Logo konvib-312

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Koninginnenteeltschijf

Van: Ghislain De Roeck [mailto:gderoeck bij telenet.be] Verzonden: zaterdag 27 april 2013 20:42 Aan: bijen bij cari.be Onderwerp: [bijen] Koninginnenteelt plannen.

schijf teelt 1

Uit Frankrijk, over elkaar schuivende 'wielen' voor het berekenen van een teeltplan, darrenteelt inbegrepen. Weet iemand of dat ook in Vlaanderen of Nederland zou bestaan? Groetjes,

Ghislain.

Bron: 'Abeilles'.

Van: achiel geurts [mailto:achiel.geurts bij telenet.be]

Verzonden: zaterdag 27 april 2013 21:25 Aan: bijen bij cari.be Onderwerp: Re: [bijen] Koninginnenteelt plannen.

Beste Ghislain,

wij gebruiken al tientallen jaren onderstaande schijf.

schijf - 3

Hierop staat een instelbare startdatum (vanaf het geven van prikkelvoeding aan de kweekkast), waarna alle data betreffende de teelt kunnen afgelezen worden. De schijf is makkelijk zelf t maken. Groeten, Achiel.

Verzonden: zaterdag 27 april 2013 21:29 Aan: bijen bij cari.be Onderwerp: RE: [bijen] Koninginnenteelt plannen.

Over elkaar schuivende wielen was mij niet bekend. Bij de beginnerscursus in Merksplas zo’n 20 jaar geleden, werd wel gebruik gemaakt van 3 linten (werkster, dar en Kg) waarop in blokjes alle stadia waren onderverdeeld. Hier werd ook een soort schuifsysteem op toegepast om behulpzaam te zijn voor de fruitdracht, koninginnenteelt .. Helaas heeft dit de tand des tijds niet meer doorstaan.

Groeten, Toon

Van: Toon Jacobs [mailto:toon.jacobs bij telenet.be] Verzonden: zaterdag 27 april 2013 21:39 Aan: bijen bij cari.be Onderwerp: RE: [bijen] Koninginnenteelt plannen.

Bedankt Achiel,

Ziet er praktisch uit, ik ga het zeker namaken.

Groeten, Toon

Van: Ludo De Clercq [mailto:ludo.de.clercq bij skynet.be] Verzonden: zaterdag 27 april 2013 23:16 Aan: bijen bij cari.be CC: thdoms bij gmail.com; 'Defrancq Jackie' Onderwerp: RE: [bijen] Koninginnenteelt plannen.

Dag Achiel, Inderdaad een mooie rozet, maar wat erop ontbreekt is de kalender voor het opzetten van darren (of staat die op de keerzijde?). Ik heb lang geleden een dergelijke duitse kalenderschijf vertaald naar een lineaire versie in Excel. Het resultaat was 4 kolommen in een schuifsysteem zoals Toon Jacobs beschreef. Voordeel is dat je enkel een PC nodig hebt om de stroken af te drukken, nadien kan je rustig in de bijenhal aan ‘t schuiven gaan. Nadeel is inderdaad dat je wel eens een strook kwijtgeraakt. Ik heb van iemand aangehechte file gekregen die hetzelfde principe hanteert, maar dan met ingave van een datum op PC. Blad ‘inseminatiedag’ gaat uit van de dag dat je met iemand hebt afgesproken om klaar te zijn voor insemineren. Vul die datum in in de zwarte cel [D42], en je weet wanneer je moet starten met darren en omlarven. Blad ‘ei koningin dag 0’ gebruikt als referentie cel [D19], de dag dat je de koningin op arrestraam zet bvb… Bad ‘dag inhangen darrenraam’ houdt rekening met de tijd nodig om het raam uit te bouwen en dan te laten beleggen, met als startdatum [D4] Voor wie graag wat aanpast, de vellen zijn beschermd tegen wijzigingen om gebruiksfouten te vermijden, maar wel zonder paswoord. Voor wie er geniet van heeft… Ludo

Van: Bart Vandepoele [mailto:bart_vandepoele bij telenet.be] Verzonden: zondag 28 april 2013 9:50 Aan: bijen bij cari.be Onderwerp: [bijen] drachtwielen

Iets gelijkaardig lag vorig jaar op de tentoonstelling in Brugge (Maes / Goens),

schijf - 2

Van: Van Deursen Germain [mailto:gvand bij pandora.be] Verzonden: Geen Aan: gderoeck bij telenet.be Onderwerp: Koninginnenteeltwiel

Ghislain

Het wiel bestond , denk ik , ook als bijlage bij dit werk . Iets eenvoudeiger maar mss duidelijker . Mss eens vragen bij Achiel Geurts of in " De Lieteberg "?

schijf - 4

Groeten

Germain