Logo konvib-312

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Bron: Maandblad van de Vlaamse Imkersbond
Jaargang: 95
Jaar: 2009
Maand: oktober
Auteurs: Willy Kestemont

Van Koudbouw naar Warmbouw

Toen ik in de jaren '80 mijn eerste imkerscursus volgde, werd ons geleerd om de kasten in koudbouw - dus haaks op het vlieggat - te zetten. Warmbouw - de ramen evenwijdig met het vlieggat - was iets voor achterbehandelingskasten en werd hier in Vlaanderen niet veel toegepast. Mijn eerste kasten stonden dus in koudbouw in de bijenhal en zo is het gebleven, zonder er verder bij na te denken.

Tot deze lente ...

Toen plaatste ik, per vergissing, een zware broedromp in warmbouw terug op het volk. Meer uit gemakzucht dan vanuit de drang om te experimenteren, begon ik de raampjes één voor één na te kijken zonder eerst de romp terug in zijn gebruikelijke positie te zetten.

Tot mijn verbazing ging dat heel vlot! Het uithalen en terugzetten van de raampjes bij warmbouw is minder belastend voor het lichaam dan bij koudbouw. Ook bleven de bijen (nog) rustiger omdat je je handen minder boven de kast en meer langs de zijkant van de kast verplaatst.

Die romp is dus in warmbouw blijven staan, om bij de volgende controle nog wat meer ervaring op te doen en om er eventueel achter te komen welke nadelen er aan warmbouw waren. Die nadelen zullen er wel zijn dacht ik, anders zou niet haast iedereen in koudbouw werken.

Welnu, enkele maanden verder, heb ik die nadelen nog niet echt gezien, wel alleen maar de beschreven voordelen. Eén voor één kregen al mijn kasten dit bijenseizoen een kwartdraai. Allemaal, behalve eentje die is blijven staan om het verschil tussen de twee posities te blijven waarnemen.

Een niet te onderschatten voordeel van koudbouw is echter, en ik citeer hier graag Marc Missotten, de verluchting doorheen de kast. Door de open straten in de richting van het vlieggat verloopt de verluchting veel beter dan in warmbouw en de airco van de bijen draait bijna het ganse jaar rond.

Voordelen zoals het sneller afkoelen op zeer warme dagen en het sneller verzegelen van honingcellen, zijn toch wel belangrijk. De thuiskomende bijen hebben het volgens Marc ook eenvoudiger om op de gewenste raat te kruipen bij koudbouw.

Wat zouden de bijen het liefst hebben? Ik denk dat ze er zich niet veel van aantrekken. Als we ze volledig zelf zouden laten kiezen door hen een kast aan te bieden waar ze helemaal vrij zouden in kunnen bouwen, denk ik dat ze noch voor koudbouw, noch voor warmbouw zouden kiezen maar het ergens op 'lauwbouw' zullen houden.

Heb je kasten waarbij je kan kiezen of je ze in warm- of koudbouw zet (Segebergers, Dadant of Langstroth 12 ramers), raad ik je aan om volgend seizoen er ook eens eentje te draaien. Misschien vind je het maar niets, maar misschien bedenk je, net als ik, waarom je dat niet veel eerder gedaan hebt.

Willy Kestemont

68 1-1
Koudbouw: mischien minder arbeid voor de bijen door een betere verluchting
68 1-2
Warmbouw: minder arbeid voor de imker

e-mail: willy.mireille@gmail.com