Logo konvib-312

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

From: Bieenkorf

To: bijen bij cari.be

Sent: Friday, October 08, 2010 6:01 PM

Subject: [bijen] Beeplants actie

Ik dacht bij de natuurmensen ook de nodige aandacht te krijgen voor deze bijen- en insectenactie voor meer najaarsdracht.

Zette daarom de actie op het natuurforum, http://www.natuur-forum.be/phpBB3/viewtopic.php?f=116&t=9074

 

 Op 8 oktober 2010 18:21 schreef ward <wardvanderaa bij euphonynet.be> het volgende:

Inderdaad Marc, die "groenen" willen blijkbaar niets liever dan de landbouw kapot te maken. Welk natuurschoon hebben ze al niet vernietigd !!  Kom maar eens kijken naar de bossen aan de rand van Bolderberg en Zonhoven.  Een maanlandschap waar nog enkel een paar hoge dennen zijn overgebleven zijn. Ze vernielen alles. Een schande.

Mvg. Ward. 

 

 Van: Werner Roelandts [mailto:wernerroelandts bij gmail.com]
Verzonden: zaterdag 9 oktober 2010 10:59
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] Beeplants actie

Marc, ik heb je "conversatie" in dat natuurforum met stijgende verbazing gelezen. Grasgroene Joris blijft halsstarrig fulmineren, zich vastbijtend in wel erg ongenuanceerde standpunten. Dergelijke lui getuigen van extremisme, van fundamentalisme. Is het niet totaal onbegrijpelijk dat we precies van die "natuurmensen", waarvan we normaal zouden mogen verwachten dat ze voor onze bijenwereld en zijn hedendaagse problematiek op zijn minst begrip en dus ruggesteun zouden over hebben, het mes in de rug krijgen. 

Werner

 

Van: yves mostien [mailto:ym070752 bij scarlet.be]
Verzonden: zaterdag 9 oktober 2010 11:30
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] Beeplants actie

 Inderdaad, Marc, 't is een harde hé. Maar ik kan toch zijn standpunt gedeeltelijk begrijpen. Op dat forum kan je beter meer nadruk leggen op de "inheemse" zaden en planten. maar je kan ze toch niet allemaal tevreden stellen hoor. Voor mij blijft het toch een prachtig initiatief van jou, dat al onze steun verdient en de honing- en wilde bijen kunnen er alleen beter van worden.

Yves

 

Van: Bieenkorf

Verzonden: zaterdag 9 oktober 2010 12:29
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] Beeplants actie

Het zegt wel wat als een moderator zo regeert op deze actie maar we moeten het ook allemaal niet overroepen natuurlijk. Het is maar 1 stem op dat drukbezocht forum.
Op de 2 dagen dat het er gemeld staat zijn er al 11 mensen van het natuurforum die meedoen, het is toch dat wat telt.

Wat bij mij wel achteraf een vraag deed reizen is zijn reactie dat bijen gedomesticeerd zijn.
Zijn bijen gedomesticeerde dieren ?

In mijn ogen staan bijen nog steeds helemaal in de natuur en kunnen ze niet opgesloten op silovoeding overleven.

Anderzijds bestaan ze enkel nog dank zij de imkers. Wat is jullie gedacht hierover, was mijn reactie op het natuurforum op dat gebied wat voorbarig ?

 

Van: "David Van Delm - ARDELIS"
Aan: bijen bij cari.be
Verzonden: Zaterdag 9 oktober 2010 13:49:47 GMT +01:00 Amsterdam / Berlijn / Bern / Rome / Stockholm / Wenen
Onderwerp: RE: [bijen] Beeplants actie

Marc,

 Ik denk dat we in een periode zitten waar grotendeels ter wereld de bijen aan het overschakelen zijn op ‘gedomesticeerde’ bijen.  We weten allemaal dat het al zo is met onze ‘rasbijen’, laat ons eerlijk zijn.  We weten allemaal dat bijen steeds minder in het wild voorkomen, maar 1 ding staat vast, gedomesticeerd of niet, de natuur heeft de bijen nodig, en dus ook de natuurmensen.

Volgens mij zal het zeker een tak van de landbouw worden zoals in VS al aan de gang is, tenzij we onze bijen sterker kunnen maken door selectie en een kwalitatief betere natuurlijkere leefomgeving kunnen aanbieden.

 Ik heb daarjuist mijn bijen nog eens snel nagekeken.  Ik heb een grote voorraad geel-oranje stuifeelramen gezien in elk volk.

Wat wel eigenaardig is: er staat nu veel mosterd in de buurt open en zelfs met het goede weer vliegen ze er haast niet op, er komt nog maar weinig stuifmeel binnen.

Ik ben wel blij dat het er staat voor de zekerheid natuurlijk, maar het lijkt wel of ze genoeg hebben, voldaan zijn.

