Logo konvib-312

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Stratiolaelaps scimitus

 

Van: info bij hapicultuur punt be [mailto:info bij hapicultuur.be] Verzonden: dinsdag 30 december 2014 22:23 Aan: bijen bij cari.be Onderwerp: [bijen] Stratiolaelaps scimitus (was 'Apocephalus borealis')

Niet dat ik zo direct verwacht dat deze de varroamijt ten val zal brengen maar er is toch de Stratiolaelaps scimitus? Een groep Canadese imkers experimenteert er al jaren mee en ze zijn tevreden over het resultaat. Het verhaal van deze mini-mijt, een natuurlijke vijand van onze geliefde varroa-mijt, begon voor mij met deze 2 filmpjes: http://www.niagarabeeway.com/bio-control-for-varroa-mite.html en http://www.niagarabeeway.com/july-9-2013-update-on-the-varroa-mite.html

Natuurlijk hebben ze in 2014 hun proeven verdergezet, en hier zijn hun bevindingen: http://www.niagarabeeway.com/varroa-mite-2014-report.html

Ikzelf heb in 2014 enkele volken behandeld hiermee (half mei en begin september) Ik zal bij het uitwinteren kunnen laten weten hoe het met die volken staat. Ik heb geen mijten geteld wegens geen tijd. Voorlopig kan ik alleen zeggen dat een paar volken eind april vol DWV virus zat (bijen zonder vleugels aan de ingang, darrenpoppen zonder vleugels die werden buitengegooid...) maar dat de symptomen die ik zag een maand na de 'behandeling' helemaal weg waren. Die volken zijn nu nog steeds in goede conditie.

Vriendelijke groeten,

luc pintens

info bij hapicultuur.be

 

Van: murat [mailto:murat.coskun bij pandora.be] Verzonden: dinsdag 30 december 2014 22:57 Aan: bijen bij cari.be Onderwerp: Re: [bijen] Stratiolaelaps scimitus (was 'Apocephalus borealis')

Het ziet er wel belovend uit. Maar ik denk dat het ook nog in kinderschoenen staat, wat bv met de uitwerpselen die de roofmijten achterlaten ? Het is wel aanzienlijk hoe die roofmijten massaal die varroa aanvallen. Maar dan weer wat doen die roofmijten als er voedseltekort is ? Ik hou dit in de gaten lijkt wel interessant om mee de volgen maar ga me er nog niet aan wagen. Benieuwd naar je resultaat !   Groetjes Murat  

 

Van: murat [mailto:murat.coskun bij pandora.be]
Verzonden: woensdag 31 december 2014 9:12
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] Stratiolaelaps scimitus (was 'Apocephalus borealis')

https://www.youtube.com/watch?v=YVQrA2VMOd4

Dit kwam ik ook tegen op 3:50 zie je die mijten lopen of soortgelijk in het natuurlijk nest.

In de veldgids die roger dv deelde kun je ook zien dat vele soorten van de roofmijt, zich in leven kan houden met stuifmeel pollen en verschillende plantensappen bij gebrek aan prooien.Doet mij wel een belletje rinkelen. Wat als die roofmijten aan de stuifmeel gaan zitten van die bijen ? Dit is wel een optie en verder onderzoek zal het uitwijzen hopelijk met een goede uitkomst. Elk voordeel heeft zen nadeel en andersom ook.Ik hoop echt dat dit de goede richting uit gaat.

Groetjes Murat

 

Van: info bij hapicultuur punt be [mailto:info bij hapicultuur.be]
Verzonden: woensdag 31 december 2014 12:52
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] Stratiolaelaps scimitus

Dag Allemaal,

(Ik deel maar alles wat ik weet over Stratiolaelaps scimitus, hopelijk heeft iemand iets aan deze info. Of zoek zelf wat op goegel of zo...)

Stratiolaelaps scimitus (Ss) is een bodemroofmijt. Vroeger werd deze Hypoaspis sp. genoemd, onder deze naam wordt hij ook vermeld in de 'veldgids van de nuttigen' die Roger doorstuurde.

De imkers in Canada die er al langer mee werken hebben eerst uitgezocht of er geen schade toegebracht wordt aan bijen, larven of eitjes vooraleer ze dit naar buiten brachten. Van stuifmeel, honing of was eten werd niets vermeld.

Wat wel geweten is, is dat die Ss enkel in de kast blijf als de varroabesmetting voldoende hoog is. Ze worden bovenaan in de kast gestrooid, en blijven enkel hangen als er overvloed aan varroa is. En van zodra die voedselbron niet meer voldoende is om hun populatie te doen aangroeien trekken ze verder naar de grond. Het zijn dus opportunisten, maar dat wil niet zeggen dat ze alles eten... Aangezien ze andere voedselbronnen verkiezen denk ik niet dat ze nog lang in de kast blijven als ze enkel stuifmeel kunnen eten.

http://www.beesource.com/forums/showthread.php?278433-Stratiolaelaps-A-bug-to-Fight-Varroa

(het gesprek hierover op het BeeSource forum)

Nadelen:

- ze blijven niet in de kast

- onderzoek staat nog in babyschoentjes te trappelen

- juiste dosis en toepassingsmethode staan nog niet op punt (De krant-methode die eerst gebruikt werd blijkt niet goed, beter is het rechtstreeks op en tussen de toplatten of ramen te strooien)

- geen invloed op de mijten in de cellen (gelukkig blijven ze wel een tijd aanwezig zodat het aantal varroamijten toch sterk kan dalen

Voordelen:

- geen invloed op bijen, honing en was (kan heel het seizoen gebruikt worden, als de minimumtemperatuur boven de 8°C is)

- ?

