Logo konvib-312

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Mijn volk krijgt zin om te zwermen, hulp!

 

Van: Nico De Wee [mailto:nicodewee bij telenet.be]
Verzonden: woensdag 5 mei 2010 21:40
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: [bijen] Een van mijn kasten krijgt zin om te zwermen?

Hallo iedereen,

Als beginnend imker (we hebben drie 12-raams Dadant kasten met Carnica sinds juli 2009) is het voor ons altijd wel zoeken en tasten naar de dingen die je mag doen en niet mag doen. Sinds we de kasten hebben viel alles nog wel mee: er werd gewoon rustig ingewinterd, de kasten kwamen alledrie de winter goed door, en de voorjaarskuis en het onderhoud verliep relatief vlot. Beetje bij beetje doen we ook meer vertrouwen op, en de handelingen in en rond de kasten worden wat zekerder.
Ik zorgde in alledrie de kasten voor een tweetal nieuw op te bouwen raten, en sinds een maand kregen ze alledrie een hoogsel erbovenop, elke met 5 à 6 ramen op te werken (alle centraal geplaatst). Het verschil tussen de drie volken wordt nu echt zeer goed merkbaar.
Volk 1 is uiterst talrijk, en vertoonden 2 weken terug al broed op een 9-tal ramen (incl darrenraam). Ze bouwen vlot ramen op, en hun hoogsel begint al echt flink te wegen. Ze zijn ook zeer zachtaardig.
Kast 2 gaat wat minder snel, ze zijn ook minder talrijk, maar deze vertonen de meeste vliegactiviteit. Qua broed zitten ze nu aan een 8-tal ramen.
Kast 3 is het “arme broertje”: ze zijn echt met weinig, zijn vrij nerveus,en ze bouwen totaal geen raat op. Ook op de vliegplank is er maar weinig verkeer. Dit is al zo sinds vorige zomer, ze aten ook half zo snel de voeding op bij het inwinteren. Ze zitten nu aan een 4 à 5 tal ramen broed, maar niet volledig vol.

Ik maak me dus zorgen over 2 kasten. Over kast 3 omdat ze er zo magertjes uitzien (weinig bijen), en omdat er absoluut niks wordt opgebouwd. Hoe krijg ik deze beter op gang? Koningin veranderen? Iets anders?
En vooral over kast 1 sinds afgelopen weekend. Bij mijn laatste check bij het snijden van de darrenraat merkte ik dat er broed is op alle ramen, waaronder quasi enkel darrenbroed op één ervan. Ook vond ik een 4-tal doppen. Het is één krioelende massa bijen, ongelofelijk talrijk. Met alles wat ik reeds las, denk ik dus dat het risico groot is dat die koningin zou gaan zwermen bij het eerstkomende mooie weer. Klopt dit vermoeden volgens jullie?
Hoe kan ik dit zwermen op de meest efficiënte manier tegengaan? Door een aflegger te maken, of een veger? Of iets anders? Ik wil die koningin echt niet kwijt raken: ze is zeer productief en de bijen zijn zeer zacht.

Jullie vinden het misschien raar dat ik deze vragen stel, omdat er op het internet een enorm aanbod is van uitleg over deze problematiek en de verschillende methodes om een zwerm te splitsen en zo. Maar ik geloof echt dat ik door het bos de bomen niet meer zie: ik lees 101 theorieën, waarvan een groot deel echt wel technisch zijn voor een beginneling als ik, en hoe meer info ik inwin op die manier, hoe minder zeker ik wordt van wat ik zou moeten doen. En ik vrees dat de tijd dringt, gezien de toestand van de 2 “probleemkasten”.
Zou er dus iemand me in “lekentaal” kunnen uitleggen wat ik het beste doe, en hoe ik het beste te werk ga? Nog eens mijn niveau situeren: tot nu toe ben ik er niet in geslaagd nog maar één koningin te herkennen in mijn kasten, en het verschil tussen “open broed”, “uitlopend broed” en zo zie ik ook niet op het eerste zicht. Ik heb nog massa’s en massa’s te leren!
Ik heb alvast een lege kast (12 ramen Dadant) op overschot (de kleine kastjes die ik zelf was beginnen maken hebben nooit de afwerking gehaald, ik heb een aantal dingenverkeerd gedimensionneerd L ), kan die al van pas komen? Of komt er nog meer materiaal aan te pas?

Alvast bedankt voor de tijd om dit alles te lezen, en succes aan iedereen met het imkeren en de opkomende oogst!

