Logo konvib-312

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Recepten

Aperitief en wijn

Van: de roeck ghislain [mailto:gderoeck bij euphonynet.be]
Verzonden: maandag 17 november 2008 9:42
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: [bijen] Meegebracht ...

Twee overheerlijke recepten meegebracht van de viering "25 jaar CARI" :

Honingaperitief (kir):

  1. 3 liter droge witte wijn
  2. 500 g zachte honing (=voorjaarshoning bijvoorbeeld)
  3. 120 ml citroensap (zoals te koop bij Delhaize, opgepast geen LEMON).

Warme honingwijn:

  1. 1 liter wijn
  2. 7 kardemompeulen (openen en zaadjes uitnemen)
  3. 4 kruidnagels
  4. 1 stokje kaneel
  5. 150 g suiker
  6. 50 g zachte honing (=voorjaarshoning)
  7. Schil van een halve onbehandelde appelsien

Geproefd en goedgekeurd (twee andere mannen weten waarom)!
Met dank aan Godelieve Willekens.
Beste groetjes,

Ghislain.

 

Peperkoek

 

kurt vanryckeghem [mailto:kurtvanryckeghem bij hotmail.com]

Hallo, 
 Toevallig iemand die een goed recept heeft om honingkoek (peperkoek) te maken? 
Alvast bedankt !
Kurt

Hugo Thoné [mailto:hugo.thone bij gmail.com]Op 7/09/2010 11:56, kurt vanryckeghem schreef:Hallo,
 Toevallig iemand die een goed recept heeft om honingkoek (peperkoek) te maken?
Alvast bedankt !
Kurtzie boekske van Mortsel-Edegem op pg. 105 (pg.9 van pdf-document)
mvg,
Hugo

 Piet Vanmarsenille [mailto:piet bij bijen.be]

Hallo Kurt,

Probeer deze eens (zie bijlage). Deze honingkoek wordt reeds sinds mensenheugenis gebakken door de Tessenderlose imkers. Onze meesterbakkers Maria en René Vandeweyer hebben deze koek ook gebakken voor de imkers van het laatste congres te Limburg (Alden Biesen), maar liefst 73 koeken.

Smakelijk, Piet

 kurt vanryckeghem [mailto:kurtvanryckeghem bij hotmail.com]

Heel erg bedankt Piet en Hugo,
ziet er lekker uit, we gaan dat eens proberen, groeten
Kurt

Bieenkorf [mailto:info bij bieenkorf.be]

Ik wou in het WE eens een honingkoek maken zoals hier vorige week beschreven.

Alleen kon ik in de supermarkten nergens die ‘anijsdruppels’ vinden.Hoe belangrijk zijn die voor de koek ? en vooral waar vind je dat ?

Gr. Marc

 kurt vanryckeghem [mailto:kurtvanryckeghem bij hotmail.com]

Marc,
Dit kan je o.a. vinden in een groothandel voor bakkerijgrondstoffen, daar verkopen ze ook de speciale peperkoekkruiden.
gr,
Kurt

 Piet Vanmarsenille [mailto:piet bij bijen.be]

Hallo Marc,

Anijsdruppels vind je bij de apotheek. Raar maar waar.

Groetjes, Piet

Jan Ruelens [mailto:janruelens bij schupp.be]

Dag Marc en Piet,

Ik zat met dezelfde vraag en heb als alternatief de 'gestampte muisjes' van De Ruijter gebruikt.  Dus mocht je in de buurt van de Nederlandse grens wonen dan zou je het ook kunnen proberen met de 'gestampte muisjes' van De Ruijter (1,03 euro vr pakje van 230 gr bij Albert Heijn =AH) of de Anijshagel eveneens van De Ruijter' (1,22 euro voor 300 gr eveneens bij Albert Heijn AH)  Deze producten hebben ook een anijssmaak. 

De honingkoek was alvast lekker en had een peperkoeken smaak. Fijn dat de vraag werd gesteld en dat het antwoord er is.

vrgr

Jan

 Chris Heremans [mailto:heremans.chris bij skynet.be]

Je kan etherische olie van anijs vinden van Biover in de apotheek of  de natuurwinkel . Prijs 12.45€.

Slechts enkele druppeltjes gebruiken.

Chris Heremans,

‘nectar’ Leuven.

 Stan Geens [mailto:stan.geens bij telenet.be]

Beste,

Ik heb ook nog een vraagje om honingkoek te maken.

