Logo konvib-312

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Bron: Maandblad van de Vlaamse Imkersbond
Jaargang: 103
Jaar: 2017
Maand: april
Auteur : Dirk Desmadryl

Wat heb je nodig om te starten?

Als beginneling sta je in de bijenwinkel en je wilt het nodige materiaal aanschaffen om te starten met bijen houden. Wat moet je minimaal aankopen en wat kost dat allemaal?

Bijenkast

Elke type kast heeft voor- en nadelen. Voor de bijen maakt het meestal niet uit in welke kast ze gehuisvest zijn. Het is wel interessant om een kast aan te schaffen die de meeste imkers in je omgeving gebruiken zodat bij aankoop van bijen de ramen perfect passen in jouw kast. In Vlaanderen wordt meestal de simplexkast (spaarkast), dadant-blatt en Kempische kast gebruikt.

Wees ook indachtig dat het type kast gevolgen heeft voor de imkerpraktijk, het is nu eenmaal anders imkeren met Simplex dan met Dadant-Blatt, Warrékast, top bar hive, enz.

Voor een overzicht van soorten bijenkasten, zie:

http://www.imkerpedia.nl/wiki/index.php?title=Bijenkasten2017 14 1

Bescherming

Om je te beschermen heb je een kapruin nodig. Er zijn heel wat modellen. Een kapruin met hoed en rits volstaat. Neem een model dat voldoende ruim is en goed doorzichtig, licht en luchtig.

Om als beginnende imker rustig aan de bijen te kunnen werken heb je handschoenen nodig. Er zijn modellen in leder en rubber. Lederen zijn wat duurder, maar ze zijn van betere kwaliteit. Handschoenen mogen niet te dik zijn, je moet met gevoel kunnen werken aan de bijen. Zonder handschoenen kun je vanzelfsprekend veel nauwkeuriger werken, maar dat is voor een ervaren imker.2017 14 2

Beroker

De beroker is een onmisbaar gereedschap, met rook worden de bijen lichtjes bedwelmd en kalmeren ze. Sommige gebruiken de dathepijp, maar het meest aanbevolen is de gewone beroker. We onderscheiden twee types:

  • De vulkaanroker heeft een blaasmechanisme dat je moet opwinden, terwijl de veer zich ontspant produceert de roker een dikke rookwolk.
  • De beroker met blaasbalg: goedkoop, duurzaam en eenvoudig in gebruik.

Belangrijk is dat een beroker voldoende ruim is, zodat er veel brandstof in kan. Een beroker met een schutmantel voorkomt dat men zich verbrandt.

Als brandstof in de beroker gebruikt men natuurlijke materialen: vermolmd hout, gedroogde lavendel, vruchtpluizen van de fluweelboom, houtkrullen…

Voor kleine ingrepen kan een plantenspuit ook kalmerend werken. Bijen houden niet van water en met natte vleugels kunnen ze moeilijk opvliegen. Gebruik water alleen bij warm weer. Het meest afdoende is nog altijd rook.2017 14 32017 14 4

Andere materialen

Moerrooster

Om de moer de toegang tot de honingzolder te beletten. Bij voorkeur draadrooster in kader.2017 14 5

Ramenheffer of beitel

Hiermee worden de kastdelen en de ramen losgemaakt voordat ze uit de kast worden gehaald. Een grote schroevendraaier kan ook gebruikt worden. Met een goede ramenheffer kan men ook propolis en ongewenste wasaanbouw afschrapen.2017 14 6

Ramentang

Dit is een tang om ramen vast te nemen en uit de kast te lichten Soms kan een ramentang wel een goede hulp zijn, maar heel verfijnd kan men er niet mee werken.

Borstel of ganzenveer

Om een raam bijenvrij te maken, worden met een klop van de vuist op de bovenlat de bijen afgeschud. De bijen die dan nog op het raam zitten worden dan met een speciale borstel uit paardenhaar of nylon afgeveegd. Een ganzenveer is daartoe ook geschikt.2017 14 7

Benodigdheden om was in te smelten

Wasraten

Kunstraten waarin celindrukken zijn gewalst of gegoten. Het doel van kunstraat is tweevoudig: mooie bouw van werkstercellen en minder voedselgebruik. Bijen geven de voorkeur aan gegoten raten.2017 14 8

Inoxdraad

In de ramen worden inoxdraden (diameter 4 mm) gespannen, om de wasraten te kunnen insmelten.

Transfo 12 volt

Waswafels moet je in de ramen smelten door de draden te verwarmen. We doen dat met een transformator van 12 volt (een batterijlader van een auto is daarvoor geschikt).

Opmerking: je kunt ook ramen aankopen waarin de wasraat reeds gemonteerd is, dat is wel wat duurder.

Wat kost het?

Een exacte kostprijs is moeilijk te bepalen. Voortgaande op de catalogus van enkele firma’s hebben we een raming gemaakt met afgeronde prijzen.

Complete bijenkast met ramen: 150 €

Ingekaderde moerrooster: 13 €

Kapruin met hoed en rits: 35 €

Lederen handschoenen: 13 €

Beroker met blaasbalg: 35 €

Ramenheffer: 7 €

Ramentang: 7 €

Bijenborstel: 5 €

Wasraten (2 kg): 30 €

Inoxdraad (250 g): 5 €

Transfo: 50 €

Totaal: 350 €