Logo konvib-312

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Wasmijt bestrijden met ijsazijn

-----Oorspronkelijk bericht-----
Van: Romain Vanhoe (by way of Jean-Marie Van Dyck) [mailto:romain.vanhoe bij telenet.be]
Verzonden: dinsdag 29 januari 2008 22:57

Geachte Heer,

Ik heb heel recent een aanvraag gericht naar jullie "Forum", zodat ik er ook kan aan deelnemen. Daarnet wou ik ook een vraagje stellen aan het "Forum". Ik verzond die vraag naar
mailto:bijen bij cari.be>bijen bij cari.be. Ik kreeg die vraag echter in mijn eigen mailbox terug. Ik heb derhalve 2 vragen:

1) Wat liep er fout bij het versturen van mijn vraag ?

2) Mag ik mijn vraag event. aan u stellen? Het ging nl. over mijn opgebouwde ramen. Die zijn op dit ogenblik wasmot-vrij. Loont het de moeite om die nog een tweede keer te behandelen met ijsazijn? 
En ook: mijn literfles ijsazijn is volledig gestold. Ook bij het plaatsen ervan in een warme kamer, blijft die gestold. Hoe kan die event. nog gered worden en wat moet ik in de toekomst doen om dit
niet meer tegen te komen ?

Hartelijke dank,
Romain Vanhoe, imker verbonden aan "De Mandelbie" - Roeselare

----- Original Message -----
From: Kreydt
To: bijen bij cari.be
Sent: Tuesday, January 29, 2008 9:05 PM
Subject: RE: [bijen] ijsazijn

Ijsazijn stolt rond de 17°C, met het afgeven van  energie ( de bindingsenergie van een vaste stof is lager dan van een vloeistof ). Om terug een vloeistof te krijgen moet dus die energie terug opgenomen worden uit de omgevingstemperatuur. Dat duurt even, afhankelijk van de kamertemperatuur. Als je kamerthermostaat hoger staat dan 17°C moet je de moed niet opgeven... Het wordt terug een vloeistof.

----- Original Message -----
From: achiel
To: bijen bij cari.be
Sent: Wednesday, January 30, 2008 7:57 AM
Subject: Re: [bijen] ijsazijn

Ik ben het ook al meermaals meegemaakt.

Giet er een beetje water bij, plaats het in een ruimte van een 10-tal graden en heb geduld, komt in orde.

mvg
achiel

-----Oorspronkelijk bericht-----
Van: Romain Vanhoe [mailto:romain.vanhoe bij telenet.be]
Verzonden: woensdag 30 januari 2008 11:13
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] ijsazijn

Hartelijke dank voor de vlugge en duidelijke uitleg.  Romain

-----Oorspronkelijk bericht-----
Van: achiel [mailto:achiel.dhooge bij skynet.be]
Verzonden: donderdag 31 januari 2008 8:26
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] ijsazijn

Hugo,

Bij koude temperaturen stolt idd. de ijsazijn  maar is het ook te koud voor de ontwikkeling van wasmotlarven, (of gaat de ontwikkeling toch trager)

Hetgeen bij je omschrijving niet duidelijk, maar wel belangrijk is. Het potje met ijsazijn moet zo hoog mogelijk staan omdat de damp zwaarder is dan lucht.

mvg
achiel

-----Oorspronkelijk bericht-----
Van: de roeck ghislain [mailto:gderoeck bij euphonynet.be]
Verzonden: woensdag 30 januari 2008 10:07
Aan: 'bijen bij cari.be'
Onderwerp: RE: [bijen] ijsazijn

Romain Van Hoe vroeg:
1) is het raadzaam dat ik mijn kaders nogmaals behandel?
2) wat doen om dit niet meer tegen te komen?

Goede morgen Romain,

Waarom je ijsazijn stolde, heb je intussen al vernomen.
Of je de voorheen behandelde ramen nog eens moet behandelen, kun jij alleen weten. Controleer ze grondig, dan kun je vaststellen of er (opnieuw) larven te zien zijn en of je de toepassing moet herbeginnen.
Voor de volledigheid herneem ik hier de tekst die over het bewaren van ramen in de 'Gids voor goede bijenpraktijken' te vinden is. Opgepast! De tekst komt uit de versie waarop het Wetenschappelijk Comité nog 44 pagina's met opmerkingen formuleerde. Toch denk ik niet dat de passage over het bewaren van ramen in vraag gesteld werd. Hier komt de huidige tekst:
- om de honingramen te bewaren is een goede ventilatie aan te prijzen. Men kan bijvoorbeeld een stapel honingramen bovenaan en onderaan voorzien van een koninginnenrooster om een schoorsteeneffect te bekomen.
- dampen van ijsazijn houden de wasmot weg;
- indien nodig kan men een biologische methode met Bacillus thuringiensis of eventueel zwavelstrookjes gebruiken;
- de techniek van invriezen kan ook worden toegepast (min 24 u);
- producten zoals naftaleen, paradichloorbenzeen, tetrachloorkoolstof of analoge producten zijn verboden!