Ik denk dan dat de bijen stuifmeel halen naar hun behoefte, dwz naar het behoefte en dus omvang van het broednest.

De volken die een mindere varroa-aangroei hebben beschikken nu maar over 2 halve ramen broed, die rondom propvol gestuwd is met stuifmeel.

Het valt mij ook op dat andere varroa-gevoeligere volken meer broed hebben en ook besmet zijn met het vervormd vleugelvirus, al dan niet met een overvloed aan stuifmeel.De combinatie van voldoende stuifmeel en een zekere genetische aanleg van ‘varroatolerantie’ (al dan niet door een kleiner broednest) is denk ik wel belangrijk.

Ik ben benieuwd naar de bijensterfte dit jaar, hopelijk komt het voor iedereen goed.

Groeten,

David

 

Van: Hans Laevens [mailto:hans.laevens bij skynet.be]
Verzonden: zaterdag 9 oktober 2010 14:29
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] Beeplants actie

Dag David,

In bijlage vind je een artikel waarin onderzocht werd welke de belangrijke stimuli zijn voor een bijenvolk om stuifmeel te gaan halen. Daarbij zijn, onder andere, de grootte van het broednest en de stuifmeelvoorraad belangrijke factoren.

Groeten,

Hans

 

Van: "David Van Delm - ARDELIS"
Aan: bijen bij cari.be
Verzonden: Zaterdag 9 oktober 2010 16:17:09 GMT +01:00 Amsterdam / Berlijn / Bern / Rome / Stockholm / Wenen
Onderwerp: RE: [bijen] Beeplants actie

Bedankt Hans,

 Ga ik rustig vanavond eens lezen.

 Het is ook opmerkelijk dat jonge moeren in jonge volken (kunstzwerm) nog steeds stuifmeel halen, terwijl de oudere volken min of meer gestaakt zijn met hun eiwitten binnen te halen.

Beide zijn hier wel goed bevolkt, maar ik heb wel de indruk dat de jonge volken van dit jaar actiever zijn aan de vliegplank, ook al zijn ze nu even sterk en op 2 rompen klaar voor in te winteren met voldoende stuifmeelvoorraad.

 Mvg,

David

 

Van: "joos ruben"
Aan: "bijen bijen"
Verzonden: Zaterdag 9 oktober 2010 16:39:40 GMT +01:00 Amsterdam / Berlijn / Bern / Rome / Stockholm / Wenen
Onderwerp: RE: [bijen] Beeplants actie

beste,
 
Ik heb daar enkel vragen over, hoe kan je zien aan een bij dat deze een gen heeft dat bestand is aan één bepaalde bijenziekte? Neem nu een bij dat juist vijf kilo minder honing haalt iets opvliegender is maar een gen heeft tegen een ziekte. Hoe kan iemand dat zien? ik ben bang dat door ons selectie gedrag we een sterk verarmd DNA patroon gaan krijgen en juist geen sterk. Vroeger hebben we dat ook gedaan bij ander dieren en planten. Denk maar aan de olm een boom die op drie jaar bijna is uitgestorven omdat wij mensen zijn DNA verzwakte. Ik zie weining verschil tussen deze twee verhalen en hoop dat het niet zo ver komt met onze bij want ik heb het begin dan geweten maar niet het einde.
 
Ik kan me altijd vergissen en ik hoop het ook
Laat het mij maar weten
 
Ruben Joos
 

Van: "Bieenkorf"
Aan: bijen bij cari.be
Verzonden: Zaterdag 9 oktober 2010 17:03:02 GMT +01:00 Amsterdam / Berlijn / Bern / Rome / Stockholm / Wenen
Onderwerp: RE: [bijen] Beeplants actie

David : “Ik heb daarjuist mijn bijen nog eens snel nagekeken.  Ik heb een grote voorraad geel-oranje stuifeelramen gezien in elk volk.

Wat wel eigenaardig is: er staat nu veel mosterd in de buurt open en zelfs met het goede weer vliegen ze er haast niet op, er komt nog maar weinig stuifmeel binnen.”

Momenteel komt hier nog heel veel stuifmeel binnen van lichtgeel (purper koninginnekruid) over geel (mosterd,  asters), oranje (helianthussoorten, slaapmuts) tot donker blauw (caryopteris, phacelia).
Varroatellingen over alle thuisvolken heb ik dit najaar nog niet gedaan. Enkel 2 volken die wat te hard stertselden naar mijn mening heb ik gisteren eens grondig nagekeken. Alles was er toch OK, in één volk was er 31 dm² broed (+/- 12000 jonge bijen), in het andere nog 36 dm² (+/- 14000 jonge bijen). Varroa’s lagen uitbundig op de onderlade (reeds meer dan maand niet meer gekuist), ga na een week de dagsterfte eens meten.

Het is geweten dat jonge moeren langer een hoog leggehalte aanhouden in het najaar dan oudere moeren.

