Logo konvib-312

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Wasrandje van kunstdop behouden of niet?

Van: Frans Maenhout [mailto:maenhoutfrans bij skynet.be]
Verzonden: zaterdag 31 december 2016 10:06
Aan: Bijenforum
Onderwerp: [bijen] koninginnenteelt

Straks gaan we terug moeren kweken en ik heb 2 vragen voor specialisten:

- ik heb gelezen dat het waskraagje moet weggesneden worden voor de aangezogen dopjes in het pleegvolk worden gehangen. Dat heb ik nog nooit gedaan. Waarom is dat beter?

- is het beter om een beetje koninginnenbrij in het kunstdopje te doen voordat het larfje er in gelegd wordt?

Dank bij voorbaat.

Frans Maenhout

Van: Dylan Elen [mailto:dylan.elen bij gmail.com]
Verzonden: zaterdag 31 december 2016 10:36
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] koninginnenteelt

Niet dat ik me "specialist" durf noemen, maar ik kan wel 2 antwoorden voorzien vanuit wat ik weet:

·                     men heeft mij steeds verteld dat de waskraagjes van aangezogen doppen enkel maar moeten weggesneden worden als ze aangeraakt geweest zijn door de imker. De geur van de imker zou ervoor zorgen dat de bijen het dopje niet verder verzorgen met sterfte van het larfje tot gevolg, indien de waskraagjes zelf niet aangeraakt geweest zijn zouden ze dus niet weggesneden moeten worden. Geen idee of dat klopt (ik raak die kraagjes nooit aan), maar er lijkt mij wel enige logica in de uitleg te zitten;

·                     zelf doe ik steeds wat aangelengde koninginnenbrij in het kunstdopje, dit om te verhinderen dat het jonge larfje zou uitdrogen indien de bijen het niet meteen zouden gaan verzorgen. Sommige collega's gebruiken aangelengde honing, maar dat gaf bij mij minder goede resultaten. Dit is vooral interessant bij het gebruik van 1) een Zwitserse omlarfnaald in het algemeen en 2) zéér jonge larfjes met Chinees lepeltje, want in beide gevallen wordt er quasi "droog" omgelarfd.

Aanvullingen en bemerkingen zijn steeds welkom ;)

Allen nog een fijn eindejaar,

Dylan

Van: Daniël Verdievel [mailto:daniel.verdievel bij pandora.be]
Verzonden: zaterdag 31 december 2016 12:52
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] koninginnenteelt

Volgens mij heeft het niets te maken met geur ( de rest hebben we toch ook aangeraakt) maar met beschadiging van het randje.

Een heel kleine vervorming is voldoende om er niet meer verder op te bouwen en te verzorgen.

Eens volledig weggesneden veronderstellen de bijen dat ze nog moeten beginnen met bouwen.

Groeten en vrolijke  einde en begin.

Van: Roger De Vos [mailto:roger.devos3 bij telenet.be]
Verzonden: zaterdag 31 december 2016 13:13
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] koninginnenteelt

Frans, nogal een ongewone vraag zo op de laatste dag van het jaar .

Maar ja... zo zijn er nog veel ongewone dingen die gebeuren op de laatste dag, bij mij stond nog voor dit jaar op het to do lijstje het plafond schilderen.

Dus....ben ik deze morgen begonnen met het plafond af te wassen, en ben ik die nu aan het schilderen (tegen de zin van mijn vrouw dat dit vandaag gebeurt natuurlijk)

Maar om op je vraag te  antwoorden, ik ben koninginneteler, maar het woord specialist hoor ik niet zo graag, ik hou het liever bij ervaren koninginneteler.Aangezien ik al jaren meedraai in de selectiewerkgroep heb ik toch al heel wat koninginnen geteeld, wij doen dit in die kunstdopjes, met 30 of 50 tegelijk soms op een latje met wasreepje op gesmolten om de dopjes vast te zetten.Als de imkers de aangezogen dopjes komen afhalen, dan raden wij aan om het wasboordje mooi weg te snijden voor ze die inbrengen bij hun bijen.Die boordjes zijn meestal wat geschonden bij het manipuleren van het dopje. Als je voor jezelf koninginnen teelt, en je steekt je dopjes direct in je houders op het latje, en je larft daar dan in over,

Dan kan je die aangezogen dopjes gemakkelijker manipuleren achteraf als je ze met het houdertje er uit trekt, dan beschadig je ook de randjes niet. En dan hoef je ze niet af te snijden. Geschonden of ingedeukte randjes kunnen soms aanleiding geven dat de bijen alles opkuisen, en ook het larfje oppeuzelen. Voor ik overlarf doe ik ook een héél klein puntje koninginnebrei in het dopje, werkt ook beter om je larfje te deponeren, en zeker tegen het uitdrogen, alhoewel ik steeds een natte doek over de dopjes leg terwijl ik overlarf.

