Bron: Maandblad van de Vlaamse Imkersbond
Jaargang: 100
Jaar: 2014
Maand: Juli-Augustus
Auteurs: Norbert Nijs

Een raam tijdelijk op een groter formaat brengen

Wie om een of andere reden in een bijenvolk noodgedwongen een klein raam tussen grote ramen moet hangen, wordt onvermijdelijk geconfronteerd met ongewenste raat tegen de onderlat van dat raam. Ieder dynamisch volk zal in dat geval vrij snel een ploeg metselaars optrommelen om het ontbrekende gedeelte te gaan bijbouwen.

Wanneer er dan door de bijen honing in opgeslagen wordt, breekt het vers gebouwde aanhangsel gemakkelijk af bij het uitnemen van het raam, met alle gevolgen van dien. Om dit te voorkomen, dient men het betrokken raam tijdelijk op het formaat van de overige ramen te brengen door er een verlengstuk aan toe te voegen.30 1

Dit is gemakkelijk in elkaar te knutselen. Al wat men nodig heeft (zie tekening) zijn 2 horizontale latten (bijvoorbeeld raamlatten), 2 bredere verticale latten en 2 triplexpaneeltjes. Ook de verbinding met het raam is op eenvoudige wijze te realiseren met behulp van twee verbindingskrammen die men kan maken uit 10 cm lange staafjes afkomstig van draad uit een moerrooster.

Men klemt de staafjes horizontaal in een bankvijs zodat ze zijwaarts 2 cm uitsteken en men klopt het uitspringende gedeelte met een hamer op een hoek van 90 graden. Door hetzelfde aan het andere uiteinde van het staafje te doen, krijgt men U-vormige krammen op een breedte van 6 cm.

Zoals men kan zien op de bijgevoegde foto worden de verbindingskrammen met 2 krammetjes tegen de verticale latten van het verlengstuk bevestigd. Er komt een verbindingskram aan de voorkant en één aan de achterkant in de andere hoek zodat het verlengstuk in evenwicht hangt. De bovenste haak van de kram komt juist 1 cm boven het verlengstuk uit op ongeveer 12 mm van de zijkant.

Hij valt aldus in de benedenhoek van het raam waartegen het verlengstuk zal bevestigd worden. De onderste haak komt in een boorgaatje met dezelfde diameter als het staafje waaruit de kram gemaakt is. Eerst worden de verbindingskrammen gemaakt en daarna de gaatjes geboord. Ze dienen op de juiste hoogte aangebracht te worden zodat de haken het verlengstuk stevig tegen het raam houden.

30 2

Er mag geen speling zijn tussen de haak en de onderlat van het raam. De zijvlakken van het verlengstuk worden dichtgemaakt met triplex paneeltjes. Ze komen tussen de verbindingskrammen en bedekken ze dus niet. Ik gebruik een dergelijk verlengstuk wanneer ik een op grootformaat ramen gevestigde 5-ramer zelf een moer laat kweken met behulp van larfjes afkomstig van een moer die in het kader van de zwermbeheersing opgesloten zit in een bak van laag formaat, geplaatst tussen de broedkamer en de honingzolder.

Vier dagen voor aanmaak van de 5-ramer geef ik aan de uitgekozen moer een leeg raam zodat ze het kan beleggen. Op die wijze hebben de koninginnenlarfjes de gewenste leeftijd en afkomst om uit te groeien tot een goede moer. Andere in de 5- ramer gebrachte broedramen mogen in dat geval vanzelfsprekend alleen maar gesloten broed bevatten.