Bron: Maandblad van de Vlaamse Imkersbond
Jaargang: 101
Jaar: 2015
Maand: November
Auteur : Frans Maenhout

Raampjes maken

De meeste van mijn raampjes heb ik destijds zelf gemaakt en ik had niet gedacht dat ik er ooit nog zou bijmaken. Maar omdat de ‘verdwijnziekte’ bij mij sinds enige jaren verdwenen is en doordat ook de koninginnenkweek succesvol was, zat ik plots door mijn voorraad raampjes heen.

‘Raampjes maak je toch niet zelf, een raampje kost slechts 2 €’. Dat is nu weer een verschil tussen de oude en de jonge generatie. Ik ben nog van de tijd toen ik als jobstudent 50 BEF (1,25 €) per uur verdiende, 500 BEF (12,5 €) per dag voor dagen van 10 uren. Ook vind ik dat we meer voldoening hebben van iets dat we zelf maken dan van iets dat we kopen.

51 1

Als je een goede zaagmachine hebt is het een koud kunstje om van sloophout, passende latjes zagen.

Latjes: 10 mm dik en 24 mm breed, 19,5 cm lang voor de zijkanten en 36 cm voor de onderlat, de lengte van de bovenlat is afhankelijk van de lengte van de oortjes (lang of kort).

Van een bevriende collega-imker, leeftijdgenoot en ook een ‘prutser’ heb ik een handige mal nagemaakt en zo is het in elkaar lijmen en nagelen van de latjes erg gemakkelijk.

Binnenafmetingen van de mal: 36 x 20 cm.

De zijlatjes worden tussen de mal geklemd en eerst wordt de onderlat gelijmd en genageld, daarna wordt het raampje gedraaid en geklemd en bevestigen we de bovenlat.

Het plaatsen van de oogjes in de voorgeboorde gaatjes ( grootte afhankelijk van de hardheid van het hout) vond ik steeds een vervelend werkje. Ook daarvoor had hij een handig hulpmiddeltje: een stalen staafje van 6 mm dik, over 1 cm verdund met slijpsteen of draaibank tot 2 mm, maakt ook dat eenvoudig: het oogje wordt over de verdunning geschoven en met een tik van de hamer in het gaatje geklopt.

 Bij slecht weer is die 2 € per raam snel verdiend en je hebt de voldoening dat je van zo iets waardeloos als afbraakhout, toch nog iets nuttigs gemaakt hebt.

51 2