Bron: Maandblad van de Vlaamse Imkerbond
Jaargang: 89
Jaar: 2003
Maand: juni
Auteurs: Pieter Roelands

Een super Darrenraam

Het is bekend dat darrenbroed ruim meer varroa's aantrekt dan werksterbroed. Daarom is het uitsnijden ervan een goed middel om de varroadruk te verlagen. Als u dat echter het hele seizoen door zou doen, ondervinden de bijen daar veel nadeel van: het kost hen veel energie en honing en verstoort grondig de harmonie van het volk.

Ongeveer rond de tijd dat de paardenbloemen bloeien, begint een volk darren te kweken. Als u dan een darrenraatraam laat beleggen en het verwijdert zodra het gesloten is, dan ondervinden de bijen daar weinig hinder van. Het volk heeft dan wat later darren en stelt bovendien zijn eventuele zwermplannen een week of twee uit.

U kunt daar­na in juli opnieuw een gesloten darrenbroedraam wegnemen. De darren die daaruit voorkomen lopen normaal in augustus uit en worden wat later toch aan de deur gezet. Of u nu dit alternatief toepast of de vliegermethode, die ik in het maandblad van juni 2002 heb beschreven, gebruik nooit een uitgebouwd darrenraam.  De koningin zou dat in een paar dagen beleggen met als gevolg dat het lokeffect ervan zeer kort is.

darrenraam

Een week nadat u het raam hebt ingehangen, snijdt u de raat in het tweede en derde vakje weg. Daar deze pas opgebouwd is, en wellicht met eitjes belegd, betekent dit praktisch geen verlies voor het bijenvolk. Een week later snijdt u de raat in het derde vakje nogmaals weg.

Na nog een week, het eerste, dat nu wellicht verzegeld is, zo niet wacht u een week, enz. U gaat door tot wanneer de bijen stoppen met het uitbouwen van de raat.

Als u op deze wijze een volledig verzegeld darrenraam hebt weggesneden, zal u met één raam driemaal zoveel mijten gevangen hebben. Waarom? Omdat de mijten nu drie weken lang darrencellen ter beschikking hebben. Bovendien bedraagt het verlies aan energie slechts één derde in vergelijking met een heel raam.

 Voor te weinig darren hoeft u ook niet te vrezen. Darrencellen die her en der op verschillende ramen verspreid zijn, volstaan ruimschoots om de harmonie in het bijenvolk te bewaren. Met een darrenraam zult u echter veel minder darrencellen aantreffen op de andere ramen.

Ook kunt u een darrenraam ten gepaste tijde inhangen of wegnemen. Op deze wijze kunt u met relatief weinig arbeid veel mijten vangen. Doch zal dat vermoedelijk niet volstaan om het jaar rond te komen en u zult bijkomend moeten behandelen. Best met mierenzuur, in het slechtste gevat met chemie. Doch de kansen op succes zullen in elk geval veel groter zijn.