Logo konvib-312

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Feromoonvallen, een hulp in de strijd tegen fruitmot, pruimenmot of kersenvlieg in uw boomgaard.

Bron: Biogroei

Iedereen kent het probleem ! We hopen dat het niet vriest op het moment dat onze fruitbomen in bloei staan, we hopen dat de bijen en hommels onze bloesems goed bestuiven, er komt een geweldige vruchtzetting aan onze bomen en uiteindelijk is de oogst pover. Na de vruchtzetting zijn er inderdaad allerlei kapers op de kust. Om er enkele te noemen : de fruitmot bij de appel- en perenbomen, de pruimenmot bij de pruimenbomen en de kersenvlieg bij de kerselaars. Deze belagers kan je preventief en zonder chemische middelen gaan wegvangen met feromoonvallen.


Hoe werkt dit dan ?
Feromonen zijn signaalstoffen die tussen motten, vlinders of insecten van eenzelfde soort uitgewisseld worden om met elkaar te communiceren. In de boomgaarden zenden zo vlindervrouwtjes een sexferomoon uit waardoor de mannetjes over grote afstand het vrouwtje vinden. Dit sexferomoon wordt identiek nagemaakt in een feromooncapsule en kan als dusdanig gebruikt worden om respectievelijk de fruitmot, pruimenmot of kersenvlieg in de val te lokken. Elke feromooncapsule is soortspecifiek en gaat dus enkel die betreffende mot, vlinder of insect wegvangen.
Er worden verschillende types feromoonvallen gebruikt om de feromooncapsules te bevestigen. Bij de fruitmot en pruimenmot maken we gebruik van een deltaval. Bij de kersenvlieg geven we de voorkeur aan Bug scan gele vangplaten waarop het feromooncapsule kan bevestigd worden. Je kan de feromooncapsule van de kersenvlieg ook combineren met een Mc Phailval.


Wanneer moeten de feromoonvallen worden uitgehangen ?
Fruitmot :
feromoonval fruitmotDe fruitmotten vliegen bij temperaturen hoger dan 13 °C. De eileg gebeurt vanaf half mei tot eind augustus vanaf 15 °C. De rupsen zijn crème tot roze van kleur, met een donkerbruine kop. Meerdere vruchten worden aangetast door 1 rups. De deltaval wordt eind april of begin mei uitgehangen en voldoet voor 5 appel- of perenbomen. De feromooncapsule is 16 weken actief en dekt zodoende ook een mogelijke tweede vlucht, die in augustus kan plaatsvinden bij de bewaarappels.
Pruimenmot :
feromoonval pruimenmotDe eerste generatie vliegt uit vanaf eind april en wordt overlapt door een tweede generatie die begint te vliegen vanaf juli tot eind augustus. De kleine, doorzichtige eieren worden vanaf einde mei of in juni op de vruchten en bladeren afgelegd. Dit vooral bij windstille avonden als de temperatuur hoger dan 14°C is. Aangetaste vruchten zijn te herkennen aan een harsachtig druppeltje op de plaats waar de larve de vrucht heeft verlaten.
De deltaval wordt vanaf eind april uitgehangen. Elke verpakking bevat 2 feromooncapsules die elk 6 weken actief zijn. Afhankelijk van welke pruimensoort je hebt staan, heb je nog een 3de feromooncapsule nodig met name voor alle soorten die geplukt worden in augustus-september.
Kersenvlieg :
feromoonval kersenvliegDe kersenvliegen vliegen normaal eind mei uit maar zullen dit jaar waarschijnlijk vroeger te voor schijn komen met het zomerse voorjaar. Ze leggen eieren af bij een minimum temperatuur van 18°C, voornamelijk in zoete kersen. De eitjes worden afgelegd in de iets kleurende kersen en niet in de bloesems zoals vaak foutief wordt gedacht. Uitwendig is een klein boorgaatje zichtbaar dat kan aangetast worden door vruchtrot. De maden zijn wit en verlaten vanaf juni de kersen om in de grond te verpoppen. Ze kunnen een volledige oogst van kersen vernielen. De plaag is begonnen in Limburg maar breidt stilaan over heel Vlaanderen uit.
De feromooncapsules zitten per 2 verpakt en gaan elk 6 weken mee, ruim voldoende om de vluchtperiode van de kersenvlieg te dekken. De capsule wordt in combinatie met bug scan gele kleefplaten opgehangen in de kersenbomen of voor wie dit te moeilijk vindt, in combinatie met een Mc Phailval. Eén feromooncapsule volstaat voor verschillende bomen, afhankelijk van de grootte van de bomen en hoe dicht ze bij elkaar staan. Staan de bomen ver uit elkaar, hang je best meerdere feromooncapsules.
De Bug Scan kleefplaat is 25 x 40 cm groot en bevat een niet drogende, lijm aan weerskanten van de plaat. Per hoogstamboom hangen we minimum 3 kleefplaten, bij zeer grote bomen mag je zelfs 5 kleefplaten hangen. Zeker het eerste jaar en met een hoge populatiedruk van kersenvliegen is het belangrijk om veel kleefplaten te hangen. Op één van de kleefplaten wordt de capsule gekleefd of bevestigd met een draadje. Op deze manier krijgen we een dubbele aantrekkingskracht. De gele kleur op zich trekt kersenvliegen aan maar in combinatie met de feromooncapsule wordt de aantrekking nog extra versterkt en vangt men veel meer weg.


Resultaat
De eerste jaren zijn weg-vang-jaren dwz je zal veel schadelijke motten wegvangen maar je gaat ook nog schade hebben aan de vruchten. Vanaf het moment dat je 20 tot 30 motten wegvangt, mag je schade verwachten en kan je eventueel corrigeren met bespuitingen. Voor de fruitmot hebben we Granupom, een biologisch insecticide op basis van cydia pomonella granulose virus.
Als je verschillende jaren na elkaar feromoonvallen gaat ophangen, ga je merken dat je steeds minder motten zal vangen en steeds beter fruit zal oogsten. Staan er verwaarloosde boomgaarden in jouw buurt, dan moet je elk jaar een feromoonval hangen om schade te voorkomen.
Ook als de vluchten van de motten of kersenvliegen al begonnen zijn, is het interessant om nog feromoonvallen uit te hangen. Zeker het eerste jaar : hoe meer je de schadelijke populatie kan wegvangen, hoe beter de start voor het daaropvolgend jaar.

 

BioGroei