wat tegenvalt gaan ze het verder niet meer zoeken maar bij elke droge periode komen ze ermee binnen.

Phacelia is een snelle groeier die overal goed gedijt, speciale grondeisen zijn niet nodig. Misschien dat je op rijkere gronden wat meer struikvorming krijgt dan elders, maar bloeien doen ze toch.
Wat kost het ? de prijs van je zaad + bewerken van de grond, dat houdt in het zuiver maken en fijn maken (frezen) van de grond. Voor grote percelen kan je dat niet meer zelf maar moet je beroep doen op landbouwers, loonwerkers, dat is dan de duurste post.
Hier in de omgeving vraag ik een vriend zijn mini-tractor (Kubota 15 pk) met frees die hij heeft voor zijn grote tuin. De laatste keer dat ik hem had om een halve Ha frezen heb ik hem 50€ gegeven (dat vroeg hij zelfs nog niet).
Tip : laat een landbouwer het doen en betaal hem met phaceliazaad.

Marc

Van: David Van Delm - ARDELIS [mailto:david.van.delm bij ardelis.be]
Verzonden: dinsdag 27 oktober 2009 14:18
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] verdwijn ziekte?

Marc,

Hoeveel zaad heb je nodig per Ha?
Planttijd?
Eventueel mengzaad voor particulieren aanbevelen?

Gr David Van Delm

Van: Bieenkorf [mailto:info bij bieenkorf.be]
Verzonden: dinsdag 27 oktober 2009 16:02
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] verdwijn ziekte?

Dag David,

Marc,

Hoeveel zaad heb je nodig per Ha?
10kg/Ha
Planttijd?
'zaaien' vanaf april tot 1e week augustus voor dracht van juni tot november, bloeit 6 weken na inzaai. Inzetbaar dus voor een tussentijdse drachtpauze of volledig voor de winterbijen. Kan ook maandelijks bijgezaaid worden voor continue dracht juni-november.
Een groot veld in juni geeft ook phaceliahoning want het is een (n/p) 5 plant.
Eventueel mengzaad voor particulieren aanbevelen?
In de aangeboden mengzaden van de laatste jaren (bv Tubinger) is het ook phacelia die de insectenlokker is, als Ph. bloeit zie je ze maar heel weinig ergens anders op zitten.
Op de phacelia werden dit jaar 41 verschillende insecten gespot, voldoende dus om breed (imkers, milieu, groendiensten, akkerranden...) ingezet te worden.
Mengsels kunnen ook nooit deze lage prijs halen en je bent dan verplicht om in april in te zaaien omdat sommige bloemen dat vragen, weinig najaarsdracht dus.

Gr David Van Delm

Van: Caesteker Patrick [mailto:Patrick.Caesteker bij telenet.be]
Verzonden: dinsdag 27 oktober 2009 23:11
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] verdwijn ziekte?

Besten,

Ik zaai mijn phacelia rond half maart. Het bloeit vanaf begin mei tot eind juni, als het bijna uitgebloeid is en een gedeelte van het zaad bijna rijp is maai ik het af zodat het zaad verder kan rijpen op de grond. Op een mooie zonnige dag verzamel ik het stroo (het zaad valt uit). Dan lichtjes infrezen. Terug een zeven tal weken wachten, en rond half augustus heb ik een tweede bloeiperiode van mijn phacelia.
Het achtergebleven stroo vermeng ik met stalmest, wat een goede compost levert voor het voorjaar.

Patrick

Verzonden: woensdag 28 oktober 2009 10:15
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] verdwijn ziekte?

Marc,

Heb juist een landbouwer zover gekregen en hij wil al 25are inzaaien, als ik het zaad lever.
Hij ging ook nog eens rondhoren aan zijn collega's dus dat belooft.

Ik ga het laten doen zoals Patrick beschrijft om 2maal per jaar bloei te hebben.

Groeten,
David