Logo konvib-312

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Bron: Maandblad van de Vlaamse Imkersbond
Jaargang: 94
Jaar: 2008
Maand: Juli
Auteurs: Marc Missotten

BEEplus: Nieuw Belgisch concept voor Bijenkasten

Onderzoeken naar bijensterfte, vochtproblematiek in bijenkasten, bewegingsvrijheid en bijenbeweging in kasten, vormden de aanzet voor de ontwikkeling van een nieuwe kast.

De laatste decennia veranderde het bijenhouden drastisch; de bijen zelf vragen nu meer aandacht dan ooit. Een nieuwe kast, aangepast aan de huidige noden, die ook komaf maakt met veel ongemakken, werd boven de doopvont gehouden: de BEEplus­kast.

Een eerste versie voor Dadant­Blatt-liefhebbers is reeds verkrijgbaar: de Dbplus-kast (zie foto).

54 1-1
Dbplus-kast

Vooropgestelde doelstellingen:

• toepassen van de onderzoeken; • volledig droge bijenruimte in alle seizoenen;

• 100% respect voor bijenmaat;

• volledig geïsoleerde behuizing, koel in de zomer, warm in de winter;

• ongehinderde beweging van de beladen haalbij doorheen de kast;

• controle van de volkstoestand in alle seizoenen, zonder storing van het volk;

• het vereenvoudigen van imkerhandelingen, tijdwinst bij het imkeren.

De nieuwe kast komt er volledig aan tegemoet!

-Het kastmateriaal is een zwaarder type EPS (geëxpandeerd polystyreen) van 120 g/l (vergelijk met bestaande Styropor-kasten: 90­100 g/l), daardoor is de kast veel duurzamer, wordt ze minder snel beschadigd door werktuigen, is nu schroefbaar en anti-specht. De kast blijft licht om te hanteren.

-De bodem kreeg een groot bijenvriendelijk schuin landingsvlak, dat doorloopt tot onder de raampjes die dadelijk bereikbaar zijn. Loopbruggen onder de raampjes bieden de haalbij de mogelijkheid om op elke gewenste plaats naar boven te kruipen, en beletten het onderbouwen.

Aan de achterzijde kan men naar de werkruimte met ingewerkte laden: een bovenste met varroarooster, de onderste dicht.

Bijvoederen en behandelen van de volken kan nu ook langs onder. Voor de vliegopening werd een muizenwering voorzien die door het keren van het balkje twee openingen toelaat: 300x6 en 50x6 mm.

- De broed- en honingkamers werden voorzien van inox kamijzers (tegen zuren) met onderdoorloop voor de bijen. De bijenmaat wordt voor het eerst ook gerespecteerd aan de buitenzijde van de raamoren zodat de ramen volledig los komen te hangen en met de hand kunnen worden uitgelicht. De raamophanging laat volledige bijenmaat toe boven de ramen zodat afdekplaten nooit worden vastgebouwd. Om thermische verliezen te vermijden en de zwakke plekken voor spechten uit te schakelen, werden de handgrepen uitwendig geplaatst. Voor de hoogste rand van de sponning geldt de bijenmaat zodat geen bijen worden geplet.

-Het deksel werd samen met de afdekplaat en de isolatielagen volledig berekend voor een droge bijenruimte. De vochtige lucht wordt hierdoor uit de bijenruimte afgevoerd en verdwijnt door, of condenseert dichtbij de zijdelingse waterdamproosters in geanodiseerd aluminium.
De dampdrukkamer onder het deksel werd hierbij zo hoog genomen dat onder het deksel kan worden ingewinterd of bijgevoederd met alle in de handel zijnde voederbakken.

De gekende natte koudebrug bij de Styropor-kasten werd opgevangen door het deksel overkragend op de rompen te ontwerpen.

Een tussengeplaatst multikader met verschillende functies lost alle problemen op van vastgekleefde moerroosters of bijenuitlaten. In één simpele beweging wordt het moerrooster de dag voor de honingafname vervangen door de bijenuitlaat en daarna gewoon teruggeplaatst zonder storing van bijen of loswringen van moerroosters en raampjes. Voor het voederen kan het multikader onder het deksel worden geplaatst, de twee voederopeningen laten toe om verschillende zaken tegelijk te voederen (siroop + stuifineelvervanger).

Het werken aan de kast wordt eenvoudiger, de bijen worden veel minder gestoord en zijn daardoor minder agressief. Tijdens de winter kan op de laden de toestand van het volk op de voet gevolgd worden terwijl bovenin alle propolisdichtingen intact blijven.

Door de oplossing van het vochtprobleem door diffusie via het deksel, hoeven er geen buitenste ramen in de broedkamer weggelaten te worden voor het beter afvoeren van condens en vochtige lucht, de volken kunnen hun ganse wintervoorraad behouden, schimmels krijgen geen kans meer.

De bijen overwinteren voortaan in een gezonde, droge en warme omgeving want ook de bodem­lade) kan eindelijk dicht blijven zodat we kunnen spreken van een eerste volledig geïsoleerde behuizing voor onze bijen.

Voor een gemakkelijker verhuizen van de kasten werden alle uitstekende delen van zij- en achterkant op dezelfde afstand als het overkragend deksel genomen,zodat kasten rug aan rug kunnen worden geplaatst. Bovendien kregen deksel en bodem in het midden rieminkepingen mee.

De doeleinden worden hiermee volledig bereikt maar in de volgende maanden zullen verdere observaties en metingen in de nieuwe kasten gedaan worden om de andere voordelen, die in proefkasten het voorbije jaar tot uiting kwamen, verder te meten: Meer honingopbrengst door minder tijdverlies van de haalbijen in de kast, en minder haalbijen die op warme dagen op water moeten vliegen

Snellere indikking en verzegeling van de honing door gunstig kastklimaat
Minder wintersterfte doordat de bijen in koude periodes minder energie en minder weerstand verliezen aan ventileren en opwarmen, ze meer voorraad in de kast hebben (geen weggelaten ramen) en het ideale warm-vochtige overwinteringsklimaat van schimmels, gisten, virussen, bacteriën, enz. werd afgepakt.
Zeer sterke uitwintering naar de voorjaarsdrachten toe.

Wie verder de afzonderlijke kastdelen wil bekijken of wenst te kopen, kan hierbij naar de online-winkel op internet: http://www.beeplus.be

54 2_1

Voor alle vragen, rechtstreeks aan de onderzoeker-ontwerper, en zelf gepassioneerd bijenliefhebber, kun je terecht via het forum op de site van http://www.bieenkorf.be.

Een telefoontje is ook nooit ver weg: 0477-62.75.23.