Logo konvib-312

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Hoelang kan men oxaalzuur bewaren?

Van: Peter Vercruysse [mailto:vercruysse_peter bij hotmail.com]
Verzonden: woensdag 10 juni 2009 11:44
Aan: Bijenforum bijenforum
Onderwerp: [bijen] oxaalzuur

Als je behandelt met oxaalzuur, dan heb je zo'n 50 ml per kast nodig.  Als je zoals ik drie kasten hebt heb je dus slechts 150 ml product nodig. 
De verhouding was 30 gr oxaalzuur op 1 liter suikeroplossing 1/1. 

Nu komt mijn eigenlijke vraag.  Ik had dus 15 gr vermengd met 0,5 liter suikeroplossing.  De rest heb ik in een afgesloten bokaal bewaard.  Zou die oplossing zijn werking behouden of kan ik dat niet meer gebruiken?

Groeten,

Peter

Van: Roger De Vos [mailto:roger.devos3 bij telenet.be]
Verzonden: woensdag 10 juni 2009 12:47
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] oxaalzuur

Beste Peter,
oxaalzuur die opgelost is in water en daarbij nog eens suiker aan toegevoegd is maximum een paar weken koel houdbaar .
De reden is dat er een scheikundige reactie ontstaat tussen het oxaalzuur en de suiker en dat het dan giftig wordt voor onze bijen.
groetjes

roger d v

Van: Peter Vercruysse [mailto:vercruysse_peter bij hotmail.com]
Verzonden: woensdag 10 juni 2009 13:41
Aan: Bijenforum bijenforum
Onderwerp: RE: [bijen] oxaalzuur

Bedankt Roger,

ik zal het naar het containerpark voeren.

Groeten,

Peter

Dag Peter,

In artikel http://www.culturaapicola.com.ar/apuntes/revistaselectronicas/apidologie/32-5/pradin.pdf wordt vermeld dat na 16 maand bewaren op kamertemperatuur (licht of donker) er ongeveer 17% verlies is aan oxaalzuur. Dat is niet zo erg. Ook de typische verkleuring naar donkerbruin is op zich niet ernstig (deze wordt vaak verkeerdelijk bij de Maillard reacties gecatalogeerd, maar het is eerder een caramelisatie, voor wie chemie spreekt zie http://www.hull.ac.uk/php/chsanb/Food/Food_3.pdf ).

Wat wel erg is, is de vorming van zo'n 2000 mg/l aan HMF, dat al gevaarlijk is voor bijen vanaf 150 mg/l

In de frigo (4C) bleek de oplossing echter wel goed te bewaren. Ze blijft er ook kleurloos.

De regel is dus best: als de oplossing donker geworden is, niet meer gebruiken. De kleur verraadt caramelisatie, en die gaat samen met HMF vorming.
Aanvaardbare kleur is licht stroblond, zoals een vers aangemaakte suikeroplossing. Alles wat iets donkerder is wordt gevaarlijk voor de bijen.

Beste groeten,

Ludo

Van: Ludo De Clercq [mailto:ludo.de.clercq bij skynet.be]
Verzonden: woensdag 10 juni 2009 19:10
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] oxaalzuur

Dag Peter,

Weggooien is enkel nodig als de oplossing verkleurd is.

Dit hoeft niet naar het containerpark. Het is schadelijk voor bijen, maar niet echt gevaarlijk in de riool (het stoort noch de werking van een waterzuivering, noch de biologie in een septische put. Gewoon verdunnen met water en in de gootsteen (goed naspoelen) volstaat.

Beste groeten,

Ludo