Logo konvib-312

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

BLUP-moeren

Van: Bieenkorf [mailto:info bij bieenkorf.be]
Verzonden: dinsdag 11 januari 2011 14:32
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: [bijen] blup moeren

David, jij draait mee in de blup caroussel op zoek naar de varroaresistente bij en bent dus deel van het systeem zoals blijkbaar nog meer imkers in Europa.
Dit wordt volgens beebreed gedaan om van overal in Europa de best scorende moeren bij elkaar te kunnen brengen.
Als jij (deelnemer van het systeem) nu een jonge moer met hoge score wil aanschaffen voor kweek met hoog scorende moeren van jezelf, moet jij dan die betalen ?
Of indien een ander deelnemer een hoog scorende moer van bij jou wil, moet hij dan jou betalen ?
Of is dit financieel anders geregeld binnen de beebreed groep ?
Marc

Van: David Van Delm - ARDELIS [mailto:david.van.delm bij ardelis.be]
Verzonden: dinsdag 11 januari 2011 14:48
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] blup moeren

Marc,

Als het een toffe gast is, krijgt hem die gratis van mij.

Neen grapje, over het algemeen doen we een ruiltest.  Ik kweek 10 moeren en een andere teler ook.  –We wisselen er 5 ondeling uit.
Zo gaat het oa ook met mijn connecties hier in België en Nederland.
Het beebreed programma is enkel een hulp naar de teler toe als leidraad

Waarom vraag je dat, interesse om mee te doen?

Groeten,
David

Van: Bieenkorf [mailto:info bij bieenkorf.be]
Verzonden: dinsdag 11 januari 2011 15:24
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] blup moeren

Als het allemaal zo vriendschappelijk gaat tussen de leden dan zit je toch met een hoop meerwerk (controles, pintesten, paperassen, vergaderingen…).
Beebreed kan maar werken dank zij haar netwerk van imkers die dat werk allemaal willen doen voor hen.
Wie in die beebreed groep stapt, doet die dan alles belangeloos zonder compensaties, enkel voor het ’goede doel’ of zijn er compensaties voorzien voor de leden (deel van subsidie bv.).
M.

Van: David Van Delm - ARDELIS [mailto:david.van.delm bij ardelis.be]
Verzonden: dinsdag 11 januari 2011 15:49
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] blup moeren

Ja Marc,

Daar is budget voor voorzien, die vraag stel je beter naar de verantwoordelijke toe want daar kan ik niet gedetailleerd op antwoorden.
Als dat tenminste uw antwoord zou betekenen op uw vraag.

Wat ik weet is dat SW konvib ook een budget heeft voor selectie en dit beter zou kunnen gebruiken door larfjes te verspreiden van gekende teeltwaarden.
Momenteel kan je als imker enkel opvragen welk ras??  Je bent dan toch onwetend om enkel tevreden te zijn met een raskeuze???
Alsof er geen diversiteit bestaat binnenin een ras.  Binnenin de Carnica alleen al heb je zo’n diversiteit,  daarom dat er beebreed bestaat als hulp om ons te leiden.

Ook vraag ik mij af wat het nut is momenteel voor de overlarver om zijn teeltboeknummer in te vullen op de teeltkaart van de Konvib zonder dat dit teeltboeknummer gekend is in beebreed, maw momenteel zegt dit niets over de koningin zelf (is ze wel nateeltwaardig en geschikt naar de imker toe als overlarfkoningin?)

Als je via beebreed dus wilt overlarven, dan kan de imker tenminste de teeltwaardes opvragen van de teeltmoer waaruit ze kunnen overlarven, want dat is een PERSOONLIJKE keuze
(varroa, honing, zachtaardigheid, etc)

Elke overlarver zou dus aan de imker via het maandblad moeten bekendmaken uit welke koninginnenkeuze de overlarver kan kiezen.
Dit is in Duitsland een doodnormaal gebruik waar wij een lesje van kunnen leren.

Groeten,
David

Van: Bieenkorf [mailto:info bij bieenkorf.be]
Verzonden: dinsdag 11 januari 2011 19:30
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] blup moeren

Dus dan sta je toch niet in de kou J en ben je één van de enige imkers die actief wat aan landelijke en Europese subsidies heeft, proficiat.
Wie is de verantwoordelijke in België voor het subsidiedeel dat naar varroatollerantie gaat ? Durft hij/zij de geldinbreng in dit project open gooien ?

