Logo konvib-312

Redactioneel november 2017

Hoe moeten we nu de varroamijt bestrijden? Mierenzuur, oxaalzuur, melkzuur, Apiguard, Thymovar, Api Live Var, PolyVar Yellow, Hive clean, Apistan, Apivar, Perizin. En wat nog allemaal …
Maar daarmee is de klus niet geklaard. Het wordt nog een beetje complexer. Oxaalzuur kun je sublimeren, vernevelen of bedruppelen. Mierenzuur kun je toedienen met een nassenheider- of liebigverdamper, of met bierkaartjes en sponsdoekjes die je op de toplatten, boven het voedergat of op de bodemschuif legt. Kun je volgen? En er zijn ook nog andere lucratieve middeltjes die stiekem onder de dekplank verborgen liggen.
Iedere imker zijn eigen bestrijdingsmiddel en ook zijn eigen overtuiging dat zijn methode de perfecte remedie is om de varroamijt voor eeuwig en altijd naar het rijk der hemelen te sturen. Maar meestal lijkt dat niet te lukken. Er zijn altijd dissidenten onder de mijten die zich geen zier bekommeren om al die wondermiddelen en zich schaamteloos blijven voortplanten. Tot groot jolijt van de producenten die steeds maar nieuwe gevechtswapens in stelling brengen om die vermaledijde terroristen uit te roeien.
Maar verheug je, we hebben nog andere spitsvondigheden en trucjes. Je kunt de rotatiemethode toepassen. Met heel veel varianten en gegoochel met broedramen en ronddolende bijen. Natuurlijk imkeren, noemen ze dat. Het kan zelfs nog natuurlijker: je kunt de mijten en de bijen hun gang laten gaan. Languit in de zon gaan liggen en van het bijengezoem genieten, totdat alleen de sterkste en resistente volken overblijven. En lang en gelukkig leven.
Keuze genoeg dus. Op websites en ook in ons maandblad staan zoveel mogelijkheden, beweringen en tegenstrijdigheden. Het wordt wel een beetje afwachten wie aan het langste eindje zal trekken: de mijten, de bijen of de imker. Maar ondertussen blijven we ons amuseren. En misschien moeten ze eens een WK ‘Mijten bestrijden’ organiseren. Maar dan zonder doping, er is al genoeg gesjoemeld.

Dirk Desmadryl