Logo konvib-312

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
 

Alcoholische dranken

Ambachtelijke honingmede

Meiwijn

Citroenjenever van de imker

Mirabellenlikeur

Engelwortellikeur

Advocaat

Punch

Bärenfang

Honigmett

Goudappel, lekker en gezond

Imkersporto, een delicatesse

Kweeperenlikeur


Ambachtelijke honingmede

Mede is waarschijnlijk wel de oudste gekende drank. Niet verwonderlijk, want honing gemengd met water gaat vrij snel in gisting. We weten dat honing ongeveer 800 gram vergistbare suikers per kg bevat. 17 gram suiker levert na vergisting 1% alcohol op, zodat een eenvoudige rekensom ons leert dat 3 kg honing volstaat om 10 liter mede van ± 12% te maken.
Hoe gaan we te werk bij het vergisten?
1) Aanmaak van een giststarter.

Wanneer: minstens 48 uur vooraleer we onze mede klaarmaken.

Hoe?

  1. We vertrekken van een reingist, d.w.z. een gist speciaal ontwikkeld voor het vergisten van wijnen! Deze is in gedroogde (korrelgist) of vloeibare toestand te koop (korrelgist geeft de beste resultaten en is te verkrijgen in zakjes van 7 gram). Gebruik nooit bakkers- of biergist! Ze zijn niet geschikt voor het vergisten van mede(of wijn) en geven een onaangename bijsmaak.
  2. We brengen ½ liter appelsap op kamertemperatuur in een steriele fles. Let op: appelsap zonder bewaarmiddelen!! Kijk op de verpakking!
  3. We voegen de korrelgist bij het appelsap en laten dit gedurende 24 uur staan op kamert° (Stop een prop watten in de hals van de fles. Dit houdt de azijnvliegjes buiten, maar laat toch voldoende zuurstof toe).
  4. Na 24 uur voegen we de andere halve liter appelsap bij onze starter (zorg ervoor dat de fles een voldoende groot volume heeft - max. voor de helft of ¾ vullen).
  5. Wat zien we na 48 uur?
    - Het sap wordt troebel.
    - Er vormt zich schuim.
    - Bij het schudden van de fles (voorzichtig!) komt er koolzuurgas vrij (CO2).
    - Er vormt zich bezinksel (= afgestorven gistcellen, reststoffen...).

2) Recept voor 10 liter droge mede (12 vol.%)

  1. 3 kg honing oplossen in 2 liter lauw water.
  2. Laten koken.
  3. Voortdurend afschuimen tot alle schuim verdwenen is.
  4. Laten afkoelen tot op kamertemperatuur.
  5. In een ontsmette mandfles (= Dame Jeanne) gieten en 5 liter water toevoegen (ook kamert°!).
  6. De klaargemaakte giststarter toevoegen, evenals 4 gram gistvoeding (ammoniumsulfaat), 60 gram wijnsteenzuur en 2,5 gram looistof (tannine).
  7. Mostkap en waterslot aanbrengen.
  8. Laten uitgisten onder waterslot (duurtijd: ong. 4 à 6 weken).
  9. Overhevelen om de 2 à 3 maand.
  10. Nog minstens 6 maanden wachten (proeven mag!).
  11. Als de mede volledig uitgeklaard is: bottelen.
  12. Om te vermijden dat de mede op de fles hergist, met als gevolg kapotspringende flessen en rondvliegende scherven, per 10 liter mede toevoegen:
    - 2,5 gr. kaliumsorbaat.
    - 0,5 gr. sulfiet.
    - 0,5 gr. ascorbinezuur (= vitamine C).

Minstens nog 6 maanden geduldig wachten om te drinken, weet echter dat mede op zijn best is na 2 à 3 jaar. Maar het is niet altijd gemakkelijk zoveel geduld op te brengen.tenzij je hem in grote hoeveelheden maakt natuurlijk.
Noten:

  1. De gebruikte honingsoort is in sterke mate "medebepalend" voor de kleur, de smaak en geur van de honingwijn (lentehoning geeft een heldere, zachte mede en zomerhoning geeft een donkerder, sterksmakende mede).
  2. Gebruik alleen glas of inoxmateriaal en ontsmet alles met sulfietwater.
  3. Honing bevat weinig zuur; zonder deze toevoeging zou onze mede niet kunnen worden bewaard (de toe te voegen zuren en de gistvoeding eerst oplossen in water, de tannine eerst oplossen in alcohol, cognac of whisky).