In gans Europa gaat dat om serieuze bedragen. Bv. de subsidie over twee jaar die de deelstaat Hessen alleen al aan de varroatolerranz groep geeft (900000 €), zie bijlage. Zij krijgen ook nog van andere Duitse bronnen maar die info kan ik niet terugvinden. Bovendien komt daar een even groot deel van Europa bij.
Beebreed en het hele varroatoleranz gebeuren wordt slim over gans Europa uitgesmeerd zodat ook de deelstaten (zoals België) daar ook nog eens apart subsidies voor naar zich toe kunnen halen.
Het gaat dus werkelijk om fenomenale bedragen.
Het is een zeer slimme opzet van die heren, het gaat niet om één onderzoek maar om een werking over lange tijd (zodat ze de kraan kunnen lopend houden, want anders hoeft het niet meer).
Het doel dat men financiert wordt als volgt beschreven : „ durch Züchtung die Bienengesundheit langfristig und nachhaltig zu verbessern, um auf Behandlungsmittel verzichten zu können“, erklärte die Ministerin of “door kweek de gezondheid van de bij op lange termijn blijvend te verbeteren om dan zonder behandelingsmiddelen te kunnen (zie: http://www.llh-hessen.de/portal_neu/navi_links/presse/pressemitteilungen/090128_Forschungsauftrag.pdf

Big business dus, de bijensterfte is één van de lucratiefste geldbronnen voor onderzoekers tegenwoordig, die dat handig weten te benutten.
Verwondert het je dat onderzoekers op de foto (o.a. Bienefeld en Büchler de mensen achter Beebreed ) er allemaal breedlachend bijstaan ?
Vind je het abnormaal dat ze erop blijven drukken dat de varroa de voornaamste doodsoorzaak.

Van: David Van Delm - ARDELIS [mailto:david.van.delm bij ardelis.be]
Verzonden: dinsdag 11 januari 2011 19:52
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] blup moeren

Marc,

Ik vind uw mening wel wat achterdochtig hoor.  Denk je dat dergelijke projecten zomaar uit de duim zijn gezogen en wetenschappers dit enkel en alleen voor het geld doen?
Manmanman…

Het valt me wel op uit je vorige mails dat je bij elke organisatie of vooruitgang in de bijenteelt een financieel probleem zoekt.  Dat was ook zo met een KI project in Limburg.
Wat is uw bedoeling daarvan en uw drijfveer?

Het is toch logisch dat indien er iets wordt opgestart daar geld voor nodig is.  Zou je niet beter initiatieven voor de bijenteelt toejuichen ipv af te breken?
Ik praat er hier verder niet meer over, ik kan mijn tijd beter benutten. (en ook de forumers denk ik)


Gr David

Van: David Van Delm - ARDELIS [mailto:david.van.delm bij ardelis.be]
Verzonden: dinsdag 11 januari 2011 19:52
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] blup moeren

Je bent naïef als je denkt dat ze het doen om de bijen te helpen en de eer. Ze gaan dat natuurlijk wel zo naar buiten brengen of wat dacht je. Geef ze morgen geen geld meer en ze stoppen direct, dan is het voordeel er van af.
Die wetenschappers komen jaarlijks samen om af te spreken hoe ze nieuwe financieringen voor de volgende jaren gaan binnen halen.
Recent nog : het onderzoek in Aberdeen op genblokkers bij de varroamijt, waarom denk je dat dit zo in de ‘bijen’-wereldpers is gegooid. Het gaat eigenlijk om de ontdekking van een gentechniek die even zeer op fruitvliegen of enig ander insect kon worden bekend gemaakt maar men kiest de varroa. De blokkers werken ook op het bijenorganisme in en heeft dus voor de varroabestrijding in bijenvolken weinig nut maar men ziet toch weer mogelijkheden die verder onderzocht moeten worden. Ook daar willen ze van de Europese bijenpot likken.
Ik hoef niet hard de zoeken David, het is er gewoon.
De drijfveer is correct zijn voor iedereen en hopen dat ooit alle imkers zelf eens van die steun kunnen genieten. Als de Provincie Limburg het KI project mee ondersteunt (met ons belastingsgeld) dan vond ik dat niet kunnen dat de Lib daar enkel de carnica imkers wou van laten profiteren. Daar heb ik op gereageerd en dat is daardoor rechtgetrokken naar alle rassen. Probleem mee ?

Ik juich alle goede bijen-initiatieven toe.
Maar het is toch frappant als je ziet waar die grote geldstroom naartoe gaat. De imker zelf heeft er weinig aan en de bijen al evenmin.
De varroa is voor de onderzoekers een erg dankbare doodsoorzaak voor de bijen. Op de varroa en alles wat ermee te maken heeft zoals varroatolerantie, beebreed, productenonderzoek, genblokkers op varroagenen enz.. laten toe om de inkomsten vanuit de Europese en landelijke bijenpot nog jaren vol te houden. Ik verwacht in varroatolerantie op genetische gronden geen praktische oplossing voor de imker. En zelfs als men toch ooit een aangekweekte varroatolerantie zou krijgen in alle volken, gaat de bijensterfte even goed verder gaan omdat de bijen gewoon andere tekorten kennen die men over het hoofd ziet.  Er is meer mis dan de varroamijt.
Ik snap dat het delicaat ligt voor je, maar beebreed is eigenlijk gewoon een programma waar je als deelnemer kunt op inloggen, nieuwe moeren en hun eigenschappen kan uploaden, gegevens van moeren en telers kan bekijken en dat kweekwaarden voor de moer berekent rekening houdende met criteria zoals o.a. volkssterkte, honingopbrengst, varroatoleratie enz…
Daar zitten best goede ideeën achter en je moet snugger zijn om dat in elkaar te steken, maar dat staat nu op poten. Daar telkens opnieuw subsidieaanvragen voor doen waarin wordt gedrukt op het feit dat er weer zoveel nieuwe moeren zijn bijgekomen in de database en dat het een project is waar gans Europa aan mee doet (Europees geld, weet je wel), dat vind ik gewoon gangsterpraktijken, sorry. Voor mij mag dat geld best alle domeinen van de bijensterfte evenredig bestrijken.
Ik vrees dat we binnen x aantal jaren, wanneer we de mogelijkheden (geld) die ons vandaag geboden worden, niet meer gaan hebben, gaan terug kijken op gemiste kansen en de imkers en de bijen nog even ver zullen staan als nu als we zo voort doen.

