Logo konvib-312

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Wassmelter Chris Van Gampelaere

-----Oorspronkelijk bericht-----
Van: Caesteker Patrick [mailto:Patrick.Caesteker bij telenet.be]
Verzonden: vrijdag 25 april 2008 22:18
Aan: Forum Cari
Onderwerp: [bijen] Wassmelter

Chris,

Ik las uw artikel over het gebruik van uw eigen gemaakte WS in het maandblad.
Enkele vraagjes hierover.
De helling van de trechter onderaan is dat 45 graden?
Aan de groene isolatiebak op de foto zie ik vooraan een bakje of een gleuf, waartoe dient dit?
Hoelang moet je ongeveer verdampen voor de raten gesmolten zijn?
Hoe controleer je om te weten of de raten voldoende gesmolten zijn? Door het deksel af te nemen?

Patrick

Van: Chris Van Gampelaere [mailto:chris.vg bij telenet.be]
Verzonden: maandag 28 april 2008 10:30
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] Wassmelter

Patrick,

De kader die je ziet op de foto was oorspronkelijk een zelfgemaakt hulpstuk, om te gebruiken in de Segebergerkasten, dat kon dienen voor allerlei doeleinden. Dus daarop moet je, je niet focussen. Om het even welke kader waarin de trechter kan hangen is geschikt en in principe is die kader zelfs niet nodig. Als je de trechter wilt isoleren, kun je op de wanden van de trechter evengoed isolatiemateriaal aanbrengen.

De eerste smeltronde duurt iets langer omdat het geheel goed warm moet zijn vooraleer de temperatuur in de ruimte hoog genoeg is om de was te doen smelten. Ik heb nooit de tijd opgenomen maar ik schat ± 10 min, ondertussen kun je iets anders doen. Ik blijf wel altijd in de buurt.
Ik hou een koud voorwerp in  het straaltje vloeistof dat uit de trechter vloeit en wanneer er nog was in de vloeistof zit stolt dat onmiddellijk en is het nog te vroeg om te stoppen. Je moet het zelf maar eens uittesten. Het deksel open ik zo weinig mogelijk dit om warmteverlies te voorkomen. Ik zet er altijd enkele gewichten op om alles goed dicht te houden.
De tankinhoud van het stoomapparaat is 3 L. Ik vul het altijd bij na 2 beurten.
Je moet wel regelmatig het gaas voor de afvoeropening controleren. Soms is het verstopt met propolis. Ik gebruik hiervoor losse stukjes varroagaas. Wanneer er een verstopt is, vervang ik het. Het oude wordt gereinigd tijdens de volgend stoomronde, zo verlies je geen tijd.

Chris