Logo konvib-312

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Zelf koninginnen telen, wat houdt je tegen?

Van: Peter Vercruysse [mailto:vercruysse_peter bij hotmail.com]
Verzonden: maandag 17 mei 2010 14:41
Aan: Bijenforum bijenforum
Onderwerp: [bijen] Koninginnenkweek

Dit jaar kweek ik voor het eerst koninginnen.  De larven zijn ingevoerd, de doppen worden opgetrokken, zodra de doppen gesloten zijn schuif ik er een kooitje over.  Zover is het mij allemaal duidelijk. 
Wat ik eigenlijk wil weten is hoe gaan jullie verder te werk om de koninginnen te laten bevruchten.  Met andere woorden, welke bevruchtingskastjes gebruiken jullie, voor en nadelen graag.  Hoeveel bijen moeten er in die kastjes?  Hoe moeten die kastjes klaar gemaakt worden?  Hoe en wanneer plaats je de te bevruchten koningin erin?  Moeten die bevruchtingskastjes eerst in de kelder?  Welk voeder geven jullie?  Wanneer haal je de koningin uit het kweekvolk? Of werk je met gesloten doppen?
 
Er zullen wel verschillende methodes bestaan elk met hun voor en nadelen.  Jullie kennen die voor en nadelen, dus zou ik graag van jullie ervaringen gebruik maken om het direct goed te doen.
 
Met vriendelijke groet,
 
Peter

Van: Ghislain De Roeck [mailto:gderoeck bij euphonynet.be]
Verzonden: maandag 17 mei 2010 22:35
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] Koninginnenkweek

Dag Peter en allen,

Zelf gebruik ik miniplussen. De voordelen zijn o.a. dat dit kastje meer bijen kan bevatten, wat altijd een voordeel is voor de koningin en haar bevruchting, en dat je het kunt uitbreiden en overwinteren. Je hebt dan reservekoninginnen voor andere volken die problemen zouden hebben. Maar als ze kunnen doorgroeien, heb je meteen weer bevruchtingsvolkjes voor het volgende teeltseizoen. Zie de bijdrage van Chris Van Gampelaere daarover in het maandblad van april, denk ik, anders is het maart. Er is ook een nuttige link hier met foto’s: http://home.euphonynet.be/abeille/elv/plan1.html#ruchettes, helaas in het Frans, hoewel, misschien is dit voor jou geen probleem. Je kunt ook verscheidene keren doorklikken voor meer gerichte informatie. Hier is een link naar ons archief waar er ook al heel veel verscheen over je onderwerp: http://home.euphonynet.be/archief_bijen/praktijk/koninginnenteelt/globaal.html. (en ook: http://home.euphonynet.be/archief_bijen/materiaal/koninginnenteelt/globaal.html).

Ik laat de koningin niet geboren worden, ik geef ze een dag vroeger, in de (rijpe) dop aan het volkje. Ik plaats de dop wel niet bovenaan tussen de toplatten, maar midden het raampje, een kwestie van warmte.
De kastjes gaan dan drie dagen in de kelder. De miniplussen hebben sinds enkele jaren aangepaste voederbakken waarin ik nu suikersiroop doe. Vroeger werkte ik met deeg, die je onderaan in de kastjes kunt aanbrengen. Nu plaats ik daar eventueel wat Feed Bee. Siroop geeft in principe groter risico op roven, maar ik heb dat nog niet ondervonden.
Beste groetjes,

Ghislain.

Van: Achiel Geurts [mailto:achiel.geurts bij telenet.be]
Verzonden: dinsdag 18 mei 2010 18:11
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] Koninginnenkweek

Beste Peter,
De Bijentelersbond Lanaken en Omstreken heeft i.s.m. bevruchtingsstation Het Watersweierke Houthalen en Bevruchtingsstation De Zijp Nieuwerkerken begin dit jaar een borchure van 16 bladzijden uitgegeven met als titel Zelf koninginnen telen, wat houdt je tegen?
Hierin staat stap voor stap en zeer beknopt de eenvoudigste methode om koninginnen te telen beschreven. Het foldertje kost 1,50 euro - verzendingskosten niet inbegrepen. Als je wil stuur ik je een exemplaar op.
Groeten,
Achiel Geurts.


Van: Antoine Maes [mailto:maes.antoine1 bij telenet.be]
Verzonden: dinsdag 18 mei 2010 13:06
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] Koninginnenkweek

Geachte Heer Achiel Geurts,

Indien mogelijk zou ik ook graag zulk foldertje ontvangen.
Gelieve dan uw bankrekeningnummer niet vergeten te vermelden.
Met dank en oprechte hoogachting,
Antoine Maes
Heiligenbornstraat 35
3570 Alken