Logo konvib-312

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Honing en BTW

 

Van: Dylan Elen [mailto:dylan.elen bij gmail.com]

Verzonden: vrijdag 24 januari 2014 19:48

Aan: bijen bij cari.be

Onderwerp: [bijen] honing en belastingen

Dat bakkers de dag van vandaag niet alleen brood verkopen, dat weten we allemaal. De bakker bij ons in het dorp heeft zo op de toog ook chocopasta, confituur en ... honing staan. Nu is er aan mij de vraag gesteld of ik hen geen honing wil leveren zodat ze streekeigen honing kunnen aanbieden in plaats van de groothandelaarshoning met onbekende oorsprong zoals dat tot nog toe het geval is.

Ik vond / vind dit een interessante vraag, maar heb geantwoord dat ik me eerst beter wilde informeren over dat soort honingverkoop. Tot op heden verkoop ik enkel honing aan de deur, een activiteit waar geen belasting op geheven wordt. De situatie van honingverkoop bij de bakker op de toonbank lijkt mij verkoop via derden wat als ik het goed begrijp wel belast wordt.

Mijn vraag is dus wat ik allemaal moet weten, en daarvoor richt ik mij dus tot mijn mede-imkers die ongetwijfeld het antwoord in pacht hebben. Wat ik op internet vindt voor wat betreft "te betalen door imkers":

Regelgeving FAVV - enkel heffing betalen indien meer dan 24 bijenvolken

Fiscale verplichtingen BTW (BTW-Wetboek, art. 4, par. 1) Enkel bij verkoop van honing. Drie mogelijke stelsels: (KB 15/09/70) - vrijgestelde onderneming: honingomzet < 5.625 euro; - bijzonder landbouwforfait: honingomzet > 5.625 euro; - normale BTW-regeling.

Wetboek van de Inkomstenbelasting (beheer privé-patrimonium) - Belastingsdienst moet winst aantonen. - Grens: ± 30 volken en alleen honingverkoop.

• Wat betreft het FAVV, ik beschik over slechts 10 bijenvolken waardoor ik dus ben vrijgesteld van hun heffing. • Wat betreft de fiscale verplichting, ik denk dat ieder imker op zich uitkomt op een van BTW vrijgestelde onderneming; maar geldt dat ook wanneer die imker aan verkoop via derden doet (zoals de situatie bij de bakker) ? • Wat betreft de inkomstenbelasting, is er ook maar 1 hobby-imker die winst draait??? Hopelijk is er iemand op het forum die mij wat wegwijs kan maken.

Groeten, Dylan

 

 

Van: rudi simons [mailto:rudi.simons2 bij telenet.be]

Verzonden: zaterdag 25 januari 2014 11:27 Aan: bijen bij cari.be

Onderwerp: Re: [bijen] honing en belastingen

Hallo, toevallig vorige zaterdag les gekregen over fiscaliteit voor imkers, vermoeiend en ook wel een droevig verhaal hoor.... Uw bakker zal een factuur moeten hebben zodat hij in regel is en men ook weet van waar die honing komt en, natuurlijk vooral , dat daar BTW op betaald is.(6%) Gij moogt natuurlijk die factuur schrijven , maar niet vergeten ze ook  te vermelden bij uw belastingsaangifte. Droevig hé. Het kan nog droeviger hoor. Bijvoorbeeld dat men zich ook als "niet-handelaar " zich moet inschrijven,weliswaar is de eerste inschrijving gratis, bij de KBO,Kruispuntbank van Ondernemingen. Want : bijen houden voor het maken en verkopen van honing aan particulieren of voedingswinkels en andere ,is een zelfstandige activiteit. En als we kasten willen verhuren,of je nu 1 hebt of 200 , het maakt geen verschil meer uit sinds '97 voor financiën. De lesgever fiscalist zei dat hij bereid was eventuele vragen te beantwoorden , ik vind dat moedig  : geert.de.groof bij sbb.be Maar voor alle duidelijkheid , hij is een erg vriendelijk persoon en niet verantwoordelijk voor al die wetten en plichten. Dus niet op hem schieten hé.   Nu maak ik me de bedenking , een eerste verzoek was om ons in te schrijven bij het FAVV , de volgende zal misschien zijn om een BTW nummer aan te vragen voor wie het nog niet heeft. En wat als Piet van financiën met Lowie van het FAVV gaat praten...... Ons verweer zou kunnen zijn om te vragen de Varroa besmetting en de gevolgen daarvan  aftrekbaar te maken !! Groeten,rudi    