Als je alleen koninginnen teelt voor jezelf, dan larf je best tweemaal over, zo bekom je de mooiste en grootste koninginnen.

Hoe ga je dan te werk, larf gewoon om, je larve mag gewoon 2 dagen oud zijn, deze pakt beter op, laat ze aanzuigen, 1 à 2 dagen.

Haal dan de larve er terug uit, doe het randje weg, je hebt nu een mooi bedje koninginnegelei, leg daar dan een ééndaagse larve in, succes verzekerd.

Nu moet ik terug aan het schilderen gaan

gr

roger d v

Van: janstouten bij skynet.be [mailto:janstouten bij skynet.be]
Verzonden: zaterdag 31 december 2016 13:14
Aan: Daniël Verdievel; bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] koninginnenteelt

Daniél dat is ook mijn standpunt  de geur geheel niet. Ik larf ook de dopjes met koninginnenbrij uit de diepvries ( wel op kamertemperatuur ) zonder ze een dag op voorhand te laten oppoetsen .

Groetjes Jan

Van: dirk de spiegelaere [mailto:dirk_de_spiegelaere bij hotmail.com]
Verzonden: zaterdag 31 december 2016 17:57
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] koninginnenteelt

Dag allen,

Wat schrijft een Amerikaanse expert in koninginnenteelt, Jay Smith, in 1949 in zijn boek “Better Queens?

“But to return to the question as to what makes a queen instead of a worker. Scientists who have done considerable work along this line tell us that the food of the worker larva and the queen larva is the same for approximately 48 hours. This food is bee milk secreted in the glands of the worker bee, such glands being located in the head of the worker. The discovery of these glands is attributed to Meckel, who discovered them in 1846. After about 48 hours the food of the worker larva is changed and it is fed honey and pollen. The queen larva is fed bee milk all through her larva life which is about five and one half days. Many have missed the all-important point and that is the queen larva receives more of it. And if we wish to produce the best of queens we must bear in mind that the amount of food the queen larva receives is fully as important as the kind of food it receives.”

Hij geeft in zijn boek ook aan dat een opgetrokken larfje, dat bij de omlarver wordt afgehaald en bv. 2 uur nodig heeft voor vervoer en het inbrengen in het pleegvolk, én dus in die periode geen bijkomende voeding (= voedingsstop) kreeg, dat dit larfje een groeiachterstand heeft op bv. een koningin(Q) uit een zwermcel of een redcel.

Twee uur zonder bijkomende voeding zou naar analogie bij de mens gelijk staan aan een vastenperiode van een week door een zwangere vrouw….

Dit leunt aan bij wat Roger vermeldde : de ‘dubbele omlarving’ = extra voeding voorkomt voedingstekort in de vroege ontwikkeling van de Q.

Verder staat…

“Therefore, if one does not have his cells built so there is a great abundance of dried milk left in the cells after the virgins have emerged, he is not rearing the best of queens”

Ik onthoud hiervan dat als er bij het uitlopen van de Q nog een geel/droog voederdopje in de koninginnencel overbleef, deze Q zeker geen voeding te kort had. En dat kan enkel als ze van bij het begin voldoende koninginnenbrij kreeg.

Nog een mooie imkerjaar toegewenst aan allen !

Dirk De Spiegelaere

Van: Roger De Vos [mailto:roger.devos3 bij telenet.be]
Verzonden: zaterdag 31 december 2016 18:35
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] koninginnenteelt

Ik onthoud hiervan dat als er bij het uitlopen van de Q nog een geel/droog voederdopje in de koninginnencel overbleef, deze Q zeker geen voeding te kort had. En dat kan enkel als ze van bij het begin voldoende koninginnenbrij kreeg.

Inderdaad, dat is zo, als er in  de dop bij de uitgelopen koningin geen restje meer inzit dan heeft ze tekort gehad.

gr.

roger d v

Van: Ron DV [mailto:bijzaak bij hotmail.be]
Verzonden: zaterdag 31 december 2016 18:55
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: [bijen] het beste voor 2017

Aan allen het beste voor 2017 !

En om het ook even over koninginnenteelt te hebben.

Zoveel imkers, zoveel imkermethodes.

Zoveel koninginnentelers, zoveel koninginnentelermethodes.

Over een aantal zaken zal iedereen het wel eens zijn, zoals het overblijvende restje in de dop na uitlopen. Ook het al dan niet wegsnijden van het wasrandje : als het niet geschonden is heeft het geen belang of het al dan niet weggesneden wordt.

En over het overlarven zelf : ik gebruik steeds nieuwe dopjes en zorg er voor om steeds zoveel als mogelijk koninginnebrij mee te hebben. Met een Chinees lepeltje lukt dit heel goed.

En om er voor te zorgen dat de larven nooit een voedselaanvoerstilstand hebben is het niet slecht om enkel aangezogen larven te transporteren.

