Logo konvib-312

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Kunstvolken maken en oude afzwavelen om varroa te bestrijden

Van: Piet Vanmarsenille [mailto:piet bij bijen.be]
Verzonden: zaterdag 24 oktober 2009 21:19
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] verdwijn ziekte?

Hallo samen,

Graag had ik ook mijn idee en ervaring even gemeld en eens geluisterd wat jullie er van vinden.
Ik heb een zeer eenvoudige oplossing gevonden voor de verdwijnziekte: gewoon "korfimkeren" maar dan met gewone bijenkasten.
Niet dat ik het uitgevonden heb hé, het is gewoon de methode die in Celle wordt toegepast, maar ik begrijp niet waarom er niet meer imkers zo werken.
Vooreerst moet ik misschien melden dat ik maar met 5 à 7 volken werk. Dus ik ben geen grootimker, gewoon een liefhebber.
Hoe ga ik te werk: eind mei - begin juni kweek ik nieuwe koninginnen. Als de koninginnen goed aan de leg zijn offer ik 1 volk op. Het broed van dat volk geef ik aan de andere volken en de bijen gebruik ik om 3-raams volken te maken voor mijn nieuwe koninginnen. Voor ik de 3-ramers maak behandel ik de bijen met oxaalzuur om zo veel mogelijk varroa's af te vangen. Het is wel heel belangrijk dat je eerst de bijen behandeld, voor je ze bij de koningin voegt. En voilà, de productievolken voor het volgend jaar zijn klaar. Deze volkjes zet ik op de thuisstand en worden bijgevoed indien er geen dracht is. Ze gaan de winter in op 10 ramen (Duitse Normaal).
De productievolken zijn dan op verplaatsing en komen niet meer terug naar huis. Ze worden opgeruimd in de maand augustus als de dracht voorbij is. Zoals de korfimkers ook deden.
Ik weet dat ik nu veel imkers tegen mij ga krijgen, maar ik doe deze methode nu al 3 jaar en de 2 eerste jaren heb ik ook de grote volken willen bewaren voor het volgend jaar en omdat ik nog tot vrij laat in het jaar oogst, ben ik steeds te laat voor behandeling van de bijen en sterven ze meestal toch voor of in de winter. Door deze volken op te ruimen blijven ze weg van mijn thuisstand (herbesmetting). De slechte ramen worden gesmolten, de goede worden bewaard voor volgend jaar.
Mijn vriend was zeer boos toen ik hem zei dat ik de volken ging afzwavelen. Hij geloofde dat de productievolken nog konden overleven. Ik heb hem de 4 overgebleven volken gegeven voor een test. 1 volk hebben wij zo behouden en behandeld. Van 2 volken hebben we het broed afgenomen en de bijen behandeld, ze kregen continu honingwater (dracht insinuatie). Het laatste volk kreeg al het broed van de 2 vorige.
Resultaat:
volk 1: reeds gestorven
volk 4: reeds gestorven (ook al had ze zoveel broed gekregen, maar natuurlijk ook zeer veel varroa)
en van de 2 volken die zonder broed zijn gezet en behandeld is er 1 reeds gestorven en het tweede leeft nog (weinig bijen).

De nieuwe volken komen elk jaar goed uit de winter. Waarom dan niet werken zoals de korfimkers reeds duizenden jaren doen (zwerm vangen, in korf zetten en dit zijn de volken voor volgend jaar, de volken die vorig jaar in de korf zijn gekomen worden afgezwaveld en geoogst). Het kastimkeren, zoals we dat nu kennen (waar we de volken steeds maar blijven doorhouden) is nog maar goed 100 jaar in voege. Zo blijven de ziekten en problemen ook in de kast.
Zijn er nog imkers die deze "Celle-methode" toepassen? Ik begrijp dat je misschien niet akkoord ga met het afzwavelen van de volken, maar voor mij, klein imkerke, heb ik voldoende met de nieuwe volkjes die ik gemaakt heb en zo zorg ik ervoor dat de thuisstand niet opnieuw besmet geraakt.

Groet, Piet

Van: Ghislain De Roeck [mailto:gderoeck bij euphonynet.be]
Verzonden: zondag 25 oktober 2009 7:39
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] verdwijn ziekte?

Dag Piet en allen,

Ik weet niet of ik ooit in staat zou zijn om één enkele bij te doden, maar oefening baart kunst zeggen ze, dus toch deze vraagjes:

  1. zou de methode ook lukken met dadant-blattvolken?
  2. geef je de jonge volkjes ook een winterbehandeling tegen varroa?