Nico

Van: Caesteker Patrick [mailto:Patrick.Caesteker bij telenet.be]
Verzonden: woensdag 5 mei 2010 21:50
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] Een van mijn kasten krijgt zin om te zwermen?

Nico,

Een goede raad. Haal er een ervaren imker bij, die zal de situatie beter kunnen inschatten.
Ken je geen imker in de buurt. Doe eens een oproep via het forum.

Patrick

Van: Ghislain De Roeck [mailto:gderoeck bij euphonynet.be]
Verzonden: donderdag 6 mei 2010 6:42
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] Een van mijn kasten krijgt zin om te zwermen?

Dag Nico en allen,

Zoals je zelf al suggereert, is het best de koningin van kast 3 te vervangen, tenminste als er geen objectieve oorzaak voor haar achterstand te bedenken valt.
Bij kast 1 moet je dringend ingrijpen: de doppen zullen weldra gesloten worden en dan zwermt het volk, zoals je weet.
Pas dus dringend een antizwerm methode doe: misschien is in jou geval een vlieger het best en gemakkelijkst.
Dat betekent dus: het stamvolk een eindje verplaatsten en de vliegbijen, die op dezelfde plaats zullen blijven vliegen, in staat stellen om een nieuwe koningin te kweken.
Het hoogsel mag op deze kast blijven.
Het verplaatste volk desnoods voeden want zij hebben voor een tijdje geen vliegbijen meer.
Als de nieuwe koningin mee valt, kun je ze misschien aan volk 3 geven, of dit volkje verenigen met het stamvolk van kast 1.
Wat er verder nog komt bij kijken, vind je op het Internet.
En natuurlijk heeft Patrick gelijk: heb je een imker in de buurt, vraag even om bijstand.
Veel succes, beste groetjes,

Ghislain.

Van: Nico De Wee [mailto:nicodewee bij telenet.be]
Verzonden: donderdag 6 mei 2010 14:14
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] Een van mijn kasten krijgt zin om te zwermen?

Bedankt voor die uitleg!
Wat bedoel je met "een eindje", bij het verplaatsen van het stamvolk. Volstaan 1 à 2 meter (zodat de kast in mijn bijenhal kan staan) of moet dit verder?
En hoe ga je te werk om 2 volkjes te verenigen, zonder het risico te lopen dat er "gevochten" wordt? Stel dat ik de keuze zou maken om de koningin van mijn "volk 3" op vervroegd pensioen te sturen, kan ik de bijen en het broed van die kast dan verenigen met die van de vlieger, zodat dat volk sneller talrijk wordt? Hoe zorg je ervoor dat dit verenigen het beste werkt?

En de belangrijkste vraag: mijne goeie koningin van kast 1: moet ik die opzoeken en moet die in de vlieger geplaatst worden ? Of blijft ze gewoon in haar oude kast? Ik las namelijk beide theorieën al, die mekaar dus tegenspreken. Ik vergis me misschien, maar als ik ze gewoon in de oude kast laat zitten, dan lijkt het risico me vrij groot dat ze binnen de kortste keren weer haar volk propvol krijgt, en dat er weer zwermlust ontstaat.

In alles wat ik op het net al las, komt steeds terug dat je de dagen moet tellen vanaf het ontstaan van doppen. Zelf doe ik mijn kasten maximaal 1 maal per week open, om darrenraat te snijden. Ik pruts er zo weinig mogelijk in, om de bijen niet te verstoren, en zo weinig mogelijk schade aan te richten (bij het terugzetten van kaders, en zeker het terugplaatsen van het hoogsel raken er altijd wel een deel bijen geplet). Maar als je ze weinig opent, kan je de doppen gewoonweg niet dag tot dag opvolgen. Hoe weet ik of dat ding er sinds gisteren of sinds een week hangt? Zie je dat of zo?
Anderzijds kan je er dan voor kiezen om elke dag te gaan kijken, maar dat ligt moeilijk: ten eerste omdat ik werk en de bijenhal niet bij me thuis staat, elke dag heb ik er geen tijd voor. En ten tweede omdat ik heb gehoord dat bijen die teveel worden gestoord minder productief worden, en dat ze dan kunnen gaan zwermen op zoek naar rustiger oorden. Wat is de aan te raden frequentie voor kastbezoek in dit seizoen?

Enfin, vragen in overvloed dus?

Van: Ghislain De Roeck [mailto:gderoeck bij euphonynet.be]
Verzonden: donderdag 6 mei 2010 16:04
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] Een van mijn kasten krijgt zin om te zwermen?

