Bron: Maandblad van de Vlaamse Imkerbond
Jaargang: 89
Jaar: 2003
Maand: december
Auteurs: Ghislain De Roeck

Actinidia Kolomikta, een andere kiwi

U kent beslist de lekkere en gezonde kiwi’s uit de fruithandel. Het zijn de vruchten van Actinidia chinensis, misschien groeit de plant wel in uw tuin. Kent u echter ook haar zus, Actinidia kolomikta, ‘straalstempel’ of ‘kiwai’ in het Nederlands? De plant heeft haar thuishaven in het zuidoosten van Siberië en is volkomen winterhard. Ze is tweehuizig: bij vijf vrouwelijke exemplaren hoort een mannelijk exemplaar.

Hoe de plant eruit ziet

Straalstempel is zoals de andere leden van de familie Actinidiaceae een klimplant. Volwassen bereikt ze een hoogte van drie meter ongeveer. De meeste bladeren zijn witroze gevlekt.f1

Zomers tooit de plant zich met komvormige witte bloemen die druk door de bijen en vele andere insecten worden bezocht.

f2

Zorgen

Straalstempel staat graag in volle zon en in een humusrijke, vocht doorlatende bodem. In droge zomers moeten we regelmatig water geven. Ze waardeert een klimsteun langs een zuidermuur, maar is ook tevreden met een pergola of dode boom. Ziekte- of insectenbestrijding is niet nodig.

Lekker en voedzaam

De ovale vruchten zijn kleiner dan kiwi’s, zo’n 2 tot 2,5 cm lang. Ze bezitten een aangenaam aroma en zijn niet behaard zoals de kiwivruchten. Hierdoor kunnen ze gegeten worden als druiven of pruimen. Het duurt van drie tot zes jaar vooraleer de struik vruchten draagt. Een plant produceert gemakkelijk vijf kilogram vruchten, maar er werden al recordoogsten van 35 kilogram genoteerd.

Naast grote hoeveelheden vitamine C bevatten kiwais de vitaminen B1 en E en verder calcium, ijzer, kalium, fosfor, magnesium, …

 

f3

Niet enkel straalstempel

Actinidia kolomikta is een van de vele exotische planten die het bij ons prima doen. U kunt ze o.a. vinden bij volgende kwekerijen:

• Esveld, Rijnsveld 72, 2771 Baskaap, Nl.

• Greenhouse Nurseries, Legeweg 370, 8200 Brugge St.-Andries.

• Abor-eet-‘m, Ghesuele 6 bis, 1547 Bever tel. 054-58.62.57.

Bij deze laatste kunt u voor vijf euro een dossier aanvragen dat over meer dan honderd exotische planten met eetbare vruchten handelt (postrekening 000-1012310-18).