Ook in onze rassen zit er onderscheid, buckfastmoeren leggen ook langer door dan carnicamoeren.

Het zou me hard verwonderen dat je bijen niet op de mosterd stuifmeel halen. Het nectaraanbod van mosterd bij dit weer is natuurlijk ook niet niks, waardoor ze misschien eerder ’s morgens op stuifmeel vliegen en ’s middags overschakelen op nectar. Morgen komt er nog een goede dag, eens controleren op het veld in de voormiddag. Vanaf volgende week +/-  14-15° en koudere nachten, dan verwacht ik toch dat ze de mosterd bijna enkel gaan bezoeken voor het stuifmeel.

 

Gr. Marc

 

Van: "David Van Delm - ARDELIS"
Aan: bijen bij cari.be
Verzonden: Zaterdag 9 oktober 2010 18:05:58 GMT +01:00 Amsterdam / Berlijn / Bern / Rome / Stockholm / Wenen
Onderwerp: RE: [bijen] Beeplants actie

Dag Joos,

Via de blup-richtlijnen doen we allerlei proefjes die haalbaar zijn per selectieteler.

Het is geen meting maar een teeltwaardeschatting.

Doordat er een zeer grote groep telers (en dus niet één individuele teler met een 20 tal volken) dezelfde metingen en proeven doen op verwante bloedlijnen is er ergens een duidelijk verschil tussen verschillende combinaties voor de eigenschappen.

Bv: een bepaalde lijn toont goed hygiënisch gedrag en ook in de verdere generaties en zijlijnen.  Doordat meerdere telers op verschillende standen dit waarnemen is dit genetisch vastgelegd en overerfbaar.

Om u een voorbeeld te geven uit de praktijk:

Toevallig heb ik zo eentje (de 57-903-42-2009) op mijn stand in Perk die zeer goed is op hygiënisch gedrag, naast de andere testvolken scoren de zusters (met zelfde ki aanparing) op een andere stand elders in Vlaanderen ook veel hoger dan de gemiddelde testvolken.  Uitruiming was binnen 8 uur tot twee maal toe 49 cellen van de 50 perfect uitgeruimd.

De ‘varroatolerante’ zijlijnen van de AGT uit Duitsland bevestigen dit ook.

Daarentegen waren er ook volken met slechte punten bij.  De geschatte teeltwaarden voor uitruiming worden bevestigd (slechts 12 cellen op de 50.), het gaat hier over volken die een ondermaatse teeltwaarde hebben om varroa en uitruiming.  De honingopbrengst en zachtaardigheid was dan weer wel goed.  Als deze door de andere goede eigenschappen toch ‘nateeltwaardig’ is, tracht men hier de mindere eigenschap te verbeteren door een een aanparing te kiezen die de eigenschap kan opkrikken in de volgende generatie.

Wat opvalt is dat dit volk (de 57-903-42-2009) ook een mindere mijtenaangroei heeft.  Bij de behandeling vielen er ongeveer 2/3 minder mijten, behandeling was waarschijnlijk overbodig.

Het nadeel was wel een ondermaatse honingopbrengst.

De bedoeling is om de eigenschappen bij elke generatie te verbeteren.  Dit kan je als teler zelf kiezen welke eigenschap je voorkeur is.  Zelf heb ik 2 lijnen, één waarvan ik het gemiddelde op elke eigenschap probeer te verbeteren en één lijn waarvan enkel op varroatolerantie wordt geselecteerd om zo snel mogelijk daarop vooruitgang te boeken.

Deze laatste is natuurlijk enkel telermateriaal vermits er snel andere eigenschappen zoals agressiviteit kunnen optreden.  Van de 57-903-42-2009 zal ik dus kruisen met divers materiaal die hoog scoren op varroa en hiermee terug testreeksen opzetten met minstens 10 per combinatie.

Over het verarmd dna-patroon zou ik me direct geen zorgen maken.  Via het blup (www.beebreed.eu) worden de stambomen zorgvuldig bijgehouden.  Bij elke ‘teeltplanning’ berekend de computer de inteeltcoëfficiënt en de geschatte teeltwaardes.

Is eigenlijk een preventiesysteem die juist de genetische variabiliteit controleert bij selectie.  Daarom dat het nodig is dat zoveel mogelijk rastelers zich hierbij aansluiten.  Ik denk maar aan de zwarte bij die toch te waardevol is om zomaar te laten uitsterven.  Het is van belang om de verschillende rassen te behouden en te beschermen.

Gr David

 

Van: "Werner Roelandts"
Aan: bijen bij cari.be
Verzonden: Zaterdag 9 oktober 2010 19:15:08 GMT +01:00 Amsterdam / Berlijn / Bern / Rome / Stockholm / Wenen
Onderwerp: Re: [bijen] Beeplants actie

Domesticeren volgens Wickipedia:

"Domesticatie (van het Latijn domus, huis) is het proces waarmee de mens dieren en planten door selectie en fokken zodanig van eigenschappen verandert dat deze steeds meer aangepast raken aan het leven dichtbij en in dienst van de mens".