Beste groetjes,

Ghislain.

Van: Chris Van Gampelaere [mailto:chris.vg bij telenet.be]
Verzonden: zondag 25 oktober 2009 9:41
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] verdwijn ziekte?

Hallo iedereen,

Als ik over 2 standplaatsen kon beschikken dan zou ik ook graag de celler rotatie methode toepassen, maar ik zou net als Ghislain het moeilijk hebben om de oude volken af te zwavelen.
Daarom Piet, heb je al eens geprobeerd om een "broedverzamelvolk" te maken (alle broedramen met opzittende bijen overbrengen ik één kast,  zonder moer, 2 of 3 broedkamers naargelang behoefte)? Wanneer al het broed uitgelopen is, dit zijn winterbijen waarvan een deel waarschijnlijk geparasiteerd werd, maar lang niet allemaal, behandel je het volk tegen de opzittende varroa's. Daarna voorzie je het volk van een moer, of je verdeelt de bijen over de andere volken. Ik ken een imker die dit al jaren zo doet met veel succes.

Voor diegene die de celler rotatie methode nog niet kent vind je op volgende link meer info: http://www.slideshare.net/macwlem/middelbeers-2009

Groeten,
Chris

Van: Bart Maes [mailto:imkerbart bij gmail.com]
Verzonden: zondag 25 oktober 2009 9:46
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] verdwijn ziekte?

Piet, jou manier van werken gelijkt zeer sterk op het maken van "naakte" kunstzwermen (kunstzwermen zonder wasraten) die je dan kan behandelen tegen de varroa.
Daarna wordt ook een jonge bevruchte koningin in gevoerd.
Het is volledig jou keuze om volken af te zwavelen, maar het andere zou ik nooit toepassen, nl. het broed verdelen van dat volk dat je op geeft om drieramers mee te maken.
De varroadruk wordt dan niet onnodig groot bij de andere volkeren op je stand, ook al doe je die na augustus dood.

Dit jaar was ik op de opendeurdag van het informatiecentrum in Gent en Jacobs duidde in zijn betoog tegen varroase en aanverwante virussen ook op het feit dat het belangrijk is
om met jonge vitale volken de winter in te gaan en dat niet zozeer te doen met grote bijenkolonies. Zij leggen meestal het loodje terwijl de eerste goed overwinteren.

Groensels, Bart

Van: Piet Vanmarsenille [mailto:piet bij bijen.be]
Verzonden: zondag 25 oktober 2009 10:08
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] verdwijn ziekte?

Hallo Ghislain en andere,

Ik begrijp het hoor en ik moet zeggen ik heb ook nog nooit een volk afgezwaveld, maar eigenlijk zouden we het moeten doen. Ik vermoed dat ik altijd wel een imker zal vinden die het zonde vindt om ze af te zwavelen en die graag mijn bijen wil overnemen. Maar ik denk dat we echt af moeten stappen van het idee dat we de bijen moeten redden. Je red de bijen niet door ze verder te houden, je red ze door nieuwe volken te maken. In de natuur gaat het ook zo, een volk zal uitzwermen in 2 of 3 nieuwe volken en de overschot zal meestal afsterven of geroofd worden door de wespen of andere belagers. Opgeruimd staat netjes. De 2 à 3 kinderen (afgevlogen zwermen) kunnen met een schone lei beginnen. Nieuwe was, nieuwe koningin. Mijn koninginnen zijn dus ook nooit ouder dan 1 jaar en enkele maanden. Daar heb ik ook al veel tegenstand van vrienden gehad, als ik een volk heb waar je met je blote kont kunt gaan opzitten en die heeft heel goede oogst gegeven, die doodt je toch niet. Maar dat is nu eenmaal het nadeel van onze methodes. Wij willen de natuur naar onze hand zetten, en verwachten dat dat allemaal zomaar aanvaard wordt zonder problemen. Neen de bijen in de natuur leven al miljoenen jaren en hebben zich zo aangepast dat ze de grootste kans van overleven hebben. En dat is niet de methode die wij hun willen opleggen. Ik hoor de grote professoren graag vertellen dat er te weinig stuifmeel is in de herfst en dat de GSM masten te veel straling geven maar overal is er in de herfst toch niet te weinig stuifmeel en overal is er toch niet te veel straling. Toch heeft iedereen wel al eens veel of weinig sterfte gehad. Volgens mij zijn het gewoon ziekten, de varroa zal de grootste rol er in spelen met misschien nog een virus of weet ik wat er nog bij, maar dat kan alleen opgelost worden door de mannier van werken zoals de bijen het al zo lang doen, zwermen. Of dat nu op natuurlijke of kunstmatige wijze is lijkt mij hetzelfde.

