Logo konvib-312

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Invloed ultrasoongeluid op bijen

 

Van: Duysburgh Jan [mailto:jan.duysburgh bij telenet.be]
Verzonden: donderdag 17 mei 2012 12:52
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: [bijen] invloed ultrasoon geluid op bijen

Hallo,

mijn buurman zijn kippen zijn al herhaaldelijk geroofd door een vos of marter. Nu heeft mijn buurman terug nieuwe kippen en heeft hij er een toestel bijgezet dat ultrasoon geluid maakt.

Dit staat op een 10 m van mijn bijenkast. Het geluid ervaar ik zelfs als ongemeen hinderlijk. Wat zouden de bijen ervan denken? Iemand weet van een invloed?

Met vriendelijke groeten,


Jan

Van: Piet Vanmarsenille [mailto:piet bij bijen.be]
Verzonden: donderdag 17 mei 2012 15:15
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] invloed ultrasoon geluid op bijen

Hallo Jan,


Ik vermoed dat het ultrasoon geluid van je buur geen kwaad kan voor jou bijen. Ultrasone geluiden zijn zeer hoge geluiden, hoge geluiden rijken veel minder ver dan lage geluiden. Een laag geluid draagt veel verder en zal ver weg nog steeds trillingen veroorzaken. Zelf meegemaakt met een dieselmoter bij een bedrijf hier in de buurt. Zelfs tot in mijn slaapkamer voelden wij de geluidstrillingen van dit toestel, alhoewel het toestel zeker 750 meter van ons verwijderd was. Overdag was er voldoende omgevingsgeluiden om de motor niet te horen. Een buur die zo’n 200m korter bijwoonde, had er zelfs dag en nacht last van.
Hogere geluiden verliezen sneller hun trilkracht. Een dun glas kan breken bij zeer hoge geluiden, maar het glas moet zeer dicht bij de bron staan.
Ik vermoed dat de bijen van dat ultrasoon geluid geen last hebben in de kast zelf. Zeker als kunststofkasten hebt. Maar het kan misschien anders zijn indien ze voorbijvliegen. Het is goed mogelijk dat ze in een boog rond de tuin van je buur vliegen, maar zeker is dat niet. Er bestaan toestellen die inseten “zouden” op afstand houden, maar bewezen is dat niet. Op volgende pagina staat dit beschreven:
http://www.ehow.com/how_5886337_use-sound-repel-wasps.html

Maar als je zeker wil spelen zou je je buur moeten erop attent maken dat er andere (en effectievere) manieren zijn om je kippen te beschermen tegen de vos. Hier in de buurt zit ook een vos en ze heeft al alle kippen hier in de buurt gevangen, met uitzondering van de kippen van m’n linkse buurman. Hij moet door het kippenhok om naar zijn groetentuin te gaan. En om niet altijd in de kippendrek te moeten lopen heeft hij een kleine tunnel van het kippenhok naar de vrije loop gemaakt waardoor hij “propere” laarzen behoud en de kippen toch naar buiten kunnen. Blijkbaar durft de vos niet door deze tunnel naar het hok. Kippetjes blijven leven!
Dus als jou buur een smalle bochtige uitgang maakt voor de kippen, kan de vos er niet aan.
Een vriend imker heeft een nog eenvoudigere oplossing gevonden. Door ’s avonds steeds het kippenhok te sluiten, kan de vos er ’s nachts niet bij. Hij heeft een automatische deur gemaakt die werkt op een tijdschakelaar. ’s Morgens om 11u30 schuift de deur open en mogen de kippen naar buiten (zodat ze de eieren in het hok leggen) en ’s avonds om 9u30 schuift de kippendeur automatisch weer dicht, geen vos die eraan kan. Ik vermoed dat het toch in de nacht of schemerdonker is dat de vos toeslaat, ik denk niet snel overdag. Heeft je buur een knutselzoon die met elektriciteit overweg kan? Maak dan de zoon van de buur maar warm (lol) nutselen maar!

Beste groetjes, Piet


Van: Willy Kestemont [mailto:willy.mireille bij gmail.com]
Verzonden: donderdag 17 mei 2012 16:56
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] invloed ultrasoon geluid op bijen

Zo een automatische deuropeners zijn ook kant en klaar te koop. Heel efficiënt maar niet echt goedkoop.

http://www.neerhof.be/nl/producten/?c=HOK

Op de link even doorscrollen tot HOK060

Groetjes,
Willy