Logo konvib-312

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Voorkomen dat honing kristalliseert

Van: ardeche07 [mailto:ardeche07 bij gmail.com]
Verzonden: donderdag 1 oktober 2009 18:54
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: [bijen] Honing versus vriezer

Vandaag van een andere imker gehoord.
In plaats van "de honing na het slingeren regelmatig om te roeren" .... de honing slingeren, later afschuimen, potten vullen en dan voor minstens twee maand de vriezer in. Dit zou de honing vloeibaar houden zonder dat dit ten koste komt van de kwaliteit.
Is er iemand die deze methode kent? Daar wil ik wel eens het fijne van weten.

Van: Roger De Vos [mailto:roger.devos3 bij telenet.be]
Verzonden: donderdag 1 oktober 2009 19:01
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] Honing versus vriezer

Raathoning wordt toch ook in de diepvriezer bewaard,dus zal wel waar zijn .
roger d v

Van: Germain Van Deursen [mailto:gvand bij pandora.be]
Verzonden: donderdag 1 oktober 2009 19:09
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] Honing versus vriezer

Wat kan de bedoeling zijn ?
Wat als je 300 kg honing hebt ?

Groeten
Germain

Van: Toon Jacobs [mailto:toon.jacobs bij telenet.be]
Verzonden: donderdag 1 oktober 2009 19:32
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] Honing versus vriezer

Dag Ardeche,

Ik sta hier eerder huiverachtig tegenover, temeer daar honing hygroscopisch is en het vocht uit de omgeving opneemt.
Voeding die uit de vriezer komt is na ontdooien sowieso al vochtig.

Daarom vermoed ik dat honing die ingevroren is vlugger zal gaan gisten.

Groeten,
Toon

Van: yves mostien [mailto:ym070752 bij scarlet.be]
Verzonden: donderdag 1 oktober 2009 19:35
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] Honing versus vriezer

Ook ik heb liefhebbers die enkel vloeibare honing wensen, maar de honing van mijn streek gaat al kristalliseren na 1 á 2 maand. Ik hoorde van een andere imker: "zet hem in de diepvries!". En sindsdien gaat een deel van mijn oogst steevast de diepvries in. De liefhebbers komen hem dan diepgevroren halen, steken hem terug snel in de diepvries en halen hem er pas uit 24 uur vóór gebruik. Hij blijft nog gegarandeerd minstens 14 dagen vloeibaar. Zoals met alle voedingswaren het geval is, zal honing ook wel beter zijn kwaliteiten bewaren in de diepvries. Dat veronderstel ik toch. Ik moet er toch bij vermelden dat hier in de streek geen koolzaad staat. Misschien kristalliseert hij dan sneller bij het ontdooien. Heeft daar iemand ervaring mee?

Yves Mostien

http://tbrabantsbieke.be

Van: yves mostien [mailto:ym070752 bij scarlet.be]
Verzonden: donderdag 1 oktober 2009 19:50
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] Honing versus vriezer

Hallo Toon,

Daar heb ik nog niets van gemerkt. Sommige potten blijven soms verschillende jaren in de freezer. Deze verbruik ik dan zelf en heb nooit gisting gehad. Als de potten goed dichtgeschroefd zijn en je bij het uithalen uit de freezer wacht tot de pot ontdooid is, zal dat ook geen probleem geven, denk ik .Ik deed al testen met de potten met plastieken deksel die we hedendaags gebruiken. Pot goed dichtschroeven en in een emmer water onderduwen (30 cm diep) en er komt geen water binnen, dus denk ik dat condens ook niet binnen kan.

Groeten,
Yves

Van: paul.vandenbussche bij teema-architecten.com [mailto:paul.vandenbussche bij teema-architecten.com]
Verzonden: donderdag 1 oktober 2009 20:00
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] Honing versus vriezer

Beste Yves,
De potten vriezen dus niet stuk?
vrdlk grtn,
paul

Van: yves mostien [mailto:ym070752 bij scarlet.be]
Verzonden: donderdag 1 oktober 2009 20:34
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] Honing versus vriezer

nooit meegemaakt, Paul
mvg,
yves

Van: Julia Brems [mailto:julia.brems bij skynet.be]
Verzonden: donderdag 1 oktober 2009 22:01
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] Honing versus vriezer

Wij steken de laatste jaren ook altijd enkele potjes in de vriezer. Voor eigen gebruik vooral.
Aan mensen die graag het jaar door vloeibare honing hebben, geven we die tip eveneens. Nooit een gebroken potje gehad (wij deden het nog maar enkel met de Cogever-bokalen), en de honing smaakt en gedraagt zich als pas geslingerd.
Groetjes,

Julia

Van: kurt vanryckeghem [mailto:kurtvanryckeghem bij hotmail.com]
Verzonden: vrijdag 2 oktober 2009 12:18
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] Honing versus vriezer

Beste,

Heb dit jaar ook 2 potten ingevroren van mijn verse zomerhoning geslingerd begin juli.( in steriliseerbokalen met een rode elastiek). Ik lees nu van iedereen dat het perfect lukt, bij mij na een paar weken zag mijn honing er ook nog altijd goed uit, maar begin deze week haalde ik de potten uit de vriezer, en wat bleek, nu dus 3 maanden na dato, is de honing veranderd van kleur en gekristalliseerd.
Zou ik deze te lang bewaard hebben?

mvg
Kurt

Van: Toon Jacobs [mailto:toon.jacobs bij telenet.be]
Verzonden: vrijdag 2 oktober 2009 13:16
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] Honing versus vriezer

Dag Kurt,

Honing van goede kwaliteit (met laag vochtgehalte) en bewaard in ideale omstandigheden (donkere  en droge plaats met temperatuur tussen 12 en 14°C)
blijft zonder problemen 2 jaar goed.
Dat hij na een tijdje veranderd van kleur en kristalliseert is heel normaal. Komt bovenaan een dun laagje of kleine schuimbelletjes?

Groeten,
Toon

Van: Erwin Hoebrechts [mailto:e.hoebrechts bij skynet.be]
Verzonden: donderdag 8 oktober 2009 18:36
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] Honing versus vriezer

Hallo allen,

Ik vries ook honing in. Bij -18 °C ligt de kristallisatie volledig stil, en dus blijft de honing na ontdooien nog een tijdje vloeibaar.

Vochtopname: Gebruik gesloten recipiënten, dan kan de honing geen vocht opnemen uit de omgeving.

Barsten recipiënt: ik gebruik plastic voedingsemmers die niet volledig vol zijn. Uitzetting bij invriezen is met een 80 % suikeroplossing; wat honing uiteindelijk is, niet zo groot als 100 % water.

Ook ik heb niet echt een studie gezien of idee hoe het zit met de voedingswaarde achteraf; maar gezien het feit dat invriezen veruit de beste manier van conserveren is voor vlees en groenten, denk ik dat je dit voor honing kunt extrapoleren.

Ik gebruik de techniek eigenlijk het meest om voerramen te behoeden voor kristallisatie. Ik neem overtollige voerramen uit de kasten in april en ik vries ze in totdat ik ze kan inzetten in mijn afleggers (K-kweek)

Ik heb ook al koolzaadramen ingevroren; zodat ik ze 3 weken later mee kon slingeren met de later afgenomen ramen. De honing kwam perfect uit de ramen, mits 36 uur op voorhand op kamertemp gebracht.

Erwin