Logo konvib-312

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

IJzer om varroa te bestrijden?

 

Van: Remi [mailto:remi.faelli bij pandora.be] Verzonden: woensdag 7 augustus 2013 11:00 Aan: bijen bij cari.be Onderwerp: [bijen] Ijzer.

Beste mensen,

Onlangs kwam ik terecht op deze site: http://www.science-in-water.com/bijen/info-over-ijzertoediening/80-toedienen-van-extra-ijzer-aan-bijenvolken.html

Is er iemand van jullie die hier ervaring mee heeft?

Groetjes

Remi

Van: Ghislain De Roeck [mailto:gderoeck bij telenet.be] Verzonden: woensdag 7 augustus 2013 16:29 Aan: bijen bij cari.be Onderwerp: RE: [bijen] Ijzer.

Er staan wondere dingen op die site, Remy. Weet vooral dat er consensus is rond het feit dat de exacte behoeften van bijen aan ijzer (en andere mineralen en ook vitaminen) niet gekend zijn. Dat moet niemand beletten creatief te zijn, zeer zeker. En zonder experimenten ook geen vooruitgang, maar zelf zou ik de gegeven raad (nog) niet toepassen. De best geteste bestrijdingsmethodes geven niet eens overal voldoening. Groetjes,

Ghislain.

Van: Ludo De Clercq [mailto:ludo.de.clercq bij skynet.be] Verzonden: donderdag 8 augustus 2013 0:08 Aan: bijen bij cari.be Onderwerp: RE: [bijen] Ijzer.

Besten,   Melasse voeren aan bijen is absoluut af te raden. Het bevat voor ons ongevaarlijke, maar voor bijen dodelijke gehaltes aan HMF(het is de residusiroop van het driemaal uitkoken en uitkristalliseren van sucrose uit suikerbieten, en is dus zeer lang op hoge temperatuur geweest, en heeft alle HMF opgenomen, omdat die niet mee uitkristalliseert met de sucrose).   Het ijzer op zich lijkt me niet gevaarlijk, en voor de bijen zeker niet belangrijk voor bloedaanmaak, want hun bloed is op koper basis, ipv op ijzer, zoals het onze. Het is voor hun waarschijnlijk eerder een co-enzym zoals voor ons Vit-B1 (die cobalt bevat). Het artikel lijkt te beweren dat het giftig is voor Varroa, eerder dan nuttig voor onze bijen. In dat geval... Het valt wel op dat de artikels niet aangeven over hoeveel gram per volk het gaat, aleen dat het ‘maar’ 20% extra is bovenop wat ze jaarlijks natuurlijk binnenkrijgen. Als het zo weinig is, kan het dan effect hebben? Dat is als zeggen dat men door dagelijks 10 gram extra boter te eten 120 jaar oud gaat worden. Men moet dus vertrouwen op de wetenschappers die erachter zitten...   Beste groeten,     Ludo

Van: Hans Laevens [mailto:hans.laevens bij skynet.be] Verzonden: donderdag 8 augustus 2013 10:03 Aan: bijen bij cari.be Onderwerp: RE: [bijen] Ijzer.

Dag iedereen,

Een tijdje terug hebben de onderzoekers de resultaten van hun proef willen publiceren in het maandblad. Dirk D. heeft toen advies gevraagd of dit wel gepubliceerd kon worden. Aangezien de proef niet volgens de regels van de kunst was opgezet, werden er conclusies getrokken die op basis van de proef niet konden getrokken worden. Ik heb toen ook geadviseerd om de resultaten niet te publiceren.

Wat ik wel doe, zonder uitspraak te doen of het nu goed is, is het toedienen van mineralen en spore-elementen via de bijenbar. Daarvoor heb ik een liksteen voor runderen gekocht en af en toe (heel onregelmatig) klop ik daar een stukje af en los dit in het water op. De bijen blijven de bijenbar bezoeken dus ga ik ervan uit dat het niet schaad. De volgende mineralen/spore-elementen zitten in de liksteen: Natrium, Magnesium, Zink, Koper, Jood en Selenium. Ijzer zit er voldoende in ons putwater. Dus dat kunnen ze via deze weg opnemen.

Beste groeten,

Hans

Van: Ghislain De Roeck [mailto:gderoeck bij telenet.be] Verzonden: donderdag 8 augustus 2013 10:32 Aan: bijen bij cari.be Onderwerp: RE: [bijen] Ijzer.

Je kunt het nooit beter weten dan de bijen zelf zeker, Hans? Maar toch, toen er nog stekjes gemaakt werden in de Union Allumetière hier in Geraardsbergen lagen er hopen zwavel op hun terreinen en de hele dag zaten er bijen klompjes te maken alsof het stuifmeel was. Ik kan voorbeelden geven van minder smakelijke plaatsen waar bijen zich ophouden, maar mijn echtgenote leest af en toe mijn mails, dus ... :-) Weten ze wat ze doen of niet? Wie zegt er ja? Groetjes,

Ghislain.