Of ze aan ons dus aangepast zijn geraakt doordat wij ze van eigenschap zouden hebben veranderd? Zoiets? Of de stap van een eertijds gezond stekelig straatras naar hedendaagse raamvaste, zwermtrage, zachtaardige... dienstmaagden dan domesticeren is?  Mijn imkerbuur doet niet aan selectie, zijn steekduivels vermenigvuldigen zich naar believen, zijn imkerlijke ingrepen zijn tot de essentie beperkt... heeft buurlief gedomesticeerde bijen? Is onze impact op onze bijen dermate dat we ze "verhuiselijkt" zouden hebben?  Zeer zeker, we pogen het een beetje naar onze hand te zetten. Zachtaardiger bijen door van een voorbeeldige madam verder te telen: domesticatie? Constante selectie door KI: domesticatie?  Een kwestie van gradatie? Zijn honingbijen in Nepal gedomesticeerd? Zijn alle apis mellifera's in tegenstelling met de wilde bijen sowieso "huisbijen" en dus gedomesticeerd?  

Wie zal 't zeggen?

Mijn bijen zijn niet gedomesticeerd. 

 Werner

 

Van: "Bieenkorf"
Aan: bijen bij cari.be
Verzonden: Zaterdag 9 oktober 2010 19:38:54 GMT +01:00 Amsterdam / Berlijn / Bern / Rome / Stockholm / Wenen
Onderwerp: RE: [bijen] Beeplants actie

Domesticeren ?
Volgens Van Daele : er een huisdier van maken.

Wat denk je dat de criteria voor een gedomesticeerd dier moeten zijn ?

 

-          Het kunnen houden dicht bij de mens ?

-          Het volledig laten afhangen van de mens ?

-          Enige vorm van gehoorzaamheid ?

-          In kooi of stal , eventueel zelfs in huis, en los van zijn natuurlijke omgeving ?

-          Er kweekprogramma’s mee doorvoeren die leiden tot nieuwe rassen, kleuren… (kanaries, parkieten…) ?

-          Er producten uit winnen (melk, honing, zijde…) ?

-          Ze onafhankelijk van het milieu waaruit ze oorspronkelijk kwamen toch goed kunnen voeden en verzorgen ?

-          Kunnen temmen en voor de mens laten werken ?

-          …

Honden en sommige katten vind ik sowieso gedomesticeerd. Katten die wel rond huizen en mensen hangen maar voor de rest gewoon verder wild gaan jagen om aan hun kost te komen, zijn die gedomesticeerd ?

Is de zijderups die door de mens bij kunstlicht wordt gekweekt om zijde te produceren, is die gedomesticeerd ?

Zijn bijen gedomesticeerde dieren ? Ik vraag het mij nog steeds af.

 

Van: "Piet Vanmarsenille"
Aan: bijen bij cari.be
Verzonden: Zaterdag 9 oktober 2010 20:46:30 GMT +01:00 Amsterdam / Berlijn / Bern / Rome / Stockholm / Wenen
Onderwerp: RE: [bijen] Beeplants actie

Beste Marc,

Dat onze bijen gedomesticeerd zijn is wel heel zeker. Van zodra de mens er zich mee gaat moeien, kan je niet meer van een zuiver natuurlijk dier spreken.

Als imker doen we niets anders dan de bijen naar onze hand zetten. Vroeger toen er nog geen KI bestond wist de imker wel van welk volk hij verder ging kweken…natuurlijk van het volk dat het minste steeklustige bijen had en dat de meeste honing binnenbracht. Het volgende jaar deed hij hetzelfde en het jaar daarop opnieuw…en zo kreeg de imker die bijen die voor hem het beste voldeden aan wat hij wou. Als de natuur zou gekozen hebben zou net die volken overleefd hebben die steeklustiger zijn, veel zwermen opleveren die net voldoende honing binnenhalen om de winter door te komen, niet meer. Dus net wat de imker niet wil.

Ik weet nog goed toen ik net begon spraken de imkers altijd van “een volk brengt ca. 10Kg honing op en in een goed jaar 15Kg.” Als je nu zegt dat uw volk maar 15 kg per jaar opbrengt, hoor je onmiddellijk zeggen: “daar hou ik me niet mee bezig, zo’n volkske ruim ik op, de mijn moeten minstens 25-30 Kg per jaar opbrengen, of meer.”