Beste groetjes,

Ghislain.

From: fb128248 bij skynet.be
To: bijen bij cari.be
Date: Wed, 30 Jan 2008 10:31:47 +0100
Subject: [bijen] ijsazijn
ijsazijn :dampen veroorzakan ,roest!!!!!!! ook niet mooie !! lucht en licht schuwt de mot ( ten )  ook voor uw kleerkast ! de meesten van mijn ramen hangen aan de zoldering van de bijen hal ! sluit ik de ramen in een goed sluitende kist gegarandeerd dat er mot in komt !

zo doet er uw voordeel mee !  gegroet ALOYS .

-----Oorspronkelijk bericht-----
Van: peter de waele [mailto:dewaele_peter bij msn.com]
Verzonden: woensdag 30 januari 2008 11:04
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] ijsazijn

zoals reeds velen zullen weten zal de wasmot  toeslaan in ramen waar broed aanwezig geweest is ,wasramen enkel die van toepassing geweest is voor honing  uit de honingzolder die nooit geen broed heeft gezien zal vrij blijven van de wasmot.

mischien een tipje voor de neo -imkers .

From: gderoeck bij euphonynet.be
To: bijen bij cari.be
Date: Wed, 30 Jan 2008 12:15:38 +0100
Subject: [bijen] Ijsazijn.

Peter De Waele schreef:
Reeds velen zullen weten dat de wasmot zal toeslaan in ramen waar broed aanwezig geweest is, wasramen die enkel van toepassing geweest zijn voor honing  uit de honingzolder, die nooit geen broed hebben gezien, zullen
vrij blijven van de wasmot. Misschien een tipje voor de neo-imkers .

Opgepast, Peter. De man die u dat geleerd heeft, is wat kort door de bocht gegaan! Dat weet ik, helaas, uit eigen ervaring. Kan natuurlijk zijn dat dit voorval bij mij uitzonderlijk was.

Beste groetjes,

Ghislain.
peter.

From: dewaele_peter bij msn.com
To: bijen bij cari.be
Date: Wed, 30 Jan 2008 12:54:55 +0100
Subject: RE: [bijen] Ijsazijn.

Moet maar eens de test doen Ghislain met een paar honingramen.

zie ook eens naar deze interessante site.

http://www.rendementdoormensen.nl/wasmot.html

Van: peter de waele [mailto:dewaele_peter bij msn.com]
Verzonden: woensdag 30 januari 2008 13:27
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] Ijsazijn.

Ik moet zeggen ,ik had dit ergens gelezen maar weet niet meer direct waar en daarmee heb ik thuis ook mijn raampjes gesplitst ,broedramen apart in een diepvrieskoffer en mijn honingramen in lege hoogsels opeen gestapeld omdat ik te weinig plaats had om alles te samen te plaatsen zonder toevoeging van ijsazijn of zwavelstokjes en tot nu toe was er geen wasmotspoor te bespeuren in mijn lege hoogsels waar deze honingramen instaan , 


mocht dit toch zo niet zijn

mea culpa ,mea culpa

-----Oorspronkelijk bericht-----
Van: Bob [mailto:bobbij bij skynet.be]
Verzonden: woensdag 30 januari 2008 20:03
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: [bijen] ijazijn

Kameraden,

Laat ons toch stoppen met die zever,over ijsazijn en de wasmot.
Iedereen zou toch moeten weten,dat veronderstel ik toch dat ijsazijn kristalliseert op een bepaalde temperatuur.

Wat de wasmot betreft : bebroede ramen -honingramen-alles, als ge met de grote wasmot te maken hebt
vreten en pakken ze alles aan:  ook ,hout -isemo  plastiek enz...... Natuurlijk met plexi en inox hebben de wasmotten wel problemen.
Laat je niet wijs maken dat ze dat of dat niet doen,allemaal goed bedoeld maar de realiteit is anders.
Als die wijsneuzen  het beter weten dan moeten ze maar bij mij eens komen zien.

Natuurlijk  die motten zijn zeker goed te verdelgen met ijsazijn,maar dat gaat niet met een paar druppels op een
bierkaartje.

Een interessante tip(dat weet ik van een oude bijenboer) de maden  kun je kwijt aan aan mensen die gaan vissen????

Niet reageren mensen want anders blijven we bezig.

Groetjes Bob

-----Oorspronkelijk bericht-----
Van: Caesteker Patrick [mailto:Patrick.Caesteker bij telenet.be]
Verzonden: woensdag 30 januari 2008 20:11
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] Ijsazijn.

Besten,

Ook ik behandel niet met ijsazijn. Maar bewaar geen bebroede ramen, deze worden gesmolten in het najaar indien ik er over heb.
Ik plaats al mijn rompen met honingramen op elkaar, maar plaats onderaan de stapel en bovenaan de stapel een zelf gemaakte kader met vlieggaas eraan. Wel zorgen dat er nergens gaten of spleten zijn. Ik doe dit al veel jaren en tot nu toe geen problemen gehad. (toeval of niet).
Ik laat wel al mijn ramen uitlikken na de zomeroogst. Sommigen doen dit niet. Maar als het verschil daaraan ligt betwijfel ik.

