Logo konvib-312

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Beperkte broedruimte voor dadantblattkasten

 

Van: Ghislain De Roeck [mailto:gderoeck bij telenet.be]

Verzonden: vrijdag 14 februari 2014 9:11

Aan: bijen bij cari.be

Onderwerp: [bijen] Beperkte broedruimte.

Een vraagje: is er op het forum iemand die de methode van de beperkte broedruimte toepast of toepaste met dadantblattkasten? Of het trachtte? Zo ja, welke zijn dan de ervaringen? Heel veel dank voor een spoedige reactie, zo mogelijk. Groetjes,

Ghislain

 

Van: Chris Van Gampelaere [mailto:chris.vg bij telenet.be]

Verzonden: vrijdag 14 februari 2014 9:25 Aan: bijen bij cari.be

Onderwerp: Re: [bijen] Beperkte broedruimte.

Ghislain, Marc Missotten heeft o.a. hiervoor zijn Dadant-Plus kast ontworpen hij zal je daar ongetwijfeld, in detail, alles over kunnen vertellen.   Chris    

 

Van: Remi [mailto:remi.faelli bij pandora.be]

Verzonden: vrijdag 14 februari 2014 12:37

Aan: bijen bij cari.be Onderwerp: RE: [bijen] Beperkte broedruimte.

Ghislain,

Ik heb 2 db plus kasten van Marc Missotten aangekocht verleden jaar en ben inderdaad zinnens om dit jaar te starten met beperkte broedmethode. Ik heb slechts 2 volken .

Het ene is aangekocht in mei 2013 en zit nu op 2 rompen  in een db plus kast. Met dit volk zou ik graag verder imkeren via de beperkte broedmethode begin april als beide rompen goed gevuld zijn met bijen. Het andere volkje is aangekocht in juli 2013 en zit nu op 2 mini plus rompjes ..

Dit volkje op 2 mini plus rompjes staat in een db plus kast(die zitten dus dubbel geïsoleerd) en maakt al gebruik van de db plus bodem om in en uit te vliegen. In maart, april zet ik dit volkje dan over van het mini pluskastje naar een db plus romp. Als alles goed gaat natuurlijk, maar tot op dit moment doen beide volken het goed.(volgens mijn bescheiden beginners mening toch)

Ik heb dus nog geen ervaring met de beperkte broedmethode maar ben zeker geïnteresseerd waarom jij er interesse voor toont .. Ik meen te mogen denken dat jij in navolging van frére Adam gelooft in  volgende redenatie: ‘Een broedkamer die de legcapaciteit van een koningin inperkt, verijdelt de volle ontwikkeling van een volk en zijn prestaties en hierdoor meteen ook een correcte beoordeling van de capaciteiten van de koningin’.

En dan nog iets totaal anders terwijl ik toch bezig ben: weet jij of er al iets meer geweten is over hop-guard? Zou het dit jaar beschikbaar worden in ons landje?

Groetjes

Remi.

 

 

Van: Peter Vercruysse [mailto:vercruysse_peter bij hotmail.com]

Verzonden: vrijdag 14 februari 2014 15:39

Aan: Bijenforum bijenforum

Onderwerp: RE: [bijen] Beperkte broedruimte.

Ik denk dat Marc hierbij met halve hoogsels (honingzolders) werkt.

Beste groeten,

Peter

 

Van: Bieenkorf [mailto:info bij bieenkorf.be]

Verzonden: vrijdag 14 februari 2014 20:48

Aan: bijen bij cari.be

Onderwerp: RE: [bijen] Beperkte broedruimte.

Dag Ghislain, zoals je al las van Dirk zal je binnenkort wel wat meer vernemen over onze broedbeperking in Dadant-Blatt kasten. Alle kasten lenen zich voor broedbeperking, je moet alleen goed bekijken hoeveel ramen 30000 cellen ongeveer betekent voor jouw maat en hoe je die  beperkingsruimte het best maakt in jouw kast. Voor Dadant-Blatt betekent dat 7 ramen honingkamerformaat (435x160) of 4 ramen broedkamerformaat (435x300). In de loop der jaren werd hier broedbeperking toegepast op Duits DN broed-, Dadant-Blatt broed- en Dadant-Blatt honingraam. Deze laatste opstelling geeft ons al jaren de meeste voldoening. Ik heb daarom ook enkele jaren geleden bewust gekozen voor de Dadant-Blatt maat voor de ontwikkeling van de DB plus kast en er speciaal voor de broedbeperking enkele onderdelen aan toegevoegd. Je kan werken met het klassiek Dadant-Blatt systeem van grote broedkamer/kleine honingkamer, maar ook met enkel het honingkamerformaat. Door toepassing van de broedbeperking blijft ook daar het voordeel van het nazicht in 1 enkele broedkamer behouden. Met het 16 cm hoog honingraam volg je daarbij ook de ideale raammaat (Farrar, Liebig), is de overbrugging naar de honingkamer minimaal en worden de ‘torens’ minimaal hoog (vgl. 5 rompen DN of Simplex = 35 cm hoger dan in DB honingmaat). Verder zijn er natuurlijk nog veel voordelen aan 1 rompmaat / raammaat (stock, uitwisselbaarheid ramen, rompen, Demaree…)

Gr. marc

 

Van: Toon Jacobs [mailto:toon.jacobs bij telenet.be]

Verzonden: zaterdag 15 februari 2014 7:47

Aan: bijen bij cari.be

Onderwerp: RE: [bijen] Beperkte broedruimte.