Maar zoals steeds : niemand hoeft het met mij eens te zijn ;-)

En voor wie het zou interesseren. 

Imkerbond 'Klein Maar Vlijtig' uit Laarne organiseert een cursus imker-stagiair.

Er zijn nog een paar plaatsen vrij, eerste les op zondagvoormiddag 15 januari 2015.

Meer info :

groeten van 

Ronny De Vylder

Van: Jos Hillen [mailto:joshillen bij telenet.be]
Verzonden: zaterdag 31 december 2016 19:30
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] koninginnenteelt

https://www.booklooker.de/B%C3%BCcher/Karl-Wei%C3%9F+Zuchtpraxis-des-Imkers-in-Frage-und-Antwort-K%C3%B6niginnenzucht-Drohnenzucht/id/A02gfSXx01ZZM

Dit boek is helaas nieuw niet meer verkrijgbaar. Het is een zeer leerrijk boek waarin beschreven staat waarmee men rekening moet houden bij de koninginnenteelt.

Dubbel omlarven of nat omlarven wordt hier als  niet beter beschreven.

Zelf heb ik het ook ooit getest en een gedeelte nat en een gedeelte droog omgelarfd en er was achteraf geen verschil te merken tussen de koninginnen.

Bij het dubbel omlarven was het zelfs zo dat de koninginnen afkomstig  uit droog overgelarfde larven eerder geboren werden als de dubbel overgelarfde.

Mijn mening was toen dat er een evolutie zit in het toegediende  voedsel en dat de koninginnenbrij voor het oudere larfje in de dop niet geschikt was voor het jonge larfje.

Larfjes overleven een tijdsduur tot  6 uur buiten de kast. De hoofdzaak is dan wel dat de temperatuur laag genoeg is. Daardoor blijft de ontwikkeling van het larfje gewoon stil staan.

Zelf heb ik meer dan eens larjes afgehaald op 100 km afstand, ze werden overgelarfd en ondersteboven in een koelbox (zonder ijs)  naar huis vervoerd.

Als je bij het transport het aangezogen  dopje beschadigt en de opening niet meer mooi rond is of beschadigd kun je het beter afbreken tot tegen het plastic.

Anders wordt het soms  leeg gemaakt door de bijen.

Ook zouden plastic  dopjes geen 2 maal mogen gebruikt worden. Het larfje geeft namelijk pheromonen af als het tijd is om de cel te sluiten.

De achtergebleven pheromonen brengen de bijen in verwarring bij een hergebruik.

Een voorspoedig imkersjaar voor allen,

Jos Hillen

Van: patrick.caesteker bij telenet.be [mailto:patrick.caesteker bij telenet.be]
Verzonden: zaterdag 31 december 2016 20:46
Aan: bijen
Onderwerp: Re: [bijen] koninginnenteelt

Besten,

Ook de allerbeste wensen voor 2017.

Wat ik ook nog wil kwijt geraken over koninginnenteelt is dat het nog altijd de bijen zijn die beslissen wat er met de aangeboden larfjes gebeurt.

Zo hebben we al meermaals ondervonden dat sommige volken probleemloos bijna alle aangeboden larfjes optimaal verzorgen, andere volken verkiezen minder larfjes te verzorgen. Gelukkig maar dat maakt het bijen houden alleen maar boeiender.

Groeten,

Patrick

Van: Roger De Vos [mailto:roger.devos3 bij telenet.be]
Verzonden: zondag 1 januari 2017 10:47
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] koninginnenteelt

Uit een recent  boek Koninginneteelt van A tot Z   van Henk Rostohar (2014)

Een zéér degelijk handboek voor zowel de beginnende koninginneteler als de gevorderde .

gr.

roger d v

Van: toon.jacobs bij telenet.be [mailto:toon.jacobs bij telenet.be]
Verzonden: zondag 1 januari 2017 11:46
Aan: bijen
Onderwerp: Re: [bijen] koninginnenteelt

Nat (met koninginnebrij) of droog overlarven maakt bij mij geen verschil in de resultaten.

droog overlarven doe ik wanneer larfjes direct kunnen teruggeplaatst worden in het volk, dit bespaard mij een beetje tijd.

nat overlarven wanneer larfjes moeten vervoerd worden en geven minder kans op uitdroging.

Als je goed kijkt bij larfjes die pas uit het eitje komen, zie je dat zij een meer waterige oplossing als eten hebben.

De oudere larfjes zitten echt in de witte brij.

Dus in het verschil in samenstelling van de voeding naargelang de ouderdom van de larfjes geloof ik wel.

Omdat je bij de koninginnenkweek en zo jong mogelijk larfje moet nemen, gaat eigenlijk mijn voorkeur uit naar het droog overlarven,
toch zeker als je ze direct kan terugplaatsen in het volk daar de larfjes anders misschien toch de verkeerde samenstelling krijgen.

Groetjes,

Toon