Marc

Van: David Van Delm - ARDELIS [mailto:david.van.delm bij ardelis.be]
Verzonden: woensdag 12 januari 2011 10:17
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] blup moeren

Marc,

Ik lees hier vooroordelen zonder je er eigenlijk goed weet waarover het gaat.
Ten eerste zou je daarvoor zelf eerst eens de test in de praktijk moeten doen alvorens negatief te oordelen en mensen onterecht te beschuldigen.

Wij zeggen toch ook niet dat jij grof winsten maakt en achter de rug uw percentage bij de faceliakweker opstrijkt, is toch grof?
Je wint niet het vertrouwen van mensen door iets kapot te maken, maar wel door te steunen en zelf iets op te bouwen, zoals je facelia-actie bijvoorbeeld wat ik super van je vind trouwens!

Wat je zegt dat de sterfte meerdere oorzaken heeft is correct, en daar moet ook geld naartoe gaan, zoals voldoende stuifmeel en voedsel.  Maar de belangrijkste sterfteoorzaak is varroa.
Het jaar biodiversiteit en de bijensterfte doet wel een lichtje branden bij de overheid en hoplelijk zullen zij bij hun keuze van aanplantingen rekening houden met bijenvriendelijke planten.

Je moet ook de voordelen afwegen van het ene project tegenover het andere.  Stel nu dat iedereen een bijenboom krijgt, wat voor nut heeft dat voor een bijenstand met minstens 10 volken?
Als elk bijenvolk 10 bloempjes kan uitzuigen is het al gedaan.
Men moet zich met de subsidies die er zijn zich concentreren op het belangrijkste aspect die haalbaar kan zijn.  Hoeveel zou het niet kosten om iedereen jouw bijenweide te laten aanplanten, en dat is ook geen garantie op overleving voor volken zoals de goede ouwe tijd zonder varroa ( dus volken waarvan geen broedloze afleggers worden gemaakt zoals jij doet en dus toch eigenlijk een ingreep voert).

Varroatolerantie is de toekomst en die bijen zullen er komen.

Groeten,
David

Van: Bieenkorf [mailto:info bij bieenkorf.be]
Verzonden: woensdag 12 januari 2011 12:03
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] blup moeren

> Wij zeggen toch ook niet dat jij grof winsten maakt en achter de rug uw percentage bij de faceliakweker opstrijkt, is toch grof?<
Ik had deze winter nog voortdurend contacten met andere phaceliazaad verkopers, tot nog toe lukt het niet aan lagere prijzen te geraken.
De bonden mogen de actie dadelijk over nemen van mij, eigenlijk was dat mijn opzet maar ik zie niet veel gebeuren J

David, jij ziet toekomst in een wazig onderzoek dat over lange tijd miljoenen € subsidiegeld gaat kosten (en in mijn ogen nutteloos is, maar dat is persoonlijk).
Ik realiseer hier iets in mijn eentje op minder dan 10 jaar met resultaat en zonder subsidiegeld.
Het kan nog sneller als je zorgt voor meer zaaivelden in het najaar. Elke gemeente heeft gronden waarop het kan, eigenaars van nog onbebouwde bouwgronden, landbouwers hebben genoeg Ha grond liggen waar ze groenbemesters kunnen op plaatsen, mijn ervaring is dat het weinig moeite kost om hen te overtuigen.
Met groenbemesters (mosterd, rammenas, phacelia) bezorg je de bijen al een enorme boost van augustus tot aan de vorst en ze vliegen er dankbaar op.

Ik zie niet echt in wat hier moeilijk of niet haalbaar aan is. Elke vereniging zoekt activiteiten om de winter door te komen. Wel contacteer gemeenten, firma’s, grondeigenaars en zoek de  landbouwers op die nu gerst op hun land staan hebben, zij kunnen vanaf eind juli een groenbemester inzaaien.
Helemaal niet moeilijk en direct resultaat.
Gr. Marc