Het best voorbeeld van een gedomesticeerde honingbij is wel de Buckfastbij. Br. Adam heeft de beste eigenschappen van verschillende rassen gekruist om zo een supperbij (voor hem) te maken. Je zou kunnen zeggen dat de zwarte bij nog het meest een natuurlijke bij uit onze streken is. Maar ook daar is men door selectie meer en meer de bij aan het aanpassen naar onze wensen. Denken we maar aan het selectiestation van de zwarte bij te Chimay. Ik denk niet dat ze daar selecteren om hun bijen zo steeklustig en zwermsterk mogelijk te maken. Maar dat waren net dé eigenschappen van de zwarte bij van zo’n 100 jaar geleden, vraag dat maar aan een oude korfimker.

Groet, Piet

 

Van: "Piet Vanmarsenille"
Aan: bijen bij cari.be
Verzonden: Zaterdag 9 oktober 2010 23:17:54 GMT +01:00 Amsterdam / Berlijn / Bern / Rome / Stockholm / Wenen
Onderwerp: RE: [bijen] Beeplants actie

Stel je voor, bijen zo tam als een kat. Bijen die geen angel meer hebben en die honing halen als verrukt, alle huisgezinnen houden een volkje in hun tuin of op hun terras op het appartement in de stad, voor hun persoonlijk potje honing J. Zo sterk gedomesticeerde bijen zouden de imkers dat wel willen? Ik hoor regelmatig imkers zeggen, gelukkig dat die bijen nog steken, dan begint niet iedereen bijen te houden en geraken we onze honing helmaal niet meer kwijt J

Neen, domesticeren doe je altijd in jou voordeel, onbewust hoor, uit oogpunt van de imker is dat helemaal niet naar je hand zetten, het is toch normaal dat je bijen selecteert die de gevraagde eigenschappen nog beter vertegenwoordigen. Maar uit oogpunt van de natuurliefhebber, hebben onze bijen niets natuurlijks meer. Niet dat ik een pleidooi wil afsteken voor deze mensen hoor, maar ik kan ze wel begrijpen. Wie er nu gelijk heeft…….. J

Ik vrees dat vele dingen in de natuur al niet meer zonder de mens kunnen

En nu zwijg ik erover J subiet krijg ik het hele forum tegen mij, zo ne zagepiet J

Groet, Piet

 

Van: "Roger De Vos"
Aan: bijen bij cari.be
Verzonden: Zondag 10 oktober 2010 08:57:22 GMT +01:00 Amsterdam / Berlijn / Bern / Rome / Stockholm / Wenen
Onderwerp: Re: [bijen] Beeplants actie

Beste Piet met onderstaand zinnetje uit je tekst heb ik het toch wat moeilijk hoor als ik lees wat die "joris" van het groene forum uitkraamt !

Ik ben ook een groene jongen maar ik ben géén fanatiekeling ,ik kijk wat verder dan mijn neus lang is en probeer te verhelpen wat anderen verknoeid hebben.

Hij zegt namelijk dat de inzaaiing van de bloemen best wel negatieve gevolgen kunnen hebben voor onze akkeronkruiden.

Over wat heeft die man het nog ? Akkeronkruiden die zijn al lang door de landbouw naar een andere wereld geholpen , daardoor moeten ook wij teruggrijpen naar de inzaai van bloemen voor onze bijen die eveneens nuttig zijn voor insecten en akkervogels .

gr.

roger d v

****Niet dat ik een pleidooi wil afsteken voor deze mensen hoor, maar ik kan ze wel begrijpen. Wie er nu gelijk heeft……..

 

Van: "joos ruben"
Aan: "bijen bijen"
Verzonden: Zondag 10 oktober 2010 09:23:31 GMT +01:00 Amsterdam / Berlijn / Bern / Rome / Stockholm / Wenen
Onderwerp: RE: [bijen] Beeplants actie

beste,
 
Ik heb toch nog mijn twijfels, we hebben al onze dieren zo tam gemaakt maar als je kijkt naar Amerika dan heb ik de vraag als al die bijen verhuizen naar één kant van het land om bepaalde planten te bestuven? Gaan er toch ander op het zelfde momend uitsterven andere kant. mischien niet onmiddelijk maar toch. Wij verliezen toch steeds ook imkers en dan is de kans ook dat er hier op die manier geimkerd word of niet? Niet binnen de eerste jaren maar binnen 50 jaar?
Maar als je kijkt hoe de natuurbewegingen daarop reageren, door oerrassen te vormen wilde paarden, koeien, geiten,... Omdat onderzoek uitwijst dat deze dieren net nodig zijn om bepaalde planten in leven te houden of om bepaalde omgevingen te beschermen. Denk maar aan de heide een plekje dat moet begraast worden door geiten wand als mens bakken we er niets van. het probleem is dat dat niet meer kan door de schapen die alleen gewoon zijn om gras te eten. Dus weer naar die oer rassen en ja dat is ook kunstmatig maar ook 90% van onze dieren van daag de dag leven op deze manier. Dus ik vermoed dat we die niet alle 90 kwijt willen? Ik weet het niet maar dat is toch echt de omgekeerde wereld, is het dan niet beter om onze bij nog iets wilder te houden zodat deze problemen niet voor moeten vallen een soort die ook deze eigenschappen heeft waardoor ze kan overleven in het wild? wand ik denk dat er anders binne 50 jaar en waarschijnlijk vroeger opnieuw word gestard door door overheden en natuur groepen deze wilde bij te vormen en dan voor veel geld.
 
