Logo konvib-312

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Bron: Maandblad van de Vlaamse Imkersbond
Jaargang: 101
Jaar: 2015
Maand: Jan – Feb.
Auteurs: Wilfried Demeester

Maken van een bijenkast simplex twaalf ramen

Een deel van mijn hobby als imker is het zelf ontwerpen en construeren van bijenmateriaal. Alle broedkamers maak ik zelf. Ze zijn zeer goedkoop, licht, goed geïsoleerd (geen schimmelraten), degelijk (ik gebruik ze al 15 jaar), 100% vorm- en maatvast, ze krimpen of trekken niet. En bovendien, zeer gemakkelijk te maken.

4 1Vermits ik zelf geen houtbewerkingmachine heb waarmee nauwkeurig geschaafd, gezaagd en gefreesd kan worden, doe ik beroep op de schrijnwerkerij van mijn familie, waar ik de machines kosteloos mag gebruiken.

Voor wie zelf een houtbewerkingmachine (combiné) heeft, is het maken van dergelijke broedkamer geen enkel probleem. Je kan ook altijd een deel van de bewerkingen laten uitvoeren, dat brengt bij deze constructie maar weinig kosten met zich mee.

Broedkamer4 3

Een broedkamer bestaat uit vier wanden. Iedere wand is 33 mm dik: aan de buitenzijden twee platen multiplex waterproof van 6 mm (5,5 mm dik) van het type Okumé.

Deze twee platen multiplex zijn aan elkaar genageld en gelijmd met latjes die zich aan de omtrek bevinden met maat 22 mm x 25 mm en tussen de multiplex en de latjes heeft men polyurethaan (isolatie) met een dikte 20 mm.

Bledden en kamijzers zorgen voor de juiste positie en stand van de ramen. Aan de voor- en achterwand heeft men dan nog een sluitlat.

Constructiekenmerken en nodige materialen

Binnenmaten broedbak twaalf ramen simplex

Lengte 450 mm, breedte 370 mm, hoogte 225 mm,

hoogte voor- en achterzijde 225 mm, hoogte voor- en achterzijde zonder de sluitlat 208 mm.

De bijenruimte 7 mm is onderaan voorzien.

Nodige materialen

  • Polyurethaan 20 mm dikte.
  • Geschaafde latjes in dennenhout 22 x 25 mm, totale lengte per broedkamer ongeveer 4 meter.
  • Multiplex waterproof Okumé, 5,5 mm dik.

Opmerking: Elke wand bij het samenstellen wordt voorbewerkt op maten + 5 à 6 mm, om nadien bij nabewerken perfecte vlakke, haakse, evenwijdige en op maat zijnde delen te bekomen.

- Twee zijkanten: voorbewerkt 442 mm x 231 mm, afgewerkt na schaven en frezen: 225 mm x 436 mm.

- Voor- en achterkant: voorbewerkt 456 mm x 214 mm, afgewerkt 450 mm x 208 mm. (Je kunt ook 451 mm x 208 mm nemen om de bledden gemakkelijk te kunnen plaatsen.)4 2

  • Voor- en achterkant: sluitlat van 450 mm lengte, afmetingen op bijgaande figuur.

Uitvoering

Voor elke wand dezelfde werkwijze.

Latjes 22 mm x 26 mm worden in verstek op lengte gezaagd (zie voorbewerkte maten) De multiplex wordt gelijmd en genageld aan de omtrek met de latjes.

Zo bekomt men een rechthoekige kamer met diepte 22 mm, waarin nauwkeurig passende polyurethaanplaat van 20 mm wordt aangebracht.

Hierna wordt de tweede wand multiplex genageld en gelijmd gemonteerd, en de wand is voorbewerkt.

Daarna wordt één van de lange zijden vlak en haaks (2,5 à 3 mm) afgeschaafd.

De drie andere vlakken worden dan juist vlak, evenwijdig, haaks en op maat gefreesd (paneelzaag of paneelfrees).

Als de vier wanden zijn afgewerkt worden per broedkamer twee bledden vastgenageld aan voor- en achterkant, één kamijzer vastnagelen.

Tenslotte worden de vier delen met lijm en schroeven aan elkander verbonden, zodanig dat de onderzijde perfect vlak is. Nu nog de twee sluitlatten met lijm en schroeven, bovenaan voor- en achterkant aanbrengen, en de broedkamer is klaar.

Voor een elframer voor- en achterkant op lengte 411 mm afwerken, alle andere maten blijven dezelfde.

Bodem

De basis van de bodem maak ik uit geschaafde plafondlatten (40 x 20 mm). In deze latten frees ik op 10 mm van de onderzijde een groef met een breedte 8 mm, diepte 5 mm. Deze groef is nodig voor het plaatsen van de varroalade. De lade maak ik uit gewone watervaste multiplex van 6 mm (5,5 mm).

De basis wordt gevormd door drie van deze gegroefde latten die haaks met lijm en schroeven aan elkaar bevestigd zijn. Aan de voorzijde is een vliegplankje vast geschroefd met lengte 100 mm, breedte ± 50 mm, dikte 15 à 20 mm. Bovenop de gegroefde latten komt de varroarooster, die met latjes van 35 x 7 mm vastgemaakt is aan de samengevoegde gegroefde latten. Voor de stevigheid van de achterzijde en ook voor de evenwijdigheid van de zijlatten schroef ik aan de achterzijde nog twee latjes vast. Een eerste latje aan de bovenzijde (10 x 20 mm). Het tweede latje wordt vanaf de bovenkant vastgeschroefd aan de bovenzijde.

Automatisch zal de kast hierdoor een weinig hellend staan, laagste punt aan de voorzijde. Dit is dan voordelig voor de afvoer van overtollig vocht (zie foto).

Dekplaat

Komt bovenop de broedkamer of honingzolder. Bestaat uit Okumé (super watervaste multiplex). Aan de onderzijde voorzien van latjes van 7 x 30 mm voor de bijenruimte. In het midden is een vierkante opening gezaagd met grootte 150 x 150 mm, maar 120 x 120 mm is ook reeds voldoende.

Deze opening is de voeropening, wordt ook gebruikt om bij middel van een ERK kastje een koningin in te voeren. Het uitgezaagde stukje wordt dan ook gebruikt om de vierkante opening af te stoppen.

Afdekkap of deksel

Voor de constructie gebruik ik geschaafde plankjes in dennenhout, dikte 20 mm; breedte 100 mm. Hiermee wordt met lijm en schroeven een kader gemaakt. Bovenaan komt een afdekplaat uit Okumé met dikte 6 mm (5,5). Binnenin de afdekkap komt dan een goed sluitende rotswolmat met een dikte 60 of 80 mm voor een degelijke bovenisolatie.

Koninginnenrooster4 4

Aangezien de kastwanden een dikte hebben van 33 mm, kunnen de ingekaderde moerroosters uit de handel geen perfecte voldoening geven.

We gaan dus zelf de koninginnenroosters inkaderen. We gebruiken hiertoe geprofileerde latjes in dennenhout. Profiel als op de figuur. Ze vormen de kader dewelke in verstek gevormd is

 

 4 5