Logo konvib-312

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

 

Recept voor confituur met honing en aardbei

 

-----Oorspronkelijk bericht-----
Van: Piet [mailto:vpiet bij telenet.be]
Verzonden: zondag 5 juli 2015 15:43
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: [bijen] Recept aardbei/honing confituur

Beste forum,

Ik weet dat dit in Amerika veel gedaan wordt, maar ik vind er geen recept van. Kent er iemand een recept om een aardbei/honing confituur te maken? In Europa is dit niet zo bekend, maar het schijnt heel lekker te zijn, vandaar dat ik het eens wil uitproberen.

Misschien is er wel een kok op het forum. Als ik nu 500gr aardbeien met pectine kook en na afkoeling 500gr honing bij doe, krijg ik dan geen goede combinatie? Is het gevaar van schimmel misschien te hoog, omdat het vochtgehalte stijgt? Als ik de honing ook moet koken, verlies ik alle goede eigenschappen van de honing. Allé koks op het forum, wat denken jullie?

Hartelijk dank voor jullie reacties, Piet

---------------------------------------------------------------------

Van: achiel.dhooge [mailto:achiel.dhooge bij skynet.be]
Verzonden: maandag 6 juli 2015 8:04
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Fw: [bijen] Recept aardbei/honing confituur

De vraag even doorgespeeld aan een kok-imker en hieronder zijn antwoord.

De enige reden om hier honing te gebruiken, is volgens mij het verminderen van toegevoegde "onnatuurlijke" suikers. Dat is allemaal ok, maar als je tegelijk 100 % van de organoleptische/aromatische eigenschappen van honing wil bewaren, dan kan je beter verse aardbeien met lekkere honing eten. Ik wil maar zeggen : ik zou het niet riskeren om bij confituur die lang moet bewaard worden de honing niet minstens 5 minuten met de rest van de ingrediënten te laten koken.

Wat hij voorstelt, zal ook wel werken, maar ik zou dan kleine hoeveel heden maken en de potten in de koelkast bewaren, ook wanneer ze nog niet geopend zijn.

Ik zou ook wat zuur toevoegen (bijvoorbeeld citroensap) voor een betere smaakbalans.

Pectine kan zeker toegevoegd worden - in functie van de gewenste consistentie van de jam.

Indien hij er niets op tegen heeft dat de confituur wat lopend is, kan het zelfs zonder (of door toevoeging van een paar appels, bevat vrij veel pectine). Consistentie kan getest worden door lepel confituur even in koelkast te plaatsen en na te gaan wat het geeft.

Maar zoals gezegd : niet koken is om vodden vragen, vrees ik...

Groetjes

 

Van: Ghislain De Roeck [mailto:gderoeck bij telenet.be]
Verzonden: maandag 6 juli 2015 8:46
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] Recept aardbei/honing confituur

Niet meteen een antwoord op je vraag, Piet en allen, maar dit is een heel interessante (Engelse) site met honingrecepten:

http://www.honey.com/recipes/

Groetjes,

Ghislain.

 

Van: Piet [mailto:vpiet bij telenet.be]
Verzonden: maandag 6 juli 2015 13:06
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] Recept aardbei/honing confituur

Beste Achiel,

Zeer interessant om te weten. Ik had ff een proef gemaakt met aardb +pectine + honing (2potjes aarb/honing-conf) maar die ga ik dan maar in de koelkast houden en vlug opeten. Het is zeer lekker, maar zoals ik verneem niet lang houdbaar. Citroensap erbij ga ik volgende keer zeker eens proberen en appels ipv pectine zie ik ook liever. Hartelijk dank aan de kok-imker.

Bedankt, Piet