Bedankt 
 
Ruben Joos

 

Van: "Piet Vanmarsenille"
Aan: bijen bij cari.be
Verzonden: Zondag 10 oktober 2010 11:01:13 GMT +01:00 Amsterdam / Berlijn / Bern / Rome / Stockholm / Wenen
Onderwerp: RE: [bijen] Beeplants actie

Hallo Roger,

Ja je hebt gelijk, als ik dat zinnetje nu nalees geeft het wel een rare bijklank, maar als je de zin erna leest begrijp je toch dat ik de “natuurmensen” niet echt steun.
Zoals Ruben schrijft moeten de “natuurmensen” nu al rassen gaan kweken om de heide in stand te houden, maar nu is de vraag: is de heide wel zo natuurlijk??? De heide is ook een typisch door de mens geschapen gebied. Toen de mens in veel kleinere aantallen hier rondliepen, was er geen heide maar alleen bos. Nadat er meer en meer mensen in deze streken kwamen begon men te ontbossen (voor bvb brandhout) en lieten ze hun dieren erop lopen en zo ontstond de heide. Dus een typisch cultuurlandschap. En toch willen de “natuurmensen” de heide bewaren. Ik vraag me altijd af: tot waar is het nog natuurlijk of inheems en tot waar niet meer. Ik denk dat we niet meer terug kunnen en willen, ik heb ook geen zin om in een schapenwollen vachtje rond te lopen hoor J

Piet

 

Van: "Bieenkorf"
Aan: bijen bij cari.be
Verzonden: Zondag 10 oktober 2010 12:05:07 GMT +01:00 Amsterdam / Berlijn / Bern / Rome / Stockholm / Wenen
Onderwerp: RE: [bijen] Beeplants actie

Ik begrijp het Piet, toch zijn er gradaties denk ik, een bij is geen hond.

Het criterium ‘van zodra de mens er zich mee gaat moeien…’ is ook niet sluitend, dan is wellicht inderdaad alles gedomesticeerd. Een zoo aan de ene kant van de wereld die een kweekprogramma met zijn tijgers opstart en een paring laat uitvoeren met een speciaal uitgekozen mannetje van een zoo aan de andere kant van de wereld maakt van die tijger nog geen gedomesticeerd dier.

Dat ‘moeien’ daarin is bv. broeder Adam inderdaad wel heel ver in gegaan maar dat vind je ook in die zoo-kweekprogramma’s.

Van Daele hecht toch veel belang aan de stam ‘domus’ in zijn definitie van ‘domesticeren’ wat hen lijdt tot een ‘huisdier’. Als je dan hun definitie van ‘huisdier’ bekijkt (overgenomen ) :
“Tam dier dat voor het nut of de gezelligheid door de mens (in of bij zijn woning) wordt gehouden en verzorgd : bij de huisdieren is de natuurlijke selectie vervangen door een kunstmatige selectie door de mens, waardoor deze dieren niet meer zijn aangepast aan hun natuurlijk milieu, maar aan een door de mens geschapen kunstmatig milieu; de hond behoort tot de geliefdste huisdieren; tot de huisdieren behoren ook het vee en de bijen.”

-          met ‘kunstmatige selectie door de mens’ ben ik het eens, (alhoewel imkers die de natuur hun gang laten gaan dus geen gedomesticeerde dieren hebben)

-          ‘waardoor deze dieren niet meer zijn aangepast aan hun natuurlijk milieu’, vind ik niet kloppen (als we het milieu niet naar de knoppen helpen)

-          ‘maar aan een door de mens geschapen kunstmatig milieu’, dit gaat dan wel heel breed want in ons hele milieu hebben we tegenwoordig de hand (bv. je heidevoorbeeld)

Het enige wezenlijke criterium lijkt dan de ‘kunstmatige selectie van de mens’ !

