Logo konvib-312

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Propolis scheiden van was

 

Van: Daniël Verdievel [mailto:daniel.verdievel bij pandora.be]
Verzonden: donderdag 24 juli 2014 20:19
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: [bijen] propolis of was ??

Hallo,

Boven de ramen en onder de PVC folie bouwen de bijen in de ruimte gaande van 0 tot max 8 mm.

Mijn vraag is 2 ledig : 

  • Is dit was of is het propolis en in welke verhouding ?
  • Hoe kan men het onderzoeken wat het eigenlijk is ?

Dank voor een reactie .

Van: Ghislain De Roeck [mailto:gderoeck bij telenet.be]
Verzonden: donderdag 24 juli 2014 20:52
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] propolis of was ??

Denk dat het beide kan zijn, Daniël, maar toch vooral was.

Kun je geen foto maken?

Groetjes,

Ghislain.

Van: patrick.caesteker bij telenet.be [mailto:patrick.caesteker bij telenet.be]
Verzonden: donderdag 24 juli 2014 21:10
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] propolis of was ??

Daniël en anderen,

Zoals Ghislain aanhaalde zal het beide zijn. De verhouding is moeilijk na te gaan.

Indien je het wil gebruiken om tinctuur te maken kan je het in de vriezer bewaren, dan in een oude koffiemolen malen en in ethylalkohol laten oplossen.

De was zal bezinken en de propolis zal oplossen.

Groetjes,

Patrick

Van: Piet Vanmarsenille [mailto:piet bij bijen.be]
Verzonden: donderdag 24 juli 2014 22:11
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] propolis of was ??

Daniël,

ik vermoed dat er veel was bij zal zijn. Om gemakkelijk propolis te oogsten, leg je vliegengaas boven op je toplatten, de bijen gaan de kleine gaatjes in de gaas vol met propolis steken.  Daarna het gaas in plastieken zak en in de vriezer.  Na bevriezing het gaas in de plastiekzak goed kreuken en de propolis komt er vanzelf af en blijft in de plastiekzak over. Werkt prima en je hebt bijna zuivere propolis.

Groet, Piet

Van: philippevercammen [mailto:philippevercammen bij hotmail.com]
Verzonden: zondag 27 juli 2014 13:15
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] propolis of was ??

Was lost op in heet water,

Propolis lost op in alcohol

Dus eerst water koken, de brokken erindoen. Afgieten door zeef of muggengaas.

De rest in diepvries doen en na enkele uren zijn die sjieken keihard en broos.

Je kan ze dan in een koffiemolen tot poeder malen en oplossen in alcohol.

Zodoende bekom je propolistinctuur.

Mgv Philippe

Van: info bij hapicultuur [mailto:info bij hapicultuur.be]
Verzonden: zondag 27 juli 2014 22:00
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] propolis of was ??

De donkerbruine of roodbruine keiharde koek is vooral propolis.  Het lichtere en ietwat kneedbare spul is vooral was. Je kan het uitzuiveren, maar niet alletwee. Mij was geleerd dat het of wel het een of het ander was.

Ofwel kan je de was eruit halen (koken in vers regenwater en laten afkoelen), ofwel kan je de propolis eruit halen (oplossen in alcohol en zeven).

Omdat een klein gedeelte van de stoffen in propolis ook in water oplossen, kan alletwee (zoals Philippe schrijft) niet...

Althans, ik heb dit zo geleerd en geloof het.

Maar hoe zit het nu eigenlijk?

Kan iemand dit bevestigen?

Vriendelijke zomergroeten aan iedereen !

luc pintens

Van: Daniël Verdievel [mailto:daniel.verdievel bij pandora.be] Verzonden: dinsdag 29 juli 2014 21:55 Aan: Ghislain De Roeck Onderwerp: gevraagde foto's was-propolis

Hallo,

Je hebt foto’s gevraagd van de bouw onder pvc folie.

ER ZIJN 5 FOTO’S VAN 1 KAST 2 FOTO’S VAN EEN ANDERE KAST MET ZELFS EEN PROPOLISROOSTER.

IS DE OPBOUW NU WAS OF PROPOLIS OF EEN MENGELING???

groeten

 

 

Propolis scheiden van was25

 

 

Van: Ghislain De Roeck [mailto:gderoeck bij telenet.be] Verzonden: woensdag 30 juli 2014 15:48 Aan: 'Daniël Verdievel' Onderwerp: RE: gevraagde foto's was-propolis

Ik denk dat het overwegend was is, Daniël. Propolis kun je op bijgaande foto's goed onderscheiden aan de binnenkanten van vooral de zijwanden. Ook in het rooster lijkt er me vooral was te zitten. Het verschil in kleur met de wildbouw bovenop de kaders is opmerkelijk. Je kunt natuurlijk niet uitsluiten dat daar ook wat propolis gebruikt is. Daarom zou ik de raad van Philippe en Luc - hoewel enigszins tegenstrijdig - uitproberen. Of misschien kent er wel iemand op het forum toch de juiste handelswijze en wil hij je wel antwoorden. Ik oogst nooit propolis, maar is het niet zo dat het rooster dat je gebruikt beter niet afgedekt wordt om de propolis tussen de gleufjes te krijgen? Beste groetjes,

Ghislain.