Meiwijn

Ingrediënten

2 soeplepels vloeiende honing,
1 pollepel lievevrouwebedstroblaadjes,
1 fles droge appelwijn.

Bereiding

Spoel de lievevrouwebedstroblaadjes in water.
Laat ze 1 uur in de zon drogen.
Doe de gekoelde wijn, de honing en de blaadjes in een glazen kom.
Dek af met folie en plaats 1 uur in de koelkast.
Giet door een zeef en dien fris op.


Citroenjenever van de imker

Ingrediënten

3 citroenen,
70 cl. alcohol 45°,
honing.

Bereiding

Was de citroenen, schraap de schil er af en doe in de alcohol.
Pers het sap uit de citroenen.
Zoet het sap met honing naar smaak.
Voeg alles samen en laat 24 uur afgedekt trekken.
Giet door een fijne zeef.
Breng indien gewenst nog wat honing toe.


Mirabellenlikeur

Ingrediënten

1 kg mirabellen,
pecto-enzym,
1 liter alcohol van 40°,
300 gr. honing.

Bereiding

De bereiding gebeurt in 3 fases:

  1. Pers het sap uit de mirabellen, klaar met pecto-enzym en vries het in.
  2. Laat de pulp trekken in de alcohol, gedurende 30 dagen, goed afgesloten, en pers dan uit.
  3. Ontdooi het sap en voeg de honing toe, laat nog een poos rijpen.

Engelwortellikeur

Ingrediënten

200 gr. honing,
5 gr. engelwortel - zachte steeldelen,
5 gr. engelwortelzaden,
2 gr. droge venkel,
75 cl alcohol van 45°.

Bereiding

Maal in een elektrische koffiemolen de zaden en de venkel.
Snipper de stelen heel fijn.
Doe deze ingrediënten in de alcohol en laat 2 weken trekken.
Giet door een zeef.
Meng de honing door de alcohol.
Laat een week bezinken.
Hevel de alcohol af of giet door een koffiefilter.
Laat een tijdje rijpen.


Advocaat

Ingrediënten

500 gr. honing,
600 gr. geconcentreerde melk,
15 eierdooiers, 3 pakjes vanillesuiker, 25 cl alcohol van 90°,
enkele druppels citroensap.

Bereiding

Meng alle ingrediënten maar als laatste de alcohol.
Zeef om een heel glad mengsel te bekomen.
Doe in een fles met wijde hals of in een honingpot en sluit af.
Laat een paar weken rusten.


Punch

Ingrediënten

2 dl rum,
2 dl water,
1 glaasje jenever,
125 gr. honing,
2 citroenen.

Bereiding

Het citroensap met de honing in water oplossen.
Langzaam verwarmen tot 40° C.
De rum en de jenever toevoegen.
Warm opdrinken.


Bärenfang

Bärenfang is een oude Pruisische likeur. Over het ontstaan bestaat er in Oost-Pruisen de volgende legende.
De gebroeders Masurens waren boeren en hun vee werd door beren bedreigd. Ze mochten er echter niet op jagen, daarom zochten ze een andere manier om de dieren uit te schakelen. Ze vermengden honing met alcohol en zetten potten met dit kostbare goedje overal in het woud neer. De beren waren erop verzot en de beide broers doodden alle beren terwijl ze hun roes lagen uit te slapen.
Op deze manier hebben waarschijnlijk ook de berenvangers de smaak te pakken gekregen. Beren zijn er niet meer in Pruisen maar de krachtige likeur is er des te meer.

Bereiding

Warm 450 gr. honing op in 250 gr. water.
Laat afkoelen en voeg dan 440 ml alcohol toe.
Het brouwsel zal sterk vertroebelen door afscheiding van o.a. eiwitten uit de honing. Laat daarom de likeur langere tijd rusten in een koele omgeving totdat de vertroebeling uitgezakt is.
Filter of decanteer.
De likeur is lange tijd houdbaar.


Honigmett

Ingrediënten

½ kg honing,
½ liter alcohol 98°,
2 kruidnagels.

Bereiding

Met gedistilleerd water aanvullen tot 1 liter.
Meermaals schudden.
Na 2 dagen de kruidnagels verwijderen.
De rest geeft u een pittige likeur.
Santé!