Van: achiel.dhooge [mailto:achiel.dhooge bij skynet.be] Verzonden: donderdag 8 augustus 2013 11:52 Aan: bijen bij cari.be Onderwerp: Re: [bijen] Ijzer.

Beste Hans,   Ik vind dat zo’n artikels kunnen geplaatst worden in het maandblad mits erbij te plaatsen dat het onderzoek nog lopende is en de resultaten ervan  niet significant zijn.   Thymol, mierenzuur, oxaalzuur edm zijn allen schadelijk voor de bijen, elk alternatief (of hulp) om die producten minder te moeten gebruiken is m.i. welkom.   mvg achiel d.  

Van: Hans Laevens [mailto:hans.laevens bij skynet.be] Verzonden: donderdag 8 augustus 2013 12:57 Aan: bijen bij cari.be Onderwerp: RE: [bijen] Ijzer.

Dag Achiel,

De onderzoekers besloten dat ijzer wel een positief effect had (dat trouwens significant was). Maar omdat de proefopzet niet was zoals dat hoorde te zijn, konden er misschien andere onderliggende factoren bijdragen tot dit significant effect.

Voor zover ik me dit nog goed herinner, behoorden de meeste bijenvolken die met ijzer behandeld werden tot 1 bijenstand. Op die bijenstand waren er geen bijenvolken uit de controlegroep aanwezig en op deze bijenstand was er ook praktisch geen bijensterfte. Om op basis daarvan te besluiten dat ijzer bijensterfte voorkomt is wat te kort door de bocht. Mogelijks kunnen de goede zorgen van de imker zorgen voor weinig verliezen. Of misschien is er een rijker stuifmeelaanbod doorheen het jaar in de buurt van de bijenstand in vergelijking met de andere bijenstanden, ... en zo kunnen we nog wel een aantal redenen bedenken waarom er weinig verliezen waren.

Ik beschikte ook over de ruwe data (gegevens over sterfte van ieder bijenvolk, tot welke bijenstand het bijenvolk behoorde en met wat ze  behandeld werden). Ik heb de analyses opnieuw gedaan met enkel die bijenstanden waar bijenvolken aanwezig waren die met ijzer behandeld werden en waar ook bijenvolken uit de controlegroep aanwezig waren. Toen was het effect van ijzer op de bijensterfte niet meer significant. Maar aangezien mijn analyse gebeurde op minder volken is het ook mogelijk dat de steekproefgrootte te klein geworden was om nog significante effecten te vinden.   Groetjes,

Hans

Van: rudi simons [mailto:rudi.simons2 bij telenet.be] Verzonden: donderdag 8 augustus 2013 20:27 Aan: bijen bij cari.be Onderwerp: Re: [bijen] Ijzer.

Hallo iedereen,   ik las nog niets van iemand die het ook daadwerkelijk gebruikt heeft , dus zal ik wat koren op de molensteen doen.... Vorig jaar heb ik het gebruikt op zes volken, enkel ijzer en niets anders. De volken stonden op twee plaatsen , één plaats met vier volken de ander dus met twee.De eerste plaats was eigenlijk niet een ideale standplaats . Alles vloog nog op 24 december 2012. Vijf volken vlogen nog op elke mooie vliegdag tussen einde januari en einde maart. Uiteindelijk na de lange winter overleefde 3 van de 6 volken. Een vriend die volledig volgens het boekje werkt , had grotere verliezen.......  En een ander imker bij mij in de buurt die met totaal niets behandeld had........ had geen verliezen! Er zijn meer imkers in Limburg geweest die het ijzer gebruikt hebben . Maar de resultaten waren in het algemeen niet goed in tegenstelling met die van het jaar voordien in Nederland.... Zegt dat alles over het product : zeker niet . Ga ik het product dit jaar weer gebruiken: zeker, maar niet meer op zoveel volken. Ik denk dat er nog héél veel onderzoek zal moeten gebeuren vooralleer men iets met zekerheid kan zeggen over deze behandeling.Vorig jaar tijdens de winter sprak ik even met Dr. Liebig over dat ijzer en hij geloofde niet erg dat het kon helpen. Hij vroeg me wat detail's op te sturen en hij zou wat laten weten , ik heb nog geen nieuws ontvangen hoor.... Ter info nog, bij het project van vorig jaar werd wel aangegeven hoe en in welke maten het product moest worden gegeven . De bijen zelf reageerde zeer gretig en toonde verhoogde activiteit . Geen van de twee Nederlandse onderzoekers heeft mij ooit wonderen belooft als ik dat product zou gebruiken . Om te eindige , ik had vorig jaar nog een zevende volk. Dit volk doet mee met een project ( looptijd 3 jaar) met behandeling van 15 % mierenzuur en tijdens de winter 1 x oxaalzuur. Dit is nog steeds mijn sterkste volk , maar spijtig genoeg zijn het ook echtte steekduivels !!  De imkervreugde verdwijnt snel als je dit volk moet nakijken..... Met vriendelijke groeten, rudi