Ja Ghislain ik behandel mijn bijen nog in het najaar. Ik heb altijd gedacht dat dit niet nodig is, maar ik durf het niet goed zonder behandeling. Als je met vrienden imkers praat en je moet vertellen dat je niet behandeld hebt ... moeilijk. Ze verklaren je gek en je begint natuurlijk ook te twijfelen J. Zou eigenlijk eens moeten uitgetest worden in een instituut zoals Cellen bvb.

Natuurlijk lukt het ook met Dadant-batt kasten. Jullie maken toch ook kunstmatige zwermen. Het hoofdprincipe is nieuwe volken maken met nieuwe koningin zo veel mogelijk nieuwe was, die dan volgend jaar productievolken worden.

Groet, Piet

Van: Chris Van Gampelaere [mailto:chris.vg bij telenet.be]
Verzonden: zondag 25 oktober 2009 10:20
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] verdwijn ziekte?

Nog even een verduidelijking bij mijn vorige mail waarin ik schreef: "of je verdeelt de bijen over de andere volken"

Ik bedoel hiermee enkel de afgeborstelde bijen geen ramen.

Chris

Van: Dirk Cristael [mailto:dirk.cristael bij pandora.be]
Verzonden: zondag 25 oktober 2009 11:38
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] verdwijn ziekte?

Wij werken ook op deze manier sinds we enkele jaren geleden met de verdwijnziekte te maken kregen.
Ik heb wel de indruk dat de bijen best een tweede jaar meekunnen indien tijdig behandeld. Echter een derde jaar is hier absoluut noodlottig en dan vallen 8 op de 10 'oude' volken uit.                                                                                                                        
Bij het slingeren alle bijen uit de hoogsels afslaan, blote bijen behandelen met oxaalzuur en dan verdelen over een aantal kastjes met waswafels, een jonge moer geven, volkjes naar andere stand en voldoende en regelmatig voeren. Met  deze kleine volkjes heb je weer mooie volwaardige productievolken het jaar erop. Ik doe dit dan nogmaals na het slingeren van de zomerhoning,  maar maak hier kleinere volkjes van deze worden overwinterd als drieramers (drie in één kast). Is er een volk moerloos in het voorjaar dan heb ik reservevolkjes en moertjes (verenigen). Heb wel het voordeel dat ik over 3 standplaatsen kan beschikken maar iedereen kan wel ergens een bosrand of braaklandje vinden waar hij van de eigenaar voor een paar potjes honing zijn bijen mag plaatsen.

Groeten,
Dirk

Van: Roger De Croock [mailto:rdcroock bij pandora.be]
Verzonden: zondag 25 oktober 2009 11:51
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] verdwijn ziekte?

Hallo Piet
Met het maken van kunstzwermen ben ik het eens, het afzwavelen van de oude volken met een al dan niet goede koningin; daar heb ik problemen mee.
Zelf heb ik een methode ontwikkeld, naar het idee van de rotatiemethode. Werken op broedbeperking maakt een en ander nog eenvoudiger
Je spreekt van 3 jaar, wel ik pas die al sinds 6 jaar toe zonder enig verlies aan bijenvolken.
Hygiëne is uiteraard belangrijk en daarom worden elk jaar minimum 1/3 van de raten vernieuwd.
Dit jaar startte ik met 11 productievolken en 10 5-ramer (afkomstig uit de methode). Één volk heb ik aan een collega GEGEVEN die volledig uitgespannen was.
Van de 5-ramer voortvloeiend uit het systeem in 2008 zijn er een aantal naar de starters na de cursus in Sinaai gegaan. Ik heb die mensen begeleid en ze hebben die dit jaar al honing oogsten, hun volken verdubbeld door toepassing van het systeem. Één 5-ramer met een 'excellente' reinteeltkoningin van 2006 bevrucht op Spiekeroog (ik mag er niet aan denken die af te zwavelen) heb ik als reserve voor mezelf gehouden; die is uitgegroeid tot productievolk en heeft een 30 kg honing binnen gehaald. Ik hoop die ook in 2010 nog als teeltkoningin te kunnen gebruiken. Deze zomer zijn er dochters van gekweekt die via Kreverhille bevrucht zijn op Spiekeroog  en waarvan er nu enkele op de productievolken zitten om in 2010 uit te testen.
Op dit moment heb in terug 11 productievolken op 2 rampen en 10 5-ramers (2 per segeberger romp) ingewinterd die allemaal sterk tot zeer sterk zitten, laat staan dat er al uitval is.
Die 5-ramers zijn allemaal voorzien van koninginnen van 2008 en 2009 en zijn allemaal al besproken tegen maart/april 2010.
En.. dan spreek ik nog niet van de resultaten van het seizoen 2009. Gewoon een door mij ongeëvenaarde top.