 

Van: Dirk Cristael [mailto:dirk.cristael bij pandora.be]

Verzonden: zaterdag 25 januari 2014 16:34

Aan: bijen bij cari.be

Onderwerp: RE: [bijen] honing en belastingen

Rudi,

De bestrijding van de varroa is ook aftrekbaar J. Alle aankopen zijn sowieso aftrekposten. Zo ook het waterverbruik, elektriciteitsverbruik, telefoongebruik, internet, enz. Alles wat je nodig hebt voor je imkerij kan je als aftrekpost inbrengen.

Ok, het is een beetje extra werk en als je alles hebt ingebracht komt het idd op een nuloperatie uit. Alles is nu eenmaal gereglementeerd, daar valt niets aan te doen.

Met vriendelijke groeten, Dirk

 

 

Van: Ghislain De Roeck [mailto:gderoeck bij telenet.be]

Verzonden: vrijdag 7 februari 2014 18:46

Aan: bijen bij cari.be

Onderwerp: [bijen] Honing en belastingen.

Een late reactie.

Rudy schreef:

" Nu maak ik me de bedenking , een eerste verzoek was om ons in te schrijven bij het FAVV , de volgende zal misschien zijn om een BTW nummer aan te vragen voor wie het nog niet heeft."

Commentaar:

Een imker die honing verkoopt moet nu al een BTW-nummer hebben:

 BTW (BTW-Wetboek, art 4, par.1; KB 15/09/70), imker die honing verkoopt, is een belastingplichtige landbouwondernemer en geniet van bijzondere regeling ingesteld door art. 57 van BTW-Wetboek). o Drie mogelijke BTW-stelsels: o 1. Normale BTW-regeling. o 2. Vrijstelling voor kleine ondernemingen. o 3. Bijzondere landbouwregeling.

Groetjes,

Ghislain

 

 

Van: Chris Van Gampelaere [mailto:chris.vg bij telenet.be]

Verzonden: zaterdag 8 februari 2014 8:57

Aan: bijen bij cari.be

Onderwerp: Re: [bijen] Honing en belastingen.

Hallo iedereen,   Nog verduidelijken:   Een imker die buitenshuis honing verkoopt moet nu al een BTW-nummer hebben.   Een hobby-imker mag zijn honingoverschot (d.w.z. hetgeen hij zelf niet kan verbruiken) verkopen aan mensen die de honing bij hem thuis komen afhalen. Hij is dan niet BTW-plichtig.  

Groetjes, Chris

 

 

Van: Ghislain De Roeck [mailto:gderoeck bij telenet.be]

Verzonden: zaterdag 8 februari 2014 11:30

Aan: bijen bij cari.be Onderwerp:

RE: [bijen] Honing en belastingen.

Dag Chris en allen,

De vraag hierbij is uiteraard: wat is een 'overschot'? De meeste imkers verkopen wellicht meer honingoverschotten thuis dan buitenhuis. Het wordt dus een kwestie van interpretatie als er controle is, maar ik heb er geen weet van dat dit al één keer gebeurd zou zijn. Destijds werd de toenmalige minister van Financiën Philippe Maystad daarover geïnterpelleerd. Dit was zijn antwoord: http://www.senate.be/www/?MIval=/consulteren/publicatie2&BLOKNR=14&COLL=H&LEG=1&NR=161&SUF=&VOLGNR=&LANG=nl. Je kunt het ook hier lezen: http://tinyurl.com/qfxhqox. Dus ja, zeker de aankondiging 'Honing te koop' aan de voordeur, laat weinig twijfel over de noodzaak van een BTW-nummer, hoe grotesk het ook lijkt. Beste groetjes,

Ghislain.

 

 

Van: laurent.ignoul bij telenet.be [mailto:laurent.ignoul bij telenet.be]

Verzonden: zaterdag 8 februari 2014 12:41

Aan: bijen bij cari.be

Onderwerp: Re: [bijen] Honing en belastingen.

Chris,   Sorry Cris, maar elke imker, hoe dan ook, vanaf het moment dat hij honing verkoopt moet volgens de wet ( europees) een BTW nummer hebben   Voor de ander wettten zijn er 3 categorieën en iets te ingewikkeld om het met een paar woorden uit te leggen. Mvrgr   L Ignoul