De imkers die ik ken die dit nu al toepassen, gaan er vaak van uit dat door geen vreemde chemische stoffen, organische zuren of essentiële oliën te gebruiken, andere (potentiële) vijanden van de varroa de kans krijgen om zich in de volken te vestigen. Door het gebruik van die stoffen worden zij ook verjaagd of vernietigd. Welke die mogelijke vijanden zijn weet ik niet, maar het is wel duidelijk dat er naast onze bijen nog andere beestjes in onze kasten zitten als er niet "behandeld wordt". Ook is het soms een overgangsmaatregel om te proberen minder virulente varroa te bekomen waardoor terug een stabiele situatie kan ontstaan.

http://konvib.be/artikels-artikels/artikels-ziekten-en-bedreigingen/artikels-ziekten-en-bedreigingen-varroa/2492-de-machtige-mijt-temmen-enkele-gedachten-over-leven-met-varroa.html

(artikel dat ik vertaalde, met een andere visie op varroa)

Van: Daniël Verdievel [mailto:daniel.verdievel bij pandora.be]
Verzonden: woensdag 31 december 2014 17:02
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] Stratiolaelaps scimitus (was 'Apocephalus borealis')

Hey minister van blije en mogelijks varroa vrije bijen,

Hoe en waar heb je de Ss bekomen???

Groeten en een vreugdevol nieuwe jaar en veel bijengenot.

Van: Nick Stevens [mailto:stevens-nick bij hotmail.com]
Verzonden: donderdag 1 januari 2015 10:13
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] Stratiolaelaps scimitus (was 'Apocephalus borealis')

Beste Daniël,

Je kan deze bekomen bij biobest in Westerlo.

Hou er rekening mee dat deze beestjes worden meegegeven in een plastic flacon, gemengd onder zaagsel of vermiculiet.

Ze moeten best de dag zelf uitgezet worden en gekoeld getransporteerd/bewaard worden.

Ik ‘geloof’ zelf wel in de werking maar zij zullen bij gebrek aan voedsel naar beneden kruipen en in de grond verdwijnen.

Dus begrijp ik daaruit dat observatie en timing van enorm belang zullen zijn bij gebruik van deze beestjes.

Ik zou zelf wel eens willen weten hoe lang zij in de kast aanwezig blijven na introductie in het voorjaar.

Als dit lang genoeg is, dan zijn ze wel de moeite.

Als zij maar kortstondige bestrijding geven vind ik ze te duur en te omslachtig om te gebruiken.

even terzijde: de voormalig naam was Hypoaspis miles en niet Apocephalus borealis

Groeten,

Nick Stevens

Van: murat [mailto:murat.coskun bij pandora.be]
Verzonden: donderdag 1 januari 2015 11:59
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] Stratiolaelaps scimitus (was 'Apocephalus borealis')

Hallo Nick,

Apocephalus borealis is geen mijt dit werd vermeld in eerdere mail. Het is een vlieg die het zenuwsysteem van de bij aantast.

Er werd gevraagd door Dirk of er geen natuurlijke vijand voor de varroa was. Waarop Luc dan Stratiolaelaps scimitus heeft bovengebracht.

En zo de titel van het onderwerp is veranderd. Heb je een gedacht van de prijs van die roofmijten ? Ik ben me er aan in het verdiepen

en het ziet er wel veelbelovend uit.

bij Luc hapicultuur heb je al eens gekeken of er eventuele gedemonteerde varroa mijten op je plank lagen ?

ik ben benieuwd naar je resultaat !

Groeten Murat

Van: info bij hapicultuur punt be [mailto:info bij hapicultuur.be]
Verzonden: donderdag 1 januari 2015 13:57
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] Stratiolaelaps scimitus (Ss)

Ik kocht ze bij Koppert in Mechelen. 20,13€ voor 10000 Ss in een kartonnen koker, samen met vermiculite en nog een beestje dat als voedsel dient om de populatie Ss te behouden. 

Pagina bij Koppert:

http://www.koppert.nl/producten/bestrijders/producten/detail/entomite-m-2/

Biobest:

http://www.biobestgroup.com/en/biobest/products/biological-control-4463/beneficial-insects-and-mites-4479/hypoaspis-system-4663/

Als men ervan uitgaat dat 1000 Ss voldoende zijn voor 1 behandeling is de prijs iets meer dan 2€. Maar omdat het ook afhankelijk is van de varroa-besmettingsgraad is dat aantal niet absoluut.

Ik heb geen mijtenval gecontroleerd na de behandelingen, en dus ook geen leeggezogen varroa's gezien. Het resultaat dat voor mij telt is het overleven van de volken. Afwachten dus.

Er wordt inderdaad aangeraden om koel te transporteren en direct toe te passen, de bewaartijd is volgens de website 1-2 dagen. Maar de Ss wordt met voldoende eten verpakt zodat ze het 2 weken uithouden, het kan dan zijn dat het aantal wijzigt. (- of +)

Er zijn imkers die werken met een speciaal aangepaste bodem waar grond inzit, in de hoop dat de Ss langer in de kast blijft. Ik heb nog nergens gevonden hoelang dat is, waarschijnlijk omdat het niet vaststaat. Dat zijn allemaal dingen die het gebruik moeilijker maken...luc pintens

info bij hapicultuur.be

Van: vdw.jelle bij gmail.com [mailto:vdw.jelle bij gmail.com]
Verzonden: donderdag 1 januari 2015 14:08
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] Stratiolaelaps scimitus (was 'Apocephalus borealis')

prijs is iets van een 14 euro voor 1 koker.

Ik heb het ooit gebruikt voor de mijten op de kippen.

De mijten waren toen allemaal verplaatst naar het dak.

het is natuurlijk een bodemrover die hypoaspis miles.

Het werkt misschien wel in de kasten bij de bijen.

Mvg,

Jelle