 

Van: "Werner Roelandts"
Aan: bijen bij cari.be
Verzonden: Zondag 10 oktober 2010 12:22:20 GMT +01:00 Amsterdam / Berlijn / Bern / Rome / Stockholm / Wenen
Onderwerp: Re: [bijen] Beeplants actie

Jongens! Jongens! ( sorry, meisjes) In tijden dat het water ons tot aan de imkerlippen dreigt, dat we weer eens een winter ingaan met dichtgeknepen billen of er straks nog wat bijen zullen resten in onze kasten... In die tijden van kommer en kwel, CCD's, vier nieuwe RNArussen (oeps, nieuwe RNAvirussen), nosemaschimmels, "Bayerische" pesticiden, dollebijenziektes, verlamde bijen, oxaal-, mieren- en andere melkzuren, van virale aandoeningen, aangetaste immuniteit, stuifmeelmanco in op hol slaande seizoenen... Volg je het prentje nog? Exact in die tijden dat we oversopt worden door die actuele problematiek, worden we dan nog wel door groene vaandelzwaaiers aangemaand best te stoppen met het "temmen" van onze bijen. Hemel en aarde moeten we bijwijlen verzetten om in een dorpskernvernieuwing een linde ingeplant te krijgen ipv een inlandse eik, want dat dat verdomme pas een o zo sterke oerboom is. Hemel en aarde om bloemen ingezaaid te krijgen op verschraalde akkerranden. Nee, jongens, lang leve de wilde bij!  Dat is primordiaal!

Op den duur lijkt het alsof ik me schuldig moet gaan voelen omdat ik mijn bijen in leven tracht te houden. Alsof wij bijenhouders, bah, telers klinkt al heel vies, de grote boosdoeners zijn. Domesticeren (? iedereen zal ngl. zijn invalshoek en bedoeling daar wel een andere definitie voor verzinnen, google eens) zeggen ze. Laat ze maar!  Zendt (shit, die werkwoordsuitgangen altijd!) groen signalen uit die enig begrip tonen voor onze overlevingsstrategie, voor ons dagelijkse bekommernis en zorg voor onze bijen?  Of moeten moderatoren (vaneigens is niet elk schaap met hetzelfde mes geschoren) zelf eerst bijen gaan houden, eer zij tot het besef komen dat onze honingbijen ook nuttig zijn. Dat we het niet alleen om het potje honing doen, en dat onze fascinatie ver af staat van Amerikaanse toestanden. Dat wij zelfs om hun en tegelijk ook onze wilde soortgenoten bekommerd zijn, dat we voor hen nissen, muren, holletjes en pijpjes creëren.  Andersom?

"Ik ben ook een groene jongen maar ik ben géén fanatiekeling ,ik kijk wat verder dan mijn neus lang is en probeer te verhelpen wat anderen verknoeid hebben", schrijft Roger.

Ik sluit me er graag bij aan.

Werner

 

Van: gderoeck bij telenet.be
Aan: bijen bij cari.be
Verzonden: Zondag 10 oktober 2010 14:39:59 GMT +01:00 Amsterdam / Berlijn / Bern / Rome / Stockholm / Wenen
Onderwerp: Re: [bijen] Beeplants actie

Dag Marce en allen,

Dit antwoord heeft niets van doen met de ecologische of sociale kant van deze discussie waarbij ik dezelfde mening ben toegedaan als de meesten van jullie, wel met de wettelijke kant ervan (jaja, die is er).

In zijn onvolprezen 'Rechten en plichten van de imker' (1994) schrijft Jef Cuypers het volgende in het hoofdstuk 'Schade toegebracht aan bijen':

'In voormelde artikels van het strafwetboek gaat het telkens over het vrijwillig toebrengen van schade aan huisdieren. Volgens de Code Agriculture (waar de Code Napoléon naar verwijst) zijn bijen huisdieren. Zij zijn aan het erf en de omgeving gebonden. Zij vallen dus onder toepassing van art. 541 van het Strafwetboek.'

En verder nog een verrassing, toch:

'In het Burgerlijk Wetboek van 4 februari 1804, art. 524: De voorwerpen die de eigenaar van een erf er geplaatst heeft voor de dienst en de exploitatie van zijn erf, zijn onroerende goederen. Aldus zijn onroerend: ..., ..., de bijenkorven door bestemming'.

Oude koeien? Niet zeker dat Gerecht dit allemaal heeft bijgebeend!

Mooie zondagnamiddag verder,

Ghislain.

 

Van: "Bieenkorf"
Aan: bijen bij cari.be
Verzonden: Zondag 10 oktober 2010 18:27:20 GMT +01:00 Amsterdam / Berlijn / Bern / Rome / Stockholm / Wenen
Onderwerp: RE: [bijen] Beeplants actie

Ja, de wet, hoe gaat die ermee om ?
Dus Napoleon maakte er al huisdieren van, terwijl er toen duidelijk nog geen sprake was van speciale kweekprogramma’s, KI ed.
Ik denk dat de definitie dan niet zo ver te zoeken is, namelijk ‘een dier dat door de mens in of bij huis kan gehouden worden’.
Ik dacht meer aan het temmen van wilde dieren voor menselijk gebruik, en omdat bijen niet tembaar zijn… klaarblijkelijk dus een verkeerde interpretatie van mij.
Heb toch net nog een mailtje gestuurd naar mijn verzekeraar. De gezinspolis dekt ook schade aan derden veroorzaakt door huisdieren, eens horen wat bij hen allemaal huisdieren zijn.