Patrick

-----Oorspronkelijk bericht-----
Van: Schelfhout Hugo [mailto:AG4448 bij edpfree.com]
Verzonden: woensdag 30 januari 2008 21:20
Aan: bijen bij cari.be
CC: Hugo Schelfhout
Onderwerp: RE: [bijen] ijsazijn

Dag Romain,
Het stollen van ijsazijn daar ben je ondertussen reeds deskundig in. Wat ik nergens lees is dat het geen enkele zin heeft met ijsazijn bezig te zijn als de temperatuur niet van die aard is dat de ijsazijn verdampt .Weet je nog wel het is de damp die schadelijk zou zijn voor de wasmot, dat lees ik toch overal en wordt steeds maar overgeschreven door mensen zonder ervaring met gebruik van ijsazijn, denk ik.
Hier mijn ervaring van veel jaren gebruik als voorstander van ijsazijn als ontsmetting tegen nosema;

  • Mijn raten zitten opgeslagen in een oude diepvrieskist hermetisch afgesloten voor de wasmot.
  • Hierin staat bestendig een glazen bokaal met ijsazijn met daarin een bierviltje dat boven de bokaal uitsteekt om een betere verdamping te krijgen.
  • Zijn de temperaturen hoog genoeg dan heb ik pas verdamping. Bij lage temperaturen heb ik geen verdamping en bij nog lagere temperaturen stolt de ijsazijn.
  • Wasmotten kunnen zo wie zo niet bij mijn wasraten en toch heb ik, zij het beperkt, regelmatig vreetgangen in mijn wasraten van larven van de wasmot die zelfs zo lang vreten tot ze verpoppen. Ja ook in een omgeving van verzadigde verdamping met ijsazijn.
  • Wellicht gaat het hier over larven die uit eitjes komen die reeds op de raten zitten voor ze in de oude diepvries gaan en de vraat is meestal beperkt.
  • Zorg dus dat de raten onbereikbaar zijn voor de wasmot, voor dat ze de diepvries ingaan. Eens belegd met eitjes helpt ijsazijn niet! Men zou beter stoppen met dit over te schrijven en dit als waarheid verder te vertellen! Mijn jaren lange ervaring!
  • Trouwens wasmotten zijn maar een beperkte periode van het jaar actief. Zij hebben zoals de bijen warmte nodig.
  • Wasmotten en hun larven hebben inderdaad een voorkeur voor bebroede raten en hebben nog liever stuifmeelraten, zij halen hieruit hun noodzakelijke voedingstoffen voor hun ontwikkeling, eiwitten. Vreetgangen in niet bebroede raten zijn zeker als overstap naar eiwitrijke raten mogelijk. (Meestal beperkt).
  • Wat ik wel geloof, dit is ook de reden waarvoor ik ijsazijn gebruik, is dat de nosema sporen die mogelijk op de raten voorkomen door ijsazijn gedood worden.

Groeten,
Hugo

-----Oorspronkelijk bericht-----
Van: achiel [mailto:achiel.dhooge bij skynet.be]
Verzonden: donderdag 31 januari 2008 8:26
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] ijsazijn

Hugo,

Bij koude temperaturen stolt idd. de ijsazijn  maar is het ook te koud voor de ontwikkeling van wasmotlarven, (of gaat de ontwikkeling toch trager)

Hetgeen bij je omschrijving niet duidelijk, maar wel belangrijk is. Het potje met ijsazijn moet zo hoog mogelijk staan omdat de damp zwaarder is dan lucht.

mvg
achiel

-----Oorspronkelijk bericht-----
Van:
de roeck ghislain [mailto:gderoeck bij euphonynet.be]
Verzonden: donderdag 31 januari 2008 9:10
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: [bijen] Azijnzuur tegen nosema.

Het voor en tegen van ijsazijn in de bestrijding van de wasmot hebben we nu wel gehad. Interessant in de beschouwing van Hugo Schelfhout over ijsazijn is o.a. deze passage: 'Wat ik wel geloof, dit is ook de reden waarvoor ik
ijsazijn gebruik, is dat de nosemasporen die mogelijk op de raten voorkomen door ijsazijn gedood worden.' Toevallig getuigde een abonnee een tijd geleden op een ander forum over zijn gebruik van azijnzuur om nosema te voorkomen of te genezen. En wel in volgende verhoudingen:
Om nosema te voorkomen:
6 tot 8 cc per liter in wintervoeding 60/40;
Om nosema te genezen:
8 cc per liter in suikersiroop 50/50, drie behandelingen met een week tussenpauze.
Om meer te weten te komen over ijsazijn/azijnzuur, zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Azijnzuur

We weten intussen dat er Apiherb is om de nosema te lijf te gaan, maar weet er iemand op ons forum meer over het gebruik van azijnzuur in dat verband?