Goudappel , lekker en gezond

een recept van Hendrik Verslegers

Ingrediënten

12 dennenappeltjes,
1 liter alcohol 90° vol,
2,5 liter water,
3 potten vloeibare honing.

Bereiding

Rond 1 juni de dennenappeltjes plukken, afwassen en afdrogen.
Ze in 4 delen snijden en in een emmer met deksel doen.
De alcohol er over gieten en 10 weken laten trekken.
Door een neteldoek gieten. In dit aftreksel de 3 potten vloeibare honing oplossen.
Dan het water toevoegen en laten bezinken (reststoffen van de honing) = klaren.
Gezondheid!


Imkersporto, een delicatesse

Porto is een met wijnalcohol versterkte wijn, afkomstig uit de vallei van de Douro in Portugal.
Het is een typische dessertwijn met een weelderige, evenwichtige en pittige, maar maar toch subtiele likeurachtige smaak. In de Portugese wet wordt deze drank aangeduid als ‘Vinho do Porto'.De creatie vergt een harmonieus samenspel van zoetheid, alcohol, tannine en ontelbare aroma's en smaken. Met ons recept proberen we een behoorlijke imitatie te geven van deze heerlijke delicatesse.

porto 2

Ingrediënten

4 liter gewone rode wijn,
0,5 alcohol 96° vol,
700 gram vloeibare honing,
20 groene okkernoten,
2 kruidnagels,
1 kaneelstokje,
25 korianderzaadjes.

Bereiding

Pluk de noten vóór 15 juli, was en droog ze af (de groene bolster zit er rond en is nog mals!).
Snij de noten in 4 stukken en breng ze in een afsluitbaar recipiënt (emmer met deksel of Dame Jeanne met stop).
Los de honing op in de wijn en giet over de noten. Breng de kruidnagels, het kaneelstokje en de korianderzaadjes bij de noten. Voeg als laatste de alcohol toe. Afsluiten.
De eerste 3 dagen af en toe opschudden, nadien om de week. Laat alles 6 tot 8 weken trekken.
Giet door een neteldoek en doe op flessen .
Laat rusten op een koele plaats tot de feestdagen.

Gezondheid!


Kweeperenlikeur

Naar een recept van Michel Asperges

De kweepeer is van de rozenfamilie en afkomstig uit West-Azië. De Oude Grieken offerden de vruchten, die zeer in trek waren voor hun geur aan de Goden. Hypocrates schreef dat de kweepeer een der gezondste en nuttigste vrucht was die men kende. Vandaag weten we dat de kweepeer een rijk gehalte aan vitamine C heeft en een massa geur- en smaakstoffen bevat. Vanwege het hoge gehalte aan slijmstoffen in de zaden heeft de kwee een plaats in de kruidengeneeskunde.
Rijp geplukte kweeperen in een schaal vullen gedurende verschillende dagen het ganse huis met exotische geuren. Kwee's kunnen niet rauw opgegeten worden want ze blijven beenhard tot ze slecht worden.

kweeperen

Ingrediënten

1 liter alcohol 96% vol,
6 rijpe, gele kweeperen (+/- 1 kg) zonder pitten,
15 pitten van de kweepeer,
5 gr citroenzuur (of het sap van 1 citroen),
+/-250 à 300 gram (liefst kleurloze) vloeibare honing,
2 liter plat water.

Bereiding

Gebruik enkel goede rijpe, gele kweeperen.
Poets de peren met een doek en ontdoe ze van de stelen.
Snij de peren in blokjes van +/- 2 cm3 en doe ze in een pot met deksel.
Voeg 15 pitten toe.
Overstrooi met het citroenzuur (antioxidans).
Overgiet met de alcohol en sluit af.
Laat 9 dagen macereren in de zon (= trekken).
Af en toe schudden (25° is de meest ideale temperatuur).
Giet door een neteldoek.
Breng alle ingrediënten op dezelfde temperatuur.
Meng de honing (hoeveelheid volgens eigen smaak!) onder de vloeistof.
Verdunnen tot +/- 32° % met 2 liter plat water.
Laat in een grote fles bezinken (= honingresten).
Bottel in likeurflesjes!.

Tip
Van kweepeer kan je ook heerlijke confituur maken en als je enkele appelen bijvoegt wordt hij vaster.