Gr. Marc

 

Van: "Jozef Clarys"
Aan: bijen bij cari.be
Verzonden: Dinsdag 12 oktober 2010 11:00:27 GMT +01:00 Amsterdam / Berlijn / Bern / Rome / Stockholm / Wenen
Onderwerp: Re: [bijen] Beeplants actie

Hallo

Wel gek dat we nu nog altijd wetten moeten in acht nemen van de bezetter  Napoleon, dieook nog zo goed was hier de jonge mannen op te eisen en te laten dood schieten in Rusland, omdat dat kleine corsicaantje droomde van de grote keizer van europa te worden.

er is nog iemand die dat geprobeerd heeft vorige eeuw, volgen we ook nog van zijn wetten?

mvg 

Jozef

 

Van: "philippe vercammen"
Aan: bijen bij cari.be
Verzonden: Woensdag 13 oktober 2010 18:20:21 GMT +01:00 Amsterdam / Berlijn / Bern / Rome / Stockholm / Wenen
Onderwerp: RE: [bijen] Beeplants actie

Je bijen worden voor de verzekering beschouwd als huisdieren en worden gedekt door je familiale verzekering
Bij mijn verzekeraar althans... ik weet niet of het bij alle maatschappijen zo is.
Groeten Philippe
 

 

Van: "Ambroos"
Aan: bijen bij cari.be
Verzonden: Woensdag 13 oktober 2010 18:28:05 GMT +01:00 Amsterdam / Berlijn / Bern / Rome / Stockholm / Wenen
Onderwerp: Re: [bijen] Beeplants actie

Stomme vraag,

een ietske andere opmerking: ik vraag me af als een fruitteler ecologisch fruit kweekt (op zogenaamd milieuvriendelijke, biologische) wijze, of hij dat fruit dan nog wel als biologische fruit mag /kan verkopen, ook wanneer hij  honingbijen als bevruchters inzet op zijn boomgaard?

maar ik weet het ook niet meer.

Vele groeten,

ambroos.

 

Van: "Bieenkorf"
Aan: bijen bij cari.be
Verzonden: Vrijdag 15 oktober 2010 15:58:06 GMT +01:00 Amsterdam / Berlijn / Bern / Rome / Stockholm / Wenen
Onderwerp: RE: [bijen] Beeplants actie

Hier het antwoord van mijn verzekeringsagent (KBC) :

Bijen zijn inderdaad huisdieren.

Deze vallen onder de familiale verzekering als ze enkel en alleen hobbymatig gehouden worden.

Er mag dus geen geld of winst op gemaakt worden.

door bvb de honing te verkopen, of het fruit van de bomen waarvoor bijen eventueel gehouden worden wordt verkocht of ...

dan dient men een bedrijfspolis af te sluiten om in orde te zijn.

Dus zuiver hobbymatige bijen vallen onder familiale verzekering (gezinspolis).

Schade aan derden zal dus vergoed worden (huisdier).

Wel zal bij elk schadegeval een onderzoek gebeuren of deze echt hobbymatig gehouden worden en dat er geen handeltje achter zit (verkoop van honing, fruit, ...).

niets te maken met uw vraagje maar toch ...

Een tijdje geleden kwam een duif in botsing met een ULM. Vliegtuigje stortte neer.

Duif was geringd ... en kon toegewezen worden aan een eigenaar ...

Duif was huisdier.

Er werd met duif echter wedstrijden gevlogen (waar men beperkt geld op inzette)...

gevolg zware discussie ... is dit privé (familiale verzekering) of ....

een probleem waar men ook nu nog niet uit is denk ik ....

De bij wordt dus voor de verzekeringen ook duidelijk gezien als huisdier (en daardoor per definitie gedomesticeerd).

Afwijkend van het onderwerp (gedomesticeerd of niet), kan je voor de verzekering toch maar best onkostenfacturen bijhouden dat je kan laten zien dat het voor een hobby-imker niet (te) winstgevend is.
Ook bij de duivensport kan je in 95% van de gevallen niet spreken van een winstgevende bezigheid en toch zien ze punten van discussie. Geld ontvangen : graag, geld terug lossen : moeilijk.

Gr. Marc

 

Van: "peter de waele"
Aan: bijen bij cari.be
Verzonden: Zaterdag 16 oktober 2010 19:46:39 GMT +01:00 Amsterdam / Berlijn / Bern / Rome / Stockholm / Wenen
Onderwerp: RE: [bijen] Beeplants actie

 Bij  kleine incidenten zal het aanvaardbare nog misschien door de vingers gezien worden bij de familiale maar
bij zware gevallen zullen ze zeker uitzoeken en ten andere zal het moeilijk bewezen kunnen of het wel degelijk van de verzekerde zijn bijen gaan .
 
Bij duiven zoals hieronder kan men de duivenring als geldend bewijs aantonen maar bij bijen zal dit moeilijk lukken

grt peter