De methode is gepubliceerd in het maandblad en is terug te vinden op onze site www.devlijtigebie.be info-vereniging  --- koninginnenteelt ---biotechnische methode.
Inmiddels zijn er in onze vereniging en ook erbuiten een paar tiental mensen die de methode succesvol toepassen zonder enig verlies en... het afzwavelen.
Is die moeilijk uit te voeren? Nee, maar een zekere stiptheid is wel noodzakelijk zoals trouwen ook het geval is met moerteelt.
Een overzicht van de resultaten 2008 heb ik in ons ledenblad 2008-5 gepubliceerd op blz. 10 en 11, terug te vinden op onze site www.devlijtigebie.be---  info-vereniging  --- maandblad --- archief 2008-5..

beste groeten
Roger De Croock

Van: Piet Vanmarsenille [mailto:piet bij bijen.be]
Verzonden: zondag 25 oktober 2009 20:09
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] verdwijn ziekte?

Bart schreef:
Dit jaar was ik op de opendeurdag van het informatiecentrum in Gent en Jacobs duidde in zijn betoog tegen varroase en aanverwante virussen ook op het feit dat het belangrijk is
om met jonge vitale volken de winter in te gaan en dat niet zozeer te doen met grote bijenkolonies. Zij leggen meestal het loodje terwijl de eerste goed overwinteren.

Groensels, Bart

Juist Bart,

Dat is wat ik ook veel hoor. Imkers die vertellen dat hun grote volken die in september nog zoveel bijen hebben, niet door de winter komen en de kleine kunstzwermen halen de lente wel. Dat is wat ik ook zelf meemaakte, vandaar dat ik denk dat we meer de natuurlijke weg terug moeten volgen en enkel nieuwe jonge volken overwinteren, zoals blijkbaar Prof. Jacobs ook meld.

Groet, Piet

Van: Piet Vanmarsenille [mailto:piet bij bijen.be]
Verzonden: zondag 25 oktober 2009 20:38
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] verdwijn ziekte?

Tof om te horen Dirk, dit is wat ik dit jaar ook geprobeerd heb als proef: tijdens de juli-slingerbeurt de bijen niet in de kast afvegen maar apart afvegen en daar nieuwe volkjes van maken met een nieuwe koningin (tweede kweekbeurt). Ik dacht eerst dat de volkjes niet voldoende meer zouden kunnen ontwikkelen, maar ze zijn nu zo'n 5 - 6 ramers. Ik ga nu uitproberen of ze de winter doorkomen. We hebben dit jaar wel geluk gehad met het mooie najaarsweer. 'k ben niet zeker of het elke zomer kan zo laat, maar als jij er al enkele jaren ervaring mee hebt, stemt mij dat gelukkig. Goede vooruitzichten J

Jullie ervaring ivm over de grote volken lijkt mijn ervaring te bevestigen. Ik denk dat het heel belangrijk wordt dat de beginnende imkers onmiddellijk meedoen aan de koninginnenprojecten overal ter velde. De jonge imker moet niet alleen een kast houden maar onmiddellijk actief beginnen met nieuwe koninginnen te kweken. Veel jonge imkers hebben er bang van, maar eens ze, met resultaat, koninginnen hebben opgekweekt, zijn ze verkocht om volgend jaar nieuwe koninginnen te kweken. Nieuwe koninginnen op nieuwe ramen (natuurlijk goed opgevolgd) geeft veel minder problemen.

Groet, Piet

Van: Ghislain De Roeck [mailto:gderoeck bij euphonynet.be]
Verzonden: zondag 25 oktober 2009 20:50
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] verdwijn ziekte?

