pesticiden en tractorDe gecombineerde effecten van pesticiden en gebrekkige voeding vormen een dodelijke paar, volgens onderzoek aan de universiteit van Californi├ź San Diego.

In het onderzoek werd het gedrag van bijen, blootgesteld aan enerzijds neonicotinoïden (NN), pesticiden veel gebruikt in de landbouw, en anderzijds een beperkt voedselaanbod, een veel voorkomend scenario in landbouwgebieden, opgevolgd.
De wetenschappers onderzochten twee veel gebruikte NN pesticiden, clothianidin en thiamethoxam, welke wereldwijd worden gebruikt bij de teelt van groenten, fruit en granen. Nadat deze producten op de gewassen worden toegepast, blijven ze in het milieu en kunnen worden teruggevonden in nectar, stuifmeel, water en bodem.
De onderzoekers waren verrast vast te stellen dat het aantal dode bijen met 50% steeg in vergelijking met de individuele effecten van pesticiden en gebrekkige voeding. Verrassend genoeg zijn er ook geen voorgaande studies beschikbaar voor dergelijke synergie effecten, waar deze bedreigingen niet alleen combineren maar elkaar wederzijds versterken zodat het resultaat groter is dan de som van beiden.
Volgens deze resultaten moeten de huidige goedkeuringsprocedures van NN producten herzien worden, omdat deze de toxische effecten van deze producten op bijen onderschatten.
Bron: nieuwsbrief American Bee Journal 27 december 2017.