Dag Marc,

Als je spreekt over de ideale raammaat (Farrar, Liebig) van 16 cm veronderstel ik dat je bedoeld ideaal vanuit het standpunt vanuit deze imkers.

Ik kan mij moeilijk inbeelden dat bijen zelf, deze raammaat als ideaal aanzien doordat hun broednest gescheiden, onderbroken of beperkt word.

Groeten, Toon

 

Van: Ghislain De Roeck [mailto:gderoeck bij telenet.be]

Verzonden: zaterdag 15 februari 2014 8:19

Aan: bijen bij cari.be

Onderwerp: RE: [bijen] Beperkte broedruimte.

Wel, Remi, morgen hebben we hier in Geraardsbergen een voordracht over de beperkte broedruimte. De voordrachtgever imkert met simplexkasten, als ik me niet vergis. Onze afdeling telt echter zowel imkers met simplexkasten als imkers met dadantblattkasten in haar rangen. Nu lichten voordrachtgevers hun methode vaak toe vanuit de ervaring met hun eigen materiaal en blijven de andere imkers een beetje op hun honger zitten. Mijn vraag kwam er dus vanuit de bezorgdheid van het bestuur om alle leden verder te helpen. Hoop nu maar dat onze 'man-voor-morgen' me dat niet kwalijk neemt, het zou me overigens niet verwonderen dat hij wel met iedereen rekening houdt. Dan sta ik hier maar wat voor mijn beurt te spreken/schrijven, uiteraard ... Voor mezelf houd ik het inderdaad nog steeds bij de opvatting van broeder Adam die je citeerde en dat zal niet snel veranderen. Daar tegenover staat echter dat alle imkers die ik ken en de beperkte broedruimte toepassen, heel erg tevreden zijn over hun opbrengsten terwijl de methode hen ook in staat stelt het zwermen onder controle te houden. Wat Hop Guard betreft, de firma die het product maakt zal een erkenning moeten krijgen van het Agentschap voor Geneesmiddelen om het product hier wettelijk op de markt te krijgen.De beschikbaarheid bij ons hangt dus van die procedure af. In het late najaar van 2013 overlegden de imkerverenigingen een laatste keer met het FOD Gezondheid - met al zijn Agentschappen - en toen had niemand het over Hop Guard. Het kan dus nog eventjes duren, als het er al maar komt natuurlijk. Het product is in de Verenigde Staten al enkele jaren op de markt en, naar wat ik er over lees, is het daar zeker niet het ultieme middel op varroa efficiënt te bestrijden. Maar alle beetjes helpen natuurlijk ... Heel veel dank voor alle antwoorden, groetjes ook,

Ghislain.

 

Van: Bieenkorf [mailto:info bij bieenkorf.be]

Verzonden: zaterdag 15 februari 2014 9:16

Aan: bijen bij cari.be

Onderwerp: RE: [bijen] Beperkte broedruimte.

Dag Toon, Dat waren niet zomaar imkers die dat onderzochten. C. Farrar is een van de grootste Amerikaanse bijenwetenschappers uit de vorige eeuw. Liebig is van hetzelfde kaliber. Het is voor iedereen al lang duidelijk dat werken met 1 kastmaat en 1 raammaat veel gemakkelijker is voor de imker. Farrar onderzocht dit, hij wilde weten welke maat van raam dan het best was voor het broednest en de broedontwikkeling, voor de bijen dus. Als je die maat te groot neemt, kan dat zijn voordelen hebben voor het broedvlak, maar de bijen krijgen ze, in voor- tussen en naseizoen, niet meer vol gestoken met honing, Als je ze te klein neemt, kan dat zijn voordelen hebben voor de honingoogst maar moet je te veel bakken hebben om het broednest op te vangen. Als je het broed in 2 kamers moet opvangen is er ook een ‘ideale’ maat waarbij de moer gemakkelijker overstapt op de 2e kamer zonder vermindering van eileg. Als het raam te groot is blijft de moer nog liever wat langer zoeken naar uitgelopen lege cellen (meer zoeken, meer tijdverlies = verlaging van de eileg) in dezelfde romp dan onmiddellijk (zonder treuzelen) over te  stappen op een 2e romp. Uit Farrar’s studies bleek 6 1/4e  inch (+/- 16 cm) de ideale hoogtemaat te zijn voor zowel, broedruimte als honingruimte als volksontwikkeling. Ook Liebig testte de invloed van de raammaat op de volksontwikkeling en onderzocht daarbij 3 raamtypes : Zander (40x22), dubbel-Zander (40x44,7) en 2/3e  Zander (40x16.3). In het hoogseizoen telde hij gemiddeld tot 10000 meer broedcellen in 2/3e Zander (h : 16.3 cm – vgl. Dadant Blatt honingraam) dan in Zander (22 cm - vgl. DN of Simplex).

Gr. Marc