Beste Piet en allen,

Niet dat ik prof. Jacobs wil tegenspreken, maar het is absoluut niet waar dat grote volken minder kans hebben om de winter door te komen.
Dat heb ik uit eigen ervaring en van het gezien te hebben bij collega's hier in de buurt!
Er bestaan niet enkel 'jonge vitale volken', maar ook 'sterke vitale volken'.
Maar bij deze volken zeker moet de varroa tijdig en adequaat bestreden worden.
Bij pas opgestarte volken, die varroavrij gemaakt werden,  is dat misschien iets minder strikt nodig.
De rol van de imker, weet je wel!
Wedden dat er nog zijn die dat ervaren?
Beste groetjes,

Ghislain.

Van: Piet Vanmarsenille [mailto:piet bij bijen.be]
Verzonden: zondag 25 oktober 2009 21:12
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] verdwijn ziekte?

Hallo Roger,

Neen mijn reinteeltkoningin (Renson) ga ik ook niet afzwavelen, maar ik ga ze wel volgend voorjaar ontdoen van het broed en de bijen behandelen, om ze zeker te kunnen bewaren. Van dit volk zal ik dus niet oogsten, maar ik hou wel de koningin, en de andere volken krijgen in het voorjaar extra broed.
Het is te hopen dat mijn rtkoningin er door komt deze winter, ik heb reeds in een vorige chat verteld dat dit jaar mijn rtkoningin iets tegen valt wat broedaanzet betreft. Afwachten maar.
Maar ik vind het heel interessant om jou ervaring te lezen. Ik heb even vlug op jullie website gelezen, het interesseert me wel, ik ga me er even beter bij neerzetten en eens goed lezen.
Ook ik heb het filmpje van Celle misschien wel 20x bekeken. Bekijken, opschrijven, terugspoelen, opnieuw bekijken... voor diegene die de film nog niet gezien hebben, ik denk dat er wel imkerbibliotheken zijn die de DVD in bezit hebben. Vroeger stond de volledige film op internet, maar ik kan hem niet meer vinden, misschien weet Hugo T. hem wel te vinden.

Bedankt voor de tip en jou ervaring Roger, Piet

Van: Toon Jacobs [mailto:toon.jacobs bij telenet.be]
Verzonden: zondag 25 oktober 2009 21:16
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] verdwijn ziekte?

Dag allen,

Mijn ervaring is dat kleine volken gemakkelijker tegen varroa te behandelen zijn dan grote.

De bijen in het kleinere volk zullen beter in contact komen met de bestrijdingsmiddelen waardoor de varroa's ook beter zullen afsterven.
Grotere volken kunnen zich betere indekken tegen allerlei gevaren (waaronder ook bestrijdingsmiddelen)

Dit heeft ook zijn gevolgen voor de ontwikkeling van het bijenvolk na de inwintering in het voorjaar.
Van de grote volken waarin na behandeling in verhouding meer varroamijten zullen zitten blijft de ontwikkeling van het volk gewoonlijk in het beste geval stabiel maar meestal gaat dit achteruit.
Daarentegen bij de jongere volken zie na de inwintering het volk uitbreiden van 6 naar 8, 9, 10  ...Ramen.

Deze evolutie geeft mij een veel leuker imkergevoel en gaat mijn voorkeur naar de stelling Prof. Jacobs.

Groeten,
Toon

Van: Caesteker Patrick [mailto:Patrick.Caesteker bij telenet.be]
Verzonden: zondag 25 oktober 2009 21:19
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] verdwijn ziekte?

Ghislain en allen,

Is het niet zo dat men met de jongere kleinere volken te laat is voor de als maar vroegere voorjaarsdracht (opwarming klimaat).
Ook ik was in mei in het informatiecentrum in Gent. De volken stonden dan nog allemaal zonder honingzolder op één kast na. Ik en nog veel andere imkers hadden dan al voor de éérste maal honing geoogst. Ik weet niet als men in het informatiecentrum ook werkt zoal Piet en Dirk.

Patrick

Van: Toon Jacobs [mailto:toon.jacobs bij telenet.be]
Verzonden: zondag 25 oktober 2009 21:29
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] verdwijn ziekte?

Patrick,

Wil je een voorjaarshoning slingeren dan is verenigen van volken hier een oplossing voor.

