Redactioneel

Logo konvib-312

Redactioneel juli-augustus 2018

In ons maandblad staan er advertenties. Jawel, reclame voor materialen en producten in verband met de bijenteelt en aanverwanten. Soms tot ongenoegen van enkelen die weinig sympathie en liefde koesteren voor een of andere firma of organisatie. Iedereen heeft het recht om zijn mening te uiten. We hebben daar geen bezwaar tegen.
Als redactie willen we wel klaar en duidelijk stellen dat wij bij advertenties van niemand en niets de minste druk of voordeel krijgen. Wij geven alleen maar informatie door. Geen voordeel? hoor ik je denken, advertenties brengen toch geld in het laatje. Maar daar heeft de redactie niets mee te maken, dat is een zaak van de financiële beheerders van de vereniging. Dan helemaal geen advertenties meer? Dat zal wel een natte droom zijn. Reclame valt niet meer weg te cijferen in de hedendaagse samenleving. Radio, tv, krant, magazines, en nog zoveel meer, staan er vol van, en met mondjesmaat komen die ook in alle imkersbladen. Je mag je daar terecht aan ergeren en zappen is helemaal niet verboden.
Maar laten we nu heel concreet zijn: de advertentie van Bayer over PolyVar Yellow is bij enkelen in het verkeerde keelgat geschoten. Mochten wij die wel publiceren? Is het een brug te ver? Waar ligt juist die brug? Daarover kun je eindeloze discussies voeren. Wie zal er bepalen wat mag en wat niet mag?
PolyVar Yellow is goedgekeurd door FOD Gezondheid en FAVV en is zonder voorschrift in de apotheek te verkrijgen. Het wordt door een toenemend aantal imkers met succes gebruikt. Moeten we dan die informatie bannen? Niemand is verplicht het product te gebruiken, iedereen doet en imkert volgens zijn eigen voorkeur en principes. En we veronderstellen dat imkers volwassen mensen zijn die goed willen geïnformeerd worden en die zelf wel beslissen wat ze doen.
Sommigen zullen hieraan geen boodschap hebben. Het is de producent die de boeman is. Als redactie proberen we dat wat ruimer te benaderen. Het maandblad is een huis met vele vensters en deuren, en allen mogen er binnen, zolang ze maar andersgezinden respectvol behandelen en geen beledigende bedreigingen uiten. Wij willen geen beleid van censuur voeren. Vrijheid van mening staat voorop, zolang het maar fatsoenlijk blijft.

Dirk Desmadryl