Goede middag Nico,

Toen ik nog regelmatig zelf vliegers maakte, schoof ik  het stamvolk (=volk dat de koningin behoudt) een halve meter  voorbij de oorspronkelijke plaats, dat vereenvoudigde het verenigen achteraf. Meestal was het zo dat mijn bijen van toen zwermden in het begin van de drachtloze periode. Tijdens de drachtloze periode werd er in de bijen die ter plaatse bleven (de vliegbijen dus) een nieuwe koningin gekweekt op de enkele ramen die ik hen teruggaf (de andere ramen in dat volk bevatten waswafels). Bij het begin van de zomerdracht herenigde ik het stamvolk met het volk met de nieuwe koningin, dat gaf dan een sterk volk voor de zomerdracht. De keuze voor de koningin die behouden bleef hing af van de omstandigheden: als de oude koningin nog oké was, hield ik haar omdat het op die korte tijd niet mogelijk is een nieuwe koningin te beoordelen. Als de oude koningin niet meer goed was, gokte ik op de nieuwe. Je kunt een van beide ook in een miniplusje bewaren in afwachting van een definitieve bestemming. Ik moet hier nog een kanttekening maken bij het woordje ‘stamvolk’ zoals door mij gebruikt; je zult soms lezen dat het volk dat ter plaatse blijft (vliegbijen) het stamvolk genoemd wordt. Sorry, voor de verwarring eventueel.
Het verenigen deed ik steevast volgens de krantenmethode. Ik verstoof voorafgaandelijk ook wat lauw water met enkele druppeltjes anijs erin over beide volken. Dat is waarschijnlijk overbodig, maar gezien de goede resultaten bleef ik het toch maar doen. Na een dag lag het krantenpapier op de bodem en viervijf dagen later verenigde ik beide volken helemaal ervoor zorgend dat het nieuwe broednest goed aaneensloot. Vergeet vooral niet een paar gaatjes in het krantenpapier te prikken!
Je zult al begrepen hebben dat je de koningin niet moet opzoeken, maar als je enkele broedramen met de jonge bijen erop aan de vliegbijen teruggeeft, om de nieuwe koninginnenlarve(n) te voeden en te verzorgen, mag ze daar natuurlijk niet opzitten. Gevaar voor spoedig opnieuw zwermen loop je niet: om te beginnen breekt een vlieger de zwermstemming en het ‘stamvolk’ verliest alle vliegbijen wat zijn ontwikkeling toch voor een tijdje erg vertraagt.
Er bestaan enkele varianten van de vliegermethode, wees daarover niet verwonderd.
Met een dadant-blatt  zou ik mijn volken zo weinig mogelijk nazien. Het volstaat op een verstandig manier ruimte aan de bijen te geven en de natuurlijke varroasterfte goed in ge gaten te houden, maar dat is weer een ander onderwerp. Je moet dan natuurlijk wel kiezen voor zwermtrage carnicalijnen. En anders volstaat een wekelijkse controle toch ook, niet?
Tenslotte nog dit: de bijen sluiten een koninginnendop als de larve acht dagen oud is, als het weer dan oké is, zwermen ze. Je moet dus je vlieger zeker vóór dat tijdstip maken.

Beste groetjes, en stel vooral nog andere vragen als je het nodig vindt,

Ghislain.

Van: Nico De Wee [mailto:nicodewee bij telenet.be]
Verzonden: donderdag 6 mei 2010 21:44
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] Een van mijn kasten krijgt zin om te zwermen?

Super-uitleg Ghislain, echt heel instructief en begrijpbaar!
Morgenvoormiddag ga ik aan de slag, want er is geen tijd te verliezen. Bij een paar warme uren in de komende dagen is mijn halve volk ribbedebie anders.
Dit is wat ik ga doen:  2 raampjes broed uit kast 1 gaan naar kast 3, en 2 raampjes broed met minstens 1 koninginnedop en de werksters erop gaan richting "vlieger", op de oude bodem. Dat alles zonder koningin natuurlijk, het wordt een uitdaging om daarop te letten en geen fouten te maken. En de "moederkast" met de originele koningin komt op een nieuwe bodem te staan, 2 kasten verderop, een dikke meter van de vlieger dus. De vlieger blijft nummer 1 houden, de "moederkast” krijgt "kast 4" opgespeld.
Hoeveel doppen laat ik in de vlieger? Eén, of meerdere? En de welke: die uit het midden van een raat broed, of die vanop de rand?

De "zwakke" koningin uit kast drie krijgt nog een tweede kans, en hopelijk versterken de 2 ramen broed het volk voldoende. Dat strookt alvast meer met mijn "filosofie".