Toon

Van: Roger De Vos [mailto:roger.devos3 bij telenet.be]
Verzonden: zondag 25 oktober 2009 21:28
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] verdwijn ziekte?

Kleine volken overwinteren goed, maar zoals Ghislain zegt grote vitale volken zijn ook geen probleem dat ervaar ik hier al jaren.
En ja... de varroa verzwakt de volken wel , maar is niet echt de oorzaak van de verdwijnziekte denk ik,er zijn andere factoren die daar een rol spelen.
Tot nu toe bleef ik gelukkig nog gespaard van "de verwijnziekte" bij mijn 23 volken die ik ieder jaar overwinter.
groetjes
roger d v

Van: Roger De Vos [mailto:roger.devos3 bij telenet.be]
Verzonden: zondag 25 oktober 2009 21:32
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] verdwijn ziekte?

Patrick wat ik daar in Gent zag in de maand mei dat was een troosteloos zaakje met niet één sterk vliegend volk .
Gelukkig was er geld voorhanden om nieuwe volken aan te kopen.
roger

Van: Piet Vanmarsenille [mailto:piet bij bijen.be]
Verzonden: zondag 25 oktober 2009 21:54
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] verdwijn ziekte?

Hallo Patrick,

Ik geef in het voorjaar 100% honing (niet verdund met water) aan mijn bijen. Daardoor ontwikkelen ze zeer snel.

Graag wil ik ook even antwoorden op Ghislain. Het is vanzelfsprekend dat, als je op tijd behandelt, je grote volken kunt overwinteren. Ik wil hier niemand aanzetten tot het doden van de bijen, maar ik wou het maar eens scherp stellen: dat het korfimkeren lang heeft stand gehouden, het huidig imkeren zal aanpassingen vragen denk ik. Als elke jonge imker 1 kast met oud volk en 1 kast met jonge koningin houdt, er meer kans is dat hij/zij na de winter nog bijen heeft.

Groet, Piet

Van: Bieenkorf [mailto:info bij bieenkorf.be]
Verzonden: zondag 25 oktober 2009 22:44
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] verdwijn ziekte?

Toch even meegeven dat het ook kan zonder varroabehandelingen of verenigen. De truuk om sterke volken voor de fruitdracht (of koolzaad) te hebben is met sterke, vitale volken de winter in te gaan en er ook sterk mee uit de winter te komen. Werkt prima hier zonder sterfte.

Dit jaar weer laat (na 21 september) en met mondjesmaat ( 1 à 2 liter elke avond) ingewinterd. Er zitten nu gemiddeld nog 3 ramen broed in de kasten (DB formaat) 1 +/- volledig raam en de 2 naastliggende ramen gedeeltelijk (raming :  een 6000-tal broedcellen) omdat ze niet meer plaats hebben met de opgeslagen wintervoeding en honing eromheen. Al die tijd tot aan de inwintering hebben ze volop kunnen doorbroeden en winterbijen aanmaken, en dat loopt dus nog steeds.
Die volken gaan weer zeer sterk de winter ingaan (zoals ieder jaar met een varroadruk van tussen de 3 en 15 natuurlijke mijtenval/dag), ze zullen in de winter een 5000-tal bijen verliezen, maar weer sterk de winter uitkomen. De bijen vliegen momenteel nog gedurende een 4-tal uren per dag, als gekken op mosterd, phacelia, asters, slaapmuts en de laatste klimop. De broedramen vertonen mooie stuifmeelranden.
De winterbijen die de laatste weken, en nu nog, geboren worden met dat aanbod aan voedsel moeten er dus een paar maanden minder over doen om het voorjaar te halen, dan kasten die in augustus al volgetankt werden met siroop. En toch blijft het bij velen nog regel om dan al in te winteren en liefst alles ineens met grote voederrompen !
De invloed van de manier van imkeren zelf op de wintersterfte mogen we niet onderschatten, maar spijtig genoeg denkt dan iedereen aan varroabehandelingen.
Onze najaren zijn warmer en onze natuurdrachten pover op dat moment. Twee dingen waar we zelf kunnen op inspelen door latere inwintering en aanbodverhoging van planten voor die periode.
Dus hier geen apotheek in de hal (en 'Celle' is gewoon gekende literatuur), maar wel voorbereidingen van een nieuwe aanplant van bijenbomen, honingbomen, hemelbomen, struikklimop...
en de phacelia-actie waar toch echt elk bijenliefhebber aan mee zou moeten doen : www.bieenkorf.be/phacelia.htm

Een winter zonder enige aanplant of zaaiplan rond onze bijenkasten is een verloren jaar.

