Bron: Maandblad van de Vlaamse Imkerbond
Jaargang: 89

Jaar: 2003

Maand: Januari

Auteurs: C. Behets

Het Bouwraam van Paschke

Het bouw- of controleraam van Paschke, genoemd naar zijn ontwerper, bestaat al jaren. Het maakt het mogelijk een volk bestendig te controleren zonder het te storen. In deze bijdrage voor vooral jonge imkers wil ik me beperken tot de algemeenheden van de methode. Julius Paschke hield nogal aan de afmetingen die hij na veel experimenteren had vastgelegd: een mini-bouwraampje van drie vierkante decimeter, aan de achterkant van de bijenwoning. Vandaag de dag hebben veel imkers het principe van het bouwraam overgenomen, maar de afmetingen ervan zijn vaak functie van andere doelstellingen, zoals varroabestrijding, controle van de eierleg van een nieuwe koningin, e.a. De raamdikte en de tussenruimte van 7 mm worden hoe dan ook steeds rigoureus gerespecteerd. Het bouwraam loopt aan de binnenzijde gelijk met de achterwand en langs buiten met een uitneembaar doorkijkvenstertje in glas of polyethyleen. In dat doorkijkpaneeltje zitten twee gaatjes om desgewenst te kunnen beroken of het paneeltje met een haakje los te wrikken. Tijdens het hoogseizoen moeten we om de week ongeveer het uitgebouwde raampje vervangen door een nieuw raampje waaraan een strookje was van 1 cm is gehecht (geen draad spannen).

foto raam

Vaststelling

De wasbijen hebben permanent de gelegenheid om raat uit te bouwen en de imker doet zijn voordeel met de maagdelijke was die hij oogst. Voor eventuele bezoekers is het een mooie attractie, ze hebben niet zo veel de gelegenheid om bijen aan het werk te zien. Tenslotte biedt het bouwraam een zekere controle op de varroamijten. In het voorjaar bouwen de bijen enkel darrencellen.

Evaluatie

Een eerste voordeel van het bouwraam wordt duidelijk bij het inwinteren. Een sterk volk bouwt ook in augustus nog een raampje uit. Als de bijen er wintervoeding in opstapelen, is de voorraad voldoende. Later verlaten de bijen het raampje voor de hele winter.

Vanaf februari kunnen de bijen het voedsel in het bouwraampje aanspreken. Dat is dan vermoedelijk het laatste voedsel waarover het volk beschikt. Het is dan nodig om de kast even van achteraan op te heffen en het gewicht te schatten. Voeder desnoods bij. Zit er condenswater op het venstertje, dan mag u ervan uitgaan dat de ventilatie niet voldoet.

In maart kunt u ervoor kiezen om de bijen aan te prikkelen. Krab het resterende voedsel in het raampje open. Als dat leeg gegeten is, kunt u een half pak voederdeeg met een stevig elastiek in een raampje bevestigen. Einde maart is de prikkelperiode voorbij en is het aangewezen om een nieuw raampje met een strookje was eraan aan te brengen. Is het doorkijkvenstertje met uitwerpselen besmeurd, dan is het volk besmet met nosema. Dit vergt meestal een strikte aanpak, raadpleeg eventueel de gezondheidsassistent van uw afdeling.

In april bouwen de jonge bijen de raten uit. Gaat het om werkstercellen dan is alles OK. De darrencellen van vorig jaar zijn nog tegen het broed nest aangebouwd. Vanaf deze tijd zullen de bijen opnieuw darrencellen optrekken in het raampje. Dit is een mooie kans om de varroabesmetting regelmatig te controleren. Als de bijen het raampje niet zouden uitbouwen, dan is het zwak en moet u het dringend onderzoeken om de reden hiervan te vinden. Als het raampje integendeel overbezet is en de bijen nectar in de cellen deponeren, dan is het ogenblik gekomen om de honingzolder aan te brengen. Als de bijen het raampje in versneld tempo uitbouwen, dan is het ogenblik gekomen om het broednest te verrui men. Liefst met een waswafel.

In mei zal een ijverig volk het raampje regelmatig verder uitbouwen met darrencellen. U zult het dus steeds vlugger moeten vervangen en hierbij blijven controleren op de aanwezigheid van varroamijten.

Juni is de zwermmaand en zit ook voor een deel in de drachtloze periode. De bijen tonen hun zwermneiging als ze: speeldoppen of echte doppen aanzetten op het bouwraam, de honingcellen niet verder verzegelen, stoppen met bouwen, in tros hangen of rond het middaguur koortsachtig rondwemelen.

Juli is de maand van de zomerdracht. De zwerm koorts is plots verdwenen. Het bouwraampje bestaat vanaf nu voornamelijk uit werkstercellen. Is het volledig met nectar gevuld, laat het verzegelen. Zo oogst u lekkere raathoning. De bijen stoppen met bouwen in augustus. De darren verschuilen zich achter het raampje. De bijen slaan de wintervoorraad op. Ook in het bouwraam.