Nog een vraagje: laat ik de honingzolder van kast 1 (die reeds flink zwaar weegt) op de vlieger staan? Of volgt die de "basiskast"? En moet er dan op de vlieger of de basiskast een nieuwe honigzolder komen? Of beter nog wat wachten?

Allez, spannend, morgen voor de middag doe ik de hele "operatie" voor het eerst (later op de dag kan niet, ik moet gaan werken), ik hou jullie op de hoogte!

Nog eens bedankt voor alles!!

Nico

Van: Ghislain De Roeck [mailto:gderoeck bij euphonynet.be]
Verzonden: donderdag 6 mei 2010 22:37
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] Een van mijn kasten krijgt zin om te zwermen?

Goede avond Nico,

Ik hoop dat de versterking aan kast 3 baat brengt, dat is niet vanzelfsprekend, maar als het je filosofie is, doe dan maar.
Het is een gewoonte de vlieger twee doppen te laten om het risico van een lege dop uit te schakelen.
Neem steeds een raam met de dop(pen) in het midden van de raat, dat is de warmste plaats en de koninginnen-in-spe hebben die warmte absoluut nodig.
De honingzolder blijft in principe bij de vliegbijen die hem verder kunnen vullen (hebben geen broed meer te verzorgen, wat de opbrengst ten goede komt).
Jammer dat het morgen niet eens 10° C wordt in het centrum van het land, dat is eigenlijk te koud om een kast te openen, maar de daarop volgende dagen blijft het hoe dan ook toch te koud (tot 12° C).
Sommigen zouden in zo’n weersomstandigheden niet meer doen dan de vliegopening blokkeren met een koninginnenrooster om de uitgang voor de koningin te versperren.
Ik hoorde van een ervaren Waalse collega gisteren dat hij ook zwermcontrole gedaan had bij 9° C, hierbij kiezend voor het minste kwaad (=de zwerm verliezen).
Misschien dat dit je een riem onder het hart kan steken, maar snel handelen en de bovenkant van de ramen continu zo goed mogelijk afdekken met een warme doek is zeker de boodschap.
Beste groetjes,

Ghislain.

Van: Toon Jacobs [mailto:toon.jacobs bij telenet.be]
Verzonden: donderdag 6 mei 2010 23:48
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] Een van mijn kasten krijgt zin om te zwermen?

Dag Nico,

Mijn ervaringen met zwakke kasten die uit de winter komen zijn dat deze zelden tot grote en productieve volkeren uitgroeien.

Wanneer je  deze koningin niet zo vlug mogelijk dood doet en vervangt door een andere koningin, het bijenvolk in zijn geheel hier nadeel van ondervindt.
(bijen werken minder, halen minder honing, zijn vatbaarder voor ziekten, verdedigen hun nest en voorraden minder goed, meer kans op roverij waardoor dan weer andere
sterkere bijenvolkeren op uw stand meer kans hebben om besmet te geraken.)
Voor de imker zelf is het veel aangenamer te werken aan volkeren die vooruit gaan, die groeien.

Voor mij zou de keus in uw geval vlug gemaakt zijn omdat u over koninginnendoppen beschikt van een  goed volk.
Heb geen medelijden met uw koningin en vervang deze door 2 gesloten koninginnendoppen, uw volk zal er wel bij varen.


Welke keus je ook maakt het beste ermee.

Toon

Van: Ghislain De Roeck [mailto:gderoeck bij euphonynet.be]
Verzonden: vrijdag 7 mei 2010 7:10
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: FW: [bijen] Een van mijn kasten krijgt zin om te zwermen?

Goede morgen Nico en allen,

Ik vergat nog dit te vermelden!
Dat ik bekommerd ben om de temperatuur waarin je een kast openmaakt, heeft te zien met meerdere studies die aantonen dat afgekoeld broed later korterlevende bijen genereert.
Als het te koud is tijdens het kweken van koninginnen, waarbij ook een strikte planning moet worden gevolgd, gebeurt het dat ik een elektrisch vuur naast de kast plaats waarin ik moet werken.
Dat is misschien wat ver gezocht, maar het creëert rond de kast alleszins  een veel hogere temperatuur waarin het risico van felle afkoeling van het broed zo goed als verdwijnt.
Doe hiermee je voordeel. Misschien dat er op het forum collega’s zijn die je een andere tip kunnen geven.
En nog dit.
Misschien moet je overwegen om de beperkte broedmethode toe te passen. Deze geeft naast het beoogde effect van een grotere honingopbrengst ook een heel goede controle over het zwermen.
Ik heb er geen ervaring mee, maar weet dat het ook met dadant-blattkasten kan.
Beste groetjes,

Ghislain.