Marc

Van: Hugo Thoné [mailto:hugo.thone bij edpnet.be]
Verzonden: zondag 25 oktober 2009 23:17
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] verdwijn ziekte?

Piet & Co,

Niet direct de volledige film over de rotatiemethode van Celle, maar toch ook wel zeer de moeite

http://www.iwf.de/iwf/do/mkat/listing.aspx?Offset=10&Action=Schnell&SearchStr=bienen

en specifiek voor schudzwermen
http://www.iwf.de/iwf/do/mkat/listing.aspx?Offset=0&Action=Schnell&SearchStr=shook

mvg,

Hugo

pst. of misschien toch de volledige rotatiemethode van Celle : smurf smel naar

http://www.iwf.de/iwf/do/mkat/details.aspx?Signatur=C+1896
duurt wel 53,5 minuten en in het "deutsch"

 

Van: Piet Vanmarsenille [mailto:piet bij bijen.be]
Verzonden: zondag 25 oktober 2009 23:36
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] verdwijn ziekte?

Ja zie je wel, Hugo weet alles te vinden op internet :-) dit is het filmpje,
bedankt Hugo

Van: Dirk Cristael [mailto:dirk.cristael bij pandora.be]
Verzonden: zondag 25 oktober 2009 23:37
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] verdwijn ziekte?

Ghislain,

De jonge volken welke varroavrij worden opgestart (op zuiver materiaal) bij einde voorjaarsdracht zijn een combinatie van beide.
Dit zijn jonge én sterke vitale volken welke vaak op twee broedbakken de winter ingaan.
Aangezien je zuiver start geeft dit je sowieso een voorsprong. Maar jonge vitale volken hoeven geen kleine volken te zijn.

Groeten,
Dirk

Van: david.van.delm bij ardelis.info [mailto:david.van.delm bij ardelis.info]
Verzonden: maandag 26 oktober 2009 11:15
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] verdwijn ziekte?

Besten,

Ik heb de film 'Bienenzucht in der rotation' reeds enkele maanden in bezit.
Ik vind het vreemd dat deze film hier weinig op lesvoordrachten vertaald is naar de imkers toe terwijl in Duitsland dit de normaalste en best gekende techniek is.
De techniek van kunstwermen, waarbij je uw oude raten welke virussen bevatten en uw mijten op de bijen eenvoudig kan combineren is perfect.
Hetgeen wat er in een bijenjaar moet gebeuren volgt zichzelf op en past perfect in met deze methode.
(Raatvernieuwing, zwermverhindering, moeren met succes invoeren, honingafname en varroabehandeling met succes!! op enkel bijen).
Deze methode is al zo oud en pas nu beginnen we er echt mee bezig te zijn.

Beter laat dan nooit zeker?

ps uw bijen moet je zeker niet afzwavelen! Klop zoals op de film in het najaar en na de zomeroogst als er minder broed in de kasten zit uw oude volken ook af in een kunstzwermkast welke je vervolgens behandeld en
hierna verenigen bovenop uw jongvolken (varroavrij jongvolk + varroavrij oudvolk = SUPERVOLK op 2 rompen de winter in!! GARANTI Sterke uitwintering indien natuurlijk goed pollenaanbod)

Groetjes,
David VD

Van: Toon Jacobs [mailto:toon.jacobs bij telenet.be]
Verzonden: maandag 26 oktober 2009 15:27
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] verdwijn ziekte?

David,

Ik heb met deze film met vertaling hier toch al enkele voordrachten gegeven.

Groeten,
Toon

Van: Ghislain De Roeck [mailto:gderoeck bij euphonynet.be]
Verzonden: dinsdag 27 oktober 2009 8:20
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] verdwijn ziekte?

Dag Dirk en allen,

Toon schreef:

Van de grote volken waarin na behandeling in verhouding meer varroamijten zullen zitten blijft de ontwikkeling van het volk gewoonlijk in het beste geval stabiel maar meestal gaat dit achteruit.
Daarentegen bij de jongere volken zie na de inwintering het volk uitbreiden van 6 naar 8, 9, 10  ... ramen.

