Logo konvib-312

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Van: dirk de spiegelaere [mailto:dirk_de_spiegelaere bij hotmail.com] Verzonden: dinsdag 25 december 2012 15:29 Aan: bijen bij cari.be Onderwerp: [bijen] Kerst 2012 - een memorabele dag rond de bijenhal.

Observatie: De bijen vlogen volop deze morgen. Wat niet te verwonderen is met deze t° én de blakende zon, maar wel erg gezien de tijd van het jaar ! Er zijn echter ook bijen die volop pollen halen ... !

Twee vragen : Waar halen ze nu nog pollen !?  En voor wie ?

Bedank u,

Dirk De Spiegelaere

 

Van: Calendula [mailto:calendula bij live.be] Verzonden: dinsdag 25 december 2012 15:41 Aan: bijen bij cari.be Onderwerp: Re: [bijen] Kerst 2012 - een memorabele dag rond de bijenhal.

Gisteren hier (Halen) van hetzelfde. Derde vraag: wat als je bijen geen pollen/nectar vinden maar zo'n beetje halfwakker rond de kast hangen en duidelijk hun voedselreserve moeten opsouperen?   Van: patrick.caesteker bij telenet.be [mailto:patrick.caesteker bij telenet.be] Verzonden: dinsdag 25 december 2012 16:18 Aan: bijen bij cari.be Onderwerp: Re: [bijen] Kerst 2012 - een memorabele dag rond de bijenhal.

Dag Dirk,

Waarschijnlijk is er nog een klein broednestje aanwezig in de kasten. Indien je met Buckfast bijen imkert is die kans nog iets groter. Waarschijnlijk vliegen de bijen op gele mosterd (geel stuifmeel) die nog altijd in bloei staat. Mahonia japonica (geel stuifmeel) bloeit ook nog, ook zag ik al helleborussen bloeien (vuil wit stuifmeel).

Groetjes, Patrick

 

Van: patrick.caesteker bij telenet.be [mailto:patrick.caesteker bij telenet.be] Verzonden: dinsdag 25 december 2012 16:21 Aan: bijen bij cari.be Onderwerp: Re: [bijen] Kerst 2012 - een memorabele dag rond de bijenhal.

Beste,

Hopen dat er voldoende voedsel aanwezig is in de kasten. Indien geen voedsel genoeg aanwezig, op tijd ingrijpen en een voederdeeg plaatsen.

Groetjes, Patrick

 

Van: Yves Mostien [mailto:ym070752 bij scarlet.be] Verzonden: dinsdag 25 december 2012 19:05 Aan: bijen bij cari.be Onderwerp: RE: [bijen] Kerst 2012 - een memorabele dag rond de bijenhal.

Inderdaad, hier vlogen ze ook vanmorgen evenals gisteren. De mosterd die wat beschut werd voor de vorst levert nog pollen MAAR alle mosterdzaden blijken hedendaags gecoat met o.a. neonicotinoïden! Hopelijk daarna geen massale sterfte. De mahonia’s in mijn tuin zijn nog niet in bloei.

Groetjes, Yves

 

Van: Roger De Vos [mailto:roger.devos3 bij telenet.be] Verzonden: dinsdag 25 december 2012 19:59 Aan: bijen bij cari.be Onderwerp: Re: [bijen] Kerst 2012 - een memorabele dag rond de bijenhal.

Yves denk je echt dat de zaden van groenbemesters zoals de mosterd ook behandeld zijn met neonicotinoïden ??? Nee dat geloof ik niet, dat zou maar al te gek zijn ! gr. roger d v

Verzonden: dinsdag 25 december 2012 20:23 Aan: bijen bij cari.be Onderwerp: RE: [bijen] Kerst 2012 - een memorabele dag rond de bijenhal.

Roger, een betrouwbaar persoon – die ook dit forum volgt – heeft mij dat gezegd. Ik heb geen enkele reden om aan zijn beweringen te twijfelen, anders zou ik dat hier niet gepost hebben. Misschien kan je uitleggen waarom dat al te gek zou zijn?

Groetjes, Yves

 

Van: Ghislain De Roeck [mailto:gderoeck bij telenet.be] Verzonden: dinsdag 25 december 2012 20:32 Aan: bijen bij cari.be Onderwerp: RE: [bijen] Kerst 2012 - een memorabele dag rond de bijenhal.

Goede avond Roger,

Het gevaar komt hier vooral door het feit dat het om een nateelt gaat van granen waarvan de zaden wel degelijk omhuld worden. Omdat imidacloprid en c° een lange levensduur hebben in de bodem is er wel degelijk een ernstig risico op aantasting van de nectar en het stuifmeel van nateelten, alles is een kwestie van hoeveelheid. Er bestaan daar metingen over. Maar zien jullie nu nog werkelijk bijen binnenkomen met stuifmeel beladen? Groetjes,

Ghislain.

 

Van: Roger De Vos [mailto:roger.devos3 bij telenet.be] Verzonden: dinsdag 25 december 2012 21:10 Aan: bijen bij cari.be Onderwerp: Re: [bijen] Kerst 2012 - een memorabele dag rond de bijenhal.

Onvoorstelbaar toch dat ze de groenbemesters die wij denken een zegen te zijn aan najaarspollen nu ook al besmetten met dat giftig spul ! Dat is dan meer een gevaar zo'n veld in je buurt dan een zegen ! Ja Ghislain voor de vorst kwamen ze hier ook volop met pollen binnen van de mosterd, nu af en toe eentje met pollen van de Mahonie, heidekruid of viburnum. Waar zijn ze in godsnaam toch met bezig ! Hhhhhhhh............. gr. roger d v

 

Van: patrick.caesteker bij telenet.be [mailto:patrick.caesteker bij telenet.be] Verzonden: dinsdag 25 december 2012 21:54 Aan: bijen bij cari.be Onderwerp: Re: [bijen] Kerst 2012 - een memorabele dag rond de bijenhal.

Roger,

Voor zo ver ik weet wordt het zaad van gele mosterd niet behandeld (zal het nog eens navragen bij een bevriend landbouwer). Maar zo als ghislain aanhaalde worden neonicotinoïden van vorige teelten opgeslagen in de bodem, deze komen dan in de sapstroom van de teelten die volgen.

Groetjes, Patrick