Logo konvib-312

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Wasraatpers

-----Oorspronkelijk bericht----- Van: Bjorn Van Ombergen [mailto:Bjorn.van.ombergen bij pandora.be] Verzonden: donderdag 2 mei 2013 19:24 Aan: bijen bij cari.be Onderwerp: [bijen] wasraatpers

Hallo ,

heeft er iemand ervaring met deze luchtgekoelde wasraatpers ?

http://www.alfranseder.de/

Het is de meest " betaalbare " die ik tot nu toe gevonden heb (tenzij je hem zelf maakt natuurlijk).

Is het eigenlijk rendabel of aangewezen om zelf een kunstraatpers aan te kopen om zelf kunstraat te maken ? Wat doe je anders met die omgesmolten was ?

Vriendelijke groeten Bjorn

Van: Yves Mostien [mailto:ym070752 bij scarlet.be] Verzonden: donderdag 2 mei 2013 22:51 Aan: bijen bij cari.be Onderwerp: RE: [bijen] wasraatpers

Beste,

We kochten en gebruiken in onze "Vlaamse Imkersbond van Brussel en Omstreken" dit apparaat sinds een paar jaar met groot succes. De eerste maal leek het wat zoeken, maar dat stadium ben je direct voorbij.

Onze "stiel" leerden we op een vergadering van de bond van Oud-Turnhout bij Toon Jacobs, waarvoor dank.

Om de wasraat er uit te halen, wachten we tot het "wafelijzer" wat vanzelf opengaat. Geen blaaslucht nodig (keep it simpel). Eens je er mee weg bent is het rendement 30 à 40 raten (Dadantmaat) per uur, die je dan evt. direct in de juiste maat snijdt zonder probleem. Raten die je aankoopt, bevatten +/- 10 Dadantraten per kg, met het waswafelijzer kom je tot 8 à 9, dus ze zijn lichtjes dikker. Voordeel of nadeel? Ik weet het niet.

Reken wel een uur om alles op te starten. Hoe dikker de blokken te smelten was, hoe langer het smelten duurt. Zorg wel dat je was een minimum aan onzuiverheden bevat, anders worden die raten fragiel. En, BELANGRIJK, draag oude kleren en bescherm de omgeving. Denk ook aan het brandgevaar indien je met open vlam smelt. Hou dan een vochtige doek bij de hand die je met de juiste handelingen over het brandend apparaat neerlegt. Geen WATER op gooien of je krijgt gegarandeerd brand door de steekvlam.

Voordelen: - je weet waar de was vandaan komt - het is altijd een gezellig samenzijn - het lukt zonder problemen in de winter in een onverwarmd lokaal, periode waarin we niet moeten paraat staan voor de bijen!

Wij - als Natuur- en Milieubeschermers - gaan die edele grondstof toch niet weggooien hé!

Groetjes, Yves

Van: Bjorn Van Ombergen [mailto:Bjorn.van.ombergen bij pandora.be] Verzonden: vrijdag 3 mei 2013 20:08 Aan: bijen bij cari.be Onderwerp: Re: [bijen] wasraatpers

Bedankt voor de info !!

In het filmpje wordt er over de mal eerst iets verneveld , is dit gewoon water of zit hier wat detergent(afwasmiddel in ?)

MVG Bjorn

Van: Yves Mostien [mailto:ym070752 bij scarlet.be] Verzonden: vrijdag 3 mei 2013 22:32 Aan: bijen bij cari.be Onderwerp: RE: [bijen] wasraatpers

Het eerste jaar gebruikten we wat biozeep in het water, nu niet meer. We benevelen de mal even met regenwater, werkt perfect.

Groetjes en succes, Yves

Van: Dirk Cristael [mailto:dirk.cristael bij pandora.be] Verzonden: zondag 5 mei 2013 9:04 Aan: bijen bij cari.be Onderwerp: RE: [bijen] wasraatpers

Wij hebben een potje en een kwastje met wat koolzaadolie waarmee we onze pers even insmeren. Werkt ook pima.

Groeten, Dirk

Van: Roger De Vos [mailto:roger.devos3 bij telenet.be]
Verzonden: zondag 5 mei 2013 13:20
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] wasraatpers

Ja doen wij ook zo, borsteltje met koolzaadolie om de kantjes in te smeren, lukt prima en is toch beter dan detergent ook al is het bio.

gr.

roger