Dirk schreef:

De jonge volken welke varroavrij worden opgestart (op zuiver materiaal) bij einde voorjaarsdracht zijn een combinatie van beide.
Dit zijn jonge én sterke vitale volken welke vaak op twee broedbakken de winter ingaan.
Aangezien je zuiver start geeft dit je sowieso een voorsprong. Maar jonge vitale volken hoeven geen kleine volken te zijn.

Ik ken de dynamiek van jonge volken tamelijk goed omdat ik al jaren de bedrijfsmethode van Broeder Adam toepas (koninginnen kweken in mei - begin juni, ze op drieramers zetten en overwinteren om de beste ervan, in maart, te gebruiken voor eventueel falende productievolken ter vervanging van oudere koninginnen*).
Maar wat Toon schrijft over het stabiel blijven of achteruit gaan van grote volken is absoluut niet wat ik hier zie met mijn dadant- volken. Integendeel, al vroeg in het jaar hebben ze een hoogsel nodig en bij goede lentedracht snel een tweede.
Wellicht spelen andere factoren dan varroa hierin een rol (klimaat, ...).
Beste groetjes,

Ghislain.

Van: roger [mailto:depuydt.roger bij skynet.be]
Verzonden: dinsdag 27 oktober 2009 9:37
Aan: bijen bij cari.be
CC: fernand Vandewalle
Onderwerp: Re: [bijen] verdwijn ziekte?

Dag allemaal,
De verdwijnziekte... Ik blijf de raad geven wat meer na te denken over de levensomstandigheden van onze bijen.
Neem nu een segebergerkast. Dat is een product die ontworpen en gemaakt is door een fabrikant met de bedoeling winst te maken.Meer niet!
In feite is dat voor de bijen een sauna. Een zeer ongezonde levenssfeer,- enkel maar bij gebrek aan verluchtingsmogelijkheid.
Wat bieenkorf schrijft over zijn nieuwe bijenkast zou elke imker in grote letters boven zijn bed moeten hangen. Verluchting,- vochtigheidsgraad!!!!
Hoe kunnen de bijen gezond zijn en blijven in een vestikkend vochtige sfeer ! ?
Wat voor inkt is er niet reeds gevloeid over de verdwijnziekte. Alle soorten van geraffineerde oplossingen,- noodoplossingen die geen oplossingen zijn! Begin eerst met de bijen een gezonde levenssfeer te bieden.
Neem nu bvb de houten kasten van bijenhof, daar maakt hij reclame : Gemaakt van rode noorse den ! ! Totaal verkeerd! Deze houtsoort zit vol met hars en ademt niet! Laat geen vocht door! Het valt mij nu niet te binnen welke soort dennenhout het moet zijn, maar in Duitsland zijn er zagerijen die speciaal voor de imkers deze houtsoort zagen. (Ghislain zal wel weten welke houtsoort!)
In de jaren 60 was ik betrokken bij de voorlichtingsdienst van  voeders ... toen lieten wij de eerste kippenhokken bouwen die geisoleerd en geventileerd waren. 50 jaar later beginnen ze in de civiele bouw ook te begrijpen dat isolatie en ventilatie noodzakelijk zijn, en  samen gaan.
En een betere leefomgeving creëren.
Zal het nog 50 jaar moeten duren vooraleer de imkers het begrijpen ??
Jaren geleden heb ik in het maandblad reeds geschreven over het boorgat, zo hoog mogelijk in elke romp.Diameter 22 mm.
Stel u voor, 40 kg honing geoogst... + nog eens 40 kg dat het volk zelf verbuikte,- = 80 kg water dat de bijen moeten naar buiten werken ! ! Totaal onnatuurlijk, want van boven naar beneden. Denk na, welke enorme energie dat de bijen nodeloos moeten verspillen omdat de imker de mogelijkheid van een natuurlijke ventilatie niet gaf !
De verdwijnziekte ... moet ik nog leren kennen!
Die niet horen wil ...
Mvg RDP.

Van: Toon Jacobs [mailto:toon.jacobs bij telenet.be]
Verzonden: dinsdag 27 oktober 2009 20:14
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] verdwijn ziekte?

Dag allen,

Enige correctie van mij  ik bedoelde wel achteruitgang na inwintering vanaf half april.
Sorry voor mijn onduidelijkheid.

Toon

Nota van de redactie:

Het vervolg van deze discussie gaat over het nut van stuifmeel, inzonderheid van phacelia.

Zie verder op: http://home.euphonynet.be/archief_bijen/bijenweide%20en%20milieu/phacelia.html#najaar.