In het recept dat eerder werd doorgemaild is er sprake over bloem. Wordt hiermede zelfrijzende bloem bedoeld?

Graag info.

Met dank.

Stan Geens

 Piet Vanmarsenille [mailto:piet bijbijen.be]

Hallo Stan,

Je gebruikt gewone bloem, bakkersbloem, zeker geen zelfrijzende bloem. Het maagzout zorgt voor het rijzen van de bloem.

Als je zelfrijzende bloem gaat gebruiken gaat de koek te sterk rijzen.

Beste groeten, Piet

 Bieenkorf [mailto:info bij bieenkorf.be]

Gisteren heeft mijn vrouw de anijsdruppels in een natuurwinkel gevonden. Etherische anijsolie van Jacob Hooy.
De bijschrift op het druppelflesje zegt het volgende :

“Verdamp deze olie in een aromabrander of voeg enkele druppels toe aan bad of massage-olie.
Bij inslikken niet het braken opwekken, direct een arts raadplegen en de verpakking of etiket tonen.
Kan overgevoeligheid veroorzaken bij contact met de huid. Vergif voor in het water levende organismen;
kan in het aquatisch milieu op lange termijn schadelijke effecten veroorzaken. Bevat limoneen.”

Voor limoneen zie
http://nl.wikipedia.org/wiki/Limoneen
Wordt dit bedoeld in het recept ?

Gr. Marc

 Ganses Raymonde [mailto:ganses.r bij telenet.be]

Hoi,

Er bestaat anijsdruppels om in voeding te doen, bij alle bakbenodigdheden maar ik denk niet dat je dit bij de apotheker vindt.

In de supermarkt bij de bakbenodigdheden waar essences en taartversiering staat . Misschien bij de voedingskleurstoffen  die men gebruikt om marsepein of iets anders te kleuren. Die hangen daar in tubetjes bij en ook aroma’s zoals vanille of  rum aroma enz. vindt je daar ook. Daar zou anijs kunnen bij zitten.
Wie dicht bij Nederland woont zou dat kunnen vinden, bij de Spar in Putte bij Kapellen daar hebben ze nog meer keuze voor taartversieringen en bakbenodigdheden. Daar koop ik ook anijsblokjes, heerlijk in warme melk.

Je zou ook eens kunne kijken bij de ‘Taartenfee’ op de Mechelsesteenweg in Kontich of bij Maya’s in de Kasteelpleinstraat in Antwerpen? Beide winkeltjes met enkel en alleen bakbenodigdheden.

Kijk eens op hun site of geef ze een belletje?

http://www.detaartenfee.be/

http://www.mayas.be/Product/List/bakmixen/89a52e71-8292-433e-8272-70582caba114

Ook bij den Boerenbond (AVEVE) zou je een Kans kunnen maken.
of hier op de websites in libelle aangegeven   http://www.libelle.be/lib/lekker-koken/5268/libelle-waar-vind-ik-rolfondant.html

Vroeger had je nog Home Backing in de Provinciestraat in Antwerpen, maar ik denk dat dit daar weg is.

Ik hoop dat helpt.

Groet,

Raymonde

Vzw.apas

 Bieenkorf [mailto:info bij bieenkorf.be]

Zoeken naar ‘anijs’ geeft op die sites geen resultaat, Raymonde.

Kreeg ook een bericht binnen dat het met enkele druppeltjes geen kwaad kan in het eten !

Gr. marc

 Ganses Raymonde [mailto:ganses.r bij telenet.be]

Nog gevonden ivb met anijs.

http://www.diviterra.com/Anijszaad/

Raymonde

 Van: "Piet Vanmarsenille"
Verzonden: Zaterdag 2 oktober 2010 22:32:43 GMT +01:00 Amsterdam / Berlijn / Bern / Rome / Stockholm / Wenen
Onderwerp: [bijen] Tip & tricks Honingkoek

Voor de geïnteresseerden in het bakken van de honingkoek.

 Het is weer lang geleden dat ik nog eens gebakken had, blijft alleen in de winter tijd voor over. Vandaag nog eens honingkoek gebakken. Maar ik had nog enkele problemen en toevallig waren René en Maria ff voorbij gekomen om me enkele tips te geven.

-Na een half uurtje moet je de temperatuur verhogen van 100 naar 130 graden, ik had dat onmiddellijk gedaan, maar daardoor is de koek vrij hoog opgegaan, beter is van de temperatuur langzaam aan te verhogen, zodat de koek niet te snel stijgt.

-Om te weten of de koek klaar is gebruik je gewoon de brienaaldmetode, even prikken en kijken of de koek tot in het midden doorbakken is. Maar dan komt het: de kok uit de bakvorm krijgen. Ik gebruik anti-kleefbakpannen en boter ze op voorhand in, maar toch blijft de koek kleven tegen de pan. Aan de zijkanten kan je even met een mes snijden, maar aan de bodem kom je niet met het mes. Om dit probleem op te lossen legt Maria een velletje bakpapier op de bodem van de pan, niet aan de zijkanten, enkel de bodem.

Ik heb 3 koeken in 1 oven gebakken. Als we die allemaal achter elkaar zouden opeten, krijgen we een degout van honingkoek. Dus heel simpel, de koek, nadat kijk koud is geworden, in plakjes snijden en ze verpakken per 4 à 6 schijfjes en zo in de vriezer. Als we zin krijgen, enkele uurtjes voor het 4-uurtje de koek uit de vriezer en we hebben weer verse koek.

 Hopelijk heeft er iemand iets aan als hij zelf wil gaan experimenteren.

 Piet

 PS: de koek is overheerlijk, woont er iemand in de buurt, kom maar eens proeven J

 

Van: "Bieenkorf"
Verzonden: Zondag 3 oktober 2010 20:06:40 GMT +01:00 Amsterdam / Berlijn / Bern / Rome / Stockholm / Wenen
Onderwerp: RE: [bijen] Tip & tricks Honingkoek

Dag Piet, even terugkomende op de ‘anijsdruppeltjes’. Gaat het om etherische anijsolie ?

Van: "Piet Vanmarsenille" piet bij bijen.be
Verzonden: Zondag 3 oktober 2010 22:46:37 GMT +01:00 Amsterdam / Berlijn / Bern / Rome / Stockholm / Wenen
Onderwerp: RE: [bijen] Tip & tricks Honingkoek

Hallo Marc,

 Ik denk dat etherische anijsolie niet hetzelfde is dan de olie die je bij de apotheek koopt. Etherische oliën zijn voor verdamping geëigend denk ik .

Het flesje dat ik van de apotheek heb meegekregen is een flesje geschreven door de apotheek zelf, dus denkelijk van een grote fles afgetapt. Ik veronderstel dat de apotheker anijsdruppels gebruikt bij bepaalde medicijnen die ze zelf maken. Om de slechte smaak van al die chemie te verdoezelen, want deze anijssmaak is vrij overheersend.

Dus zeker niet aangeraden om meer druppels in de honingkoek te doen dan op het recept staat J

 Groet, Piet

 

Van: "Ganses Raymonde" ganses.r bij telenet.be

Verzonden: Maandag 4 oktober 2010 09:23:54 GMT +01:00 Amsterdam / Berlijn / Bern / Rome / Stockholm / Wenen
Onderwerp: [bijen] anijs

Hoi,

In verband met anijs:

Ik gebruik al jaren de anijsblokjes van De Ruyter.

 In plaats van een klontje suiker een anijsblokje in een tas warme melk: HEERLIJK!

 Ik dacht er aan eens te zoeken op de site van de Ruyter. Ik breng ze af en toe mee als ik eens in Nederland ga winkelen. Ook  Koopmans heeft van die heerlijke dingen.

Ik vond zodoende dat dit in Nederland veel meer wordt gebruikt.
De anijsblokjes vindt je hier ook in supermarkten, maar anijspoeder bestaat ook.  En volgend mijn opzoekwerk kan je dit in alle Jumbo supermarkten vinden. Spijtig dat je die niet overal in België vindt.

Via onderstaande link kan je kijken waar.

In Nederland vindt je dit ook in alle bio-winkels en drogisten.
Ik lees ook in recepten dat bij gebrek aan anijspoeder men anijsblokjes, die tenslotte alleen maar suiker zijn  met anijs, plet en dit poeder gebruikt. Zelfs witte muisjes zoals ze die in Nederland op beschuit eten, zijn van hetzelfde gemaakt.
Ook dat wordt geplet en bij de suiker in een gebak gedaan om er een anijs smaak aan toe te voegen.

Wie het wil vinden hier doet er goed aan eens te horen in natuur of biowinkel of in een winkel waar bak-ingredienten worden verkocht en essences van vanille, rum, amandel enz.  Deze laatste vindt je in iedere supermarkt maar anijs zelden bij.

http://www.koopmans.com/producten/koopmans-producten/

http://www.jumbosupermarkten.nl/Zoek-resultaten/?query=anijspoeder

 Gebruik van Anijs

Anijs is een keukenkruid. Men kan het op verschillende manieren gebruiken. Men kan de verse jonge blaadjes van de plant gebruiken. U kunt deze blaadjes rauw gebruiken maar ook meekoken of meestoven. Het blad heeft een smaak wat vergelijkbaar is met Roomse kervel, maar met een lichtere anijssmaak. Anijszaad bestaat uit complete gedroogde vruchtjes van de anijsplant. Anijszaad heeft een licht zoete en sterk aromatische smaak.

In iedere supermarkt kunt u terecht voor anijsblokjes. Dit zijn suikerblokjes met anijssmaak. Ze zijn heerlijk in warme melk. Anijszaad en anijspoeder vindt u in de grotere supermarkten en kruidenwinkels. U kunt anijspoeder beter niet in te grote hoeveelheden kopen. Het is beperkt houdbaar. Gemalen anijs gaat zeer snel in smaak achteruit. Anijszaadjes bewaart u het beste op een droge donkere plaats bij kamertemperatuur. 

Algemene informatie over Anijs

Anijs is een eenjarige plant. Ze wordt 40 tot 50 centimeter hoog. Ze groeit voornamelijk in Zuidwest-Azië, Noord-Afrika, en Zuid-Europa. De grootste producenten voor Europa zijn Spanje en Turkije. De anijsplant heeft de Latijnse naam Pimpinella anisum. Ze is een bloemdragende plant en behoort tot de familie van de schermbloemigen. Anijs wordt gebruikt voor het aromatiseren van gerechten, maar heeft ook bewezen medicinale krachten. Men paste de geneeskrachtige werking van anijs al eeuwen geleden toe. De Romeinen kauwden 's ochtends op anijs voor een frisse adem, waarna ze de mond schoonspoelden met wijn. Ook smeerden ze anijsextract op het gezicht om er jonger uit te zien. Anijs kent ook nu nog vele medicinale toepassingen zoals bij buikkrampen, bronchitis, kriebelhoest, het bestrijden van schurft en luizen. Anijs heeft een stimulerende werking bij borstvoeding. Er is echter gebleken dat het anijszaad ook schadelijke stoffen voor de gezondheid zou bevatten. Daar wordt momenteel onderzoek naar gedaan.

In de Bio-winkel in Nederland kost anijspoeder 14,60 /kg

  Lieve groeten,

Raymonde

 ape.assistance@gmail.com

Bless the flowers and the trees, and most important bees 

 

Van: "Metsu"

Verzonden: Maandag 4 oktober 2010 21:40:07 GMT +01:00 Amsterdam / Berlijn / Bern / Rome / Stockholm / Wenen
Onderwerp: Re: [bijen] Tip & tricks Honingkoek

Beste keukenpieten

Ik heb de honingkoek ook gebakken en ik had ook geen anysdruppels , ik gebruik enkele druppels pastis en dit gaat ook.

 

Van: "Piet Vanmarsenille"

Verzonden: Maandag 4 oktober 2010 22:33:33 GMT +01:00 Amsterdam / Berlijn / Bern / Rome / Stockholm / Wenen
Onderwerp: RE: [bijen] anijs

Raymonde schreef:

Algemene informatie over Anijs

Anijs is een eenjarige plant. Ze wordt 40 tot 50 centimeter hoog. Ze groeit voornamelijk in Zuidwest-Azië, Noord-Afrika, en Zuid-Europa. De grootste producenten voor Europa zijn Spanje en Turkije. De anijsplant heeft de Latijnse naam Pimpinella anisum. Ze is een bloemdragende plant en behoort tot de familie van de schermbloemigen.

 

Als ik dit zo lees denk ik hoe zou Anijshoning smaken?? Naar Anijs zekers :-), de anijsplant levert 50kg. per hectare op.

Groetjes, Piet

 

Van: "Metsu"
aan: bijen bij cari.be
Verzonden: Maandag 4 oktober 2010 21:40:07 GMT +01:00 amsterdam / Berlijn / Bern / Rome / Stockholm / Wenen
Onderwerp: Re: [bijen] Tip & tricks Honingkoek

Beste keukenpieten

Ik heb de honingkoek ook gebakken en ik had ook geen anysdruppels , ik gebruik enkele druppels pastis en dit gaat ook.