Bron: Maandblad van de Vlaamse Imkersbond
Jaargang: 102
Jaar: 2016
Maand: Oktober
Auteur : Guido Sweertvaegher

Honing afvulboy

Zijn eerste potjes eigen honingopbrengst kunnen afvullen bezorgt de jonge imker een euforisch gevoel. Met heel wat kunstwerk tracht hij de honing vanuit de honingrijper zonder morsen de honingpotten in te lepelen.

40 3

Honingrijper

Het volgende seizoen heeft hij tot zijn grote tevredenheid een rijper met afvulkraan kunnen aanschaffen. Om de laatste kilo’s honing uit de rijper te krijgen wordt de rijper dan hellend opgesteld door middel van een houten blok of een honingbokaal onder de rijper te plaatsen en zo de laatste restjes honing te kunnen inpotten.

Een gevaarlijke toestand echter wanneer de schuin opgestelde rijper op de rand van de tafel klaar staat om de grond in te stuiten. Jaren heb ik zo gewerkt tot ik een hulpmiddel maakte om op een veiliger manier de laatste potjes honing te kunnen afvullen. Met de afvulboy kan ik de rijper in een viertal verschillende hellingsgraden opstellen. Met deze tool wordt het afvullen van de laatste kilo’s honing een plezier, echt om na te maken.

Afvulboy

40 1

Zoals men op de foto kan vaststellen is dit toestel gemaakt uit een vast en een scharnierend gedeelte. Het scharnierpunt is inwendig uitgevoerd met deugels (diameter 12 mm). Alle onderdelen komen uit recuperatiematerialen. De houten constructie is in beuk gemaakt en afkomstig uit de zijplanken van een eenpersoonsbed. De metalen onderdelen had ik ook ergens in afbraak liggen, de herkomst hiervan weet ik niet meer.

De afmetingen van de afvulboy bedraagt 420 mm x 460 mm en houtdikte 22 mm. Het geheel is tweemaal met parketvernis bewerkt en maakt dat het toestel hygiënisch goed onderhouden kan worden.

Naarmate de honing verder afgevuld wordt kunnen we de rijper met de afvulboy meer kantelen. Het afvullen gaat vlotter en de schuimvorming ontstaan tijdens het roeren van de honing komt enkel in de laatste honingpot terecht. Om het afvullen vlot te laten verlopen, houden we een afstand van 15cm tussen honingpot en afvulkraan (zie foto). Eventueel kunnen we met een keukenweegschaal het exact afvulgewicht nagaan.

Tips en tricks

40 2

  • Het afvullen van de honing stellen we uit totdat de honing bijna vast wordt in de rijper, dan roeren we de honing nog eens goed door en na ongeveer 4 uren (de nodige tijd om de luchtbellen te laten ontsnappen) vullen we de honing af.
  • Een goed roersysteem is gebruik te maken van een traagdraaiende (50 tr./min) boormachine (vermogen minstens 1000 W), voorzien van een roerder met spiraalvorm. Op deze wijze kunnen we de kristallen ontstaan aan de binnenwand van de rijper gemakkelijk in de honingmassa brengen.
  • Na het afvullen schrapen we de resterende honing van de wand door gebruik te maken van een PVC spatel (ook toegepast bij het kneden van brooddeeg).
  • In geen geval de honingrijper in de vrije natuur door de bijen laten uitkuisen, dit is vragen om moeilijkheden. Denk maar aan het aansporen tot roverij en de eventueel daardoor ontstane ziekteproblemen, ook de buren zijn hier absoluut niet mee gebaat.
  • De resterende honing van de rijper laat ik oplossen door 1 liter kokend water in de rijper te gieten, dit honingwater gebruik ik dan om een suikeroplossing aan te maken voor bijenvoeding.