Bron: Maandblad van de Vlaamse Imkersbond
Jaargang: 101
Jaar: 2015
Maand: Juni
Auteur : Dirk Desmadryl

De flowhive

Honing afnemen, ontzegelen, slingeren: een intensief plakkerig werkje waar sommigen wel eens tegen opzien. Gedaan met al dat gedoe. Honingpotje onder de kast, kraantje open en de klus is geklaard. Wat voor iedereen een utopie bleek te zijn, lijkt nu toch mogelijk. Of is het te mooi om waar te zijn?


De Flow Hive30 1

Vader Stuart en zoon Cedar Anderson, twee Australische imkers, hebben een revolutionaire bijenkast ontworpen waardoor het mogelijk is honing te oogsten zonder de kast te openen en de bijen te storen. Onderzoek en experimenten duurden ongeveer tien jaar.

De Andersons moesten geld lenen bij vrienden en familie om het apparaat te ontwikkelen. Na veel pogingen, kwam eindelijk de doorbraak. De Flow Hive was geboren.

Werking

In de Flow Hive zitten er plastic raten waarin de bijen honing opslaan en vervolgens de cellen verzegelen. Deze kunstraten bestaan uit twee delen die, zonder de kast te openen, van elkaar kunnen gesplitst worden door middel van een hefboom zodat de honing via kanalen uit de cellen kan lopen en naar buiten kan afgevoerd worden, om dan via een buisje opgevangen te worden in een bokaal (zie foto).

Via een venster in de kast kun je zien wanneer de honingraat vol is en klaar om te worden geoogst. Het tappen van een raat kan wat tijd duren naargelang de viscositeit van de honing.

Wanneer de honing afgetapt is, ontzegelen de bijen de cellen en vullen ze terug met honing.

Meer dan aftappen

30 2Het idee van honing uit de tap klinkt simpel en aantrekkelijk. De Andersons waarschuwen echter: het oogsten gaat dan wel makkelijker, maar het verzorgen van het bijenvolk en alle andere taken van een imker blijven gewoon bestaan.

En je boterham zomaar onder de tap houden, dat is echt geen goed idee. Als de bijen honing ruiken, worden ze agressief en beginnen ze om de honing te vechten. De pot waarin je de honing opvangt, moet je goed afdekken.

Succesverhaal

Toen vader en zoon Anderson een video van hun uitvinding op YouTube geplaatst hadden, was het meteen raak. De eerste twaalf uren werden er 4000 stuks besteld. De Flow Hive vult dus niet alleen de honingpotjes.

Bij de imkers zijn de reacties gemengd. De meesten hechten aan hun traditionele werkwijze. En sommigen vragen zich af of de plastic raten wel goed zijn voor het welzijn van de bijen. Er zullen zeker nog meer bezwaren en bedenkingen – terecht of niet terecht – de kop opsteken. Dat is nu eenmaal het lot van alle nieuwe uitvindingen. Voor de meesten onder ons zal het dus nog even aan de slinger draaien zijn.

Kostprijs: 400 USD voor 7 Flow frames, gereedschap en buizen inbegrepen. Deze 7 Flow frames passen in een 10-raams langstrothkast (Flow frames zijn breder dan gewone ramen).

Filmpje hoe het werkt:

www.youtube.